'nin dördüncü büyük şehri Hama'nın kent merkezine doğru ilerleyen cihatçı gruplar ile ordu arasındaki çatışmalar devam ediyor. Halep'in ardından Hama'yı hedefleyen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki grupların, kente girmeye başladığı ileri sürüldü. Suriye ordusu ise, iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. SANA'ya konuşan askeri kaynaklar, cihatçıların Hama kentinde herhangi bir bölgeye girmediğini dile getirdi.
Duvar’ın haberinde, gece boyu süren çatışmaların ardından cihatçıların 20 köyü daha ele geçirdiği belirtilmişti. Haberde, şu ifadelere yer verilmişti:
"Hama kent merkezinin yaklaşık 5 kilometre dışında rejim güçleriyle çatışan gruplar, Pasif, Elcid, El-Kreyyım, Hamr, Suruc, Es-Sa'n, Şeyh Hilal, El-Mecdel, Tel Bicu, Soubin, Zor El-Nasiriye, Zor El-Mesalik, El-Hacame, Zor Ec-Cerabiyat, El-Naura, El-Mubarakat, Resm El-Bağl, Avveyce, El-Ayur ve Kasun Ec-Cebel köylerinde kontrolü sağladı. Gruplar ayrıca Hama şehir merkezi yakınlarında Zırhlı Birlikler Okulu, Hattap cephaneliği, Suruc Askeri Üssü ve 25. Tugay'ı da ele geçirdi."
SANA: CİHATÇILAR HAMA'NIN KUZEYİNDEN UZAKLAŞTIRILDI
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), ordunun başlattığı karşı taarruza rağmen cihatçı grupların kenti 'üç taraftan kuşattığını' bildirirken, Suriye devlet medyası ise takviye kuvvetlerin Hama'ya ulaştığını aktardı.
SANA'da yer alan haberde, Hama'nın kuzeyindeki Jabal Zain al-Abidin'de gece boyu süren çatışmalar sonucunda cihatçı grupların bölgeden 'püskürtüldüğü' belirtildi. Ordunun karşı taarruzu sonrası, cihatçıların kentin doğusuna yönlendiği kaydedildi. HTŞ'nin yanı sıra, Ankara destekli SMO'nun birçok üyesinin de öldürüldüğü ileri sürüldü.
ROJAVA'DAN 'ACİL YARDIM' ÇAĞRISI
Öte yandan, Rojava'daki yönetimden de 'insani yardım' çağrısı geldi. Cihatçıların konuşlandığı Halep'in kuzey kırsalından Rakka'ya kaçanların sayısının her gün arttığını bildiren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yetkilileri, Birleşmiş Milletler'e (BM) çağrıda bulundu. 30 binden fazla ailenin 'vahim koşullar ile karşı karşıya' kaldığı, yönetimin yeterli desteği sağlama kapasitesinin ise sınırlı olduğu kaydedildi.
Açıklamada, cihatçıların saldırıları nedeniyle yerinden edilenlere yeterli desteğin sağlanması için acil yardım çağrısı yapıldı. Rakka'nın birçok ilçesinde okulların geçici toplanma alanlarına dönüştürüldüğü belirtildi. El-Firdaws ilçesindeki Hamida el-Tahir okulunda, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 270'i aşkın kişinin barındığı kaydedildi.
Rojava'daki yönetimin göç yetkililerinden Şeyhmus Ahmed, 120 bin kişinin Suriye'nin kuzeydoğusuna sığınmasının beklendiğini dile getirdi.
BM: ÜST DÜZEY YETKİLİLERLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'ın ise, ülkede gerginliği düşürmek için taraflarla irtibatını sürdürdüğünü bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı. Pedersen'ın Suriye'deki taraflarla telefon trafiği yürüttüğünü dile getiren Dujarric, üst düzey yetkililerle de iletişim halinde olduğunu ifade etti.
Dujarric, Pedersen'ın bu sabah Cenevre'de "Uluslararası Suriye Destek Grubu"nun kurduğu ateşkes görev gücünün Rus, Türk ve Amerikalı temsilcileriyle bir araya geldiğini söyledi. Pedersen'ın İran Dışişleri Bakanının danışmanı Asghar Khaji ve Suriye rejiminin Dışişleri Bakanı Bassam al-Sabbagh ile de görüştüğünü belirten Dujarric, Özel Temsilcinin Doha'ya giderek burada görüşmelerine devam edeceğini bildirdi.
Dujarric, siyasi çözümün önemine işaret ederek, "Özel Temsilcinin verdiği mesaj, derhal gerginliğin azaltılması, sivillerin korunması ve daha fazla kan akmasını engellemek yönünde" dedi.