İşçi Sendika

Sputnik grevinde 100. gün: Medya sektöründe orman kanunlarını değiştireceğiz!

Sputnik grevinin 100'üncü gününde düzenlenen eylemde mücadele kararlılığı vurgulandı.

Abone Ol

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu arasındaki toplu sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve sendika üyelerinin işten atılması üzerine başlayan grev bugün 100'üncü gününde.

Sputnik Türkiye'nin İstanbul ofisinin bulunduğu Süzer Plaza önündeki grev çadırında grevin 100'üncü günü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi. Eyleme gazetecilerin yanı sıra sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. Katılımcılar arasında Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ve parti üyeleri, DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri de yer aldı.

"Medya sektöründe orman kanunlarını değiştireceğiz" denilen eylemde mücadele kararlılığı vurgulandı. Eylemde ayrıca İstanbul 4. İş Mahkemesinde dün görülen ilk duruşmada TGS İşyeri Temsilcisi Nejdet Eksilmez’in işe iadesine karar verildiği de aktarıldı.

"ANAYASA'YI ÇİĞNEYEN İŞVERENİ DE GÖRDÜK KARARLI GREVCİLERİ DE"

Eylemde basın açıklamasını okuyan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, önce yaşanan süreci aktardı. Durmuş, üyelerinin sendikalı, toplu iş sözleşmeli ve güvenceli çalışabilmelerini sağlama mücadelesini yaklaşık bir yıl önce başlattıklarını hatırlattı. Amaçlarının bu sürecin uzlaşıyla bitmesi olduğunu belirten Durmuş, Sputnik işvereninin son toplantılarda hiçbir teklif vermeyerek çözümsüzlük üreten taraf olduğunu vurguladı. Yasal süre içerisinde 24 Temmuz’da grev kararını ilan ettiklerini anımsatan Durmuş, 7 Ağustos’ta ise sendikanın işyeri temsilcisi de dahil 24 üyelerinin işten atıldığını belirtti.

100 gün boyunca pek çok şey gördüklerini, yaşadıklarını belirten Durmuş, “Anayasamızı çiğneyen işverenleri de gördük, buna dur diyen hakimleri de. Bizi yakan güneşi de gördük üşüten fırtınayı, yağmuru da… Ama bu yolda en çok da işte burada Anayasamızı, sendika haklarını ve geleceklerini korumak için direnme duygularından hiçbir şey kaybetmeyen kararlı grevcileri gördük” dedi.

MAHKEME GREVİN YASAL OLDUĞUNA HÜKMETTİ

Grevcilerin direncini kırmak için türlü oyunlar oynandığını aktaran Durmuş, “Önce grevimizin yasal olmadığını iddia ettiler; 3 gün önceki duruşmada mahkeme grevimizin yasal, üyelerimizin de yasal grevci olduğuna karar verdi” dedi.

Açıklamada, grev kırıcılar aracılığıyla gazeteciler içerisinde “TGS’nin yanlış bir strateji yürüttüğü ve bu duruma sendikanın neden olduğu” propagandası yapıldığını belirten Durmuş, şöyle devam etti:

“En başından beri bütün süreci üyelerimizle birlikte yürütüp, tüm kararları birlikte aldığımız ortaya çıkınca sessizce köşelerine çekildiler. 24 üyemizin ekonomik nedenle işten çıkarıldığını, grev kararıyla ilgisi olmadığını söylediler. Ekonomik sıkıntı yaşayan Sputnik ne hikmetse aynı dönemde işte bu gök kafese taşındı.”

İLK DURUŞMADA İŞE İADE KARARI: HUKUKSUZLUK ÇOK AÇIK

TGS İşyeri Temsilcisi Nejdet Eksilmez'e hakkındaki mutlu haberi paylaşan Durmuş, “Daha dün İstanbul 4. İş Mahkemesi, hem de ilk duruşmada İşyeri Temsilcimiz Nejdet Eksilmez’in işe iadesine karar verdi. Hukuksuzluk o kadar açık ki mahkeme heyeti ilk duruşmada karar verdi. Diğer üyelerimiz için de bu kararın en kısa sürede çıkacağına hiç şüphemiz yok” dedi.

"SEYİRCİ KALDILAR!"

Hukuksuzluğun görmezden gelindiğini vurgulayan Durmuş, “Bu 100 günlük süre içerisinde sessiz kalanlar da oldu hiç şüphesiz. Daha ilk günden beri 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası çiğneniyor' dedik ama Adalet Bakanlığı bu konuda gereken ilgiyi göstermede yetersiz kaldı. Muhalif medya kuruluşlarını susturmak için ceza üstüne ceza yağdıran RTÜK seyirci kaldı. Türkiye’de gazetecilerin akreditasyonundan basın kartlarına kadar her şeyden sorumlu İletişim Başkanlığı kör ve sağırı oynadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettiş göndermenin ötesine geçemedi” dedi.

"HAKKIMIZ OLANI ALANA KADAR…"

Her şeye rağmen haklı mücadelelerine devam edeceklerini dile getiren Durmuş, “Tüm bu yaşananlara rağmen hâlâ buradayız. Çünkü haklı olduğumuzu biliyoruz. Hakkımız olanı alana kadar da bu mücadeleyi bırakmayacağımızı Sputnik işverenine duyuruyoruz. Medya sektöründe orman kanunlarını değiştireceğimizi, sendikalı, güvenceli bir çalışmalı ortamını tesis edene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi hem meslektaşlarımıza hem de medya patronlarına ilan ediyoruz” dedi.

Eylemde, bu akşam saat 20.00’de sosyal medya üzerinden grevin yüzüncü günüyle ilgili "#Grevde100", "#SputnikeSendika" ve "#GazetecilerGrevde" etiketleriyle kampanya düzenleneceği de aktarıldı.

Kaynak: Evrensel