Emek Partisi (EMEP) bir açıklama yayımlayarak yeni eğitim öğretim dönemini öğrenci ve velilerin ağırlaşan sorunlarla karşıladığına dikkat çekti.
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yayımlanan açıklamada, velilerin asgari ücretin yarısını geçen eğitim masraflarını karşılamakta zorlandıklarını vurgulandı.
Gürkan, “Her çocuğun anayasal hakkı olan eğitim, devletin tamamen elini çektiği, maliyetinin tamamen ailelere yıkıldığı bir ticaret konusu haline geldi. Eğitimin bütün giderleri devlet tarafından karşılanmalıdır” dedi.
Artan yoksulluk nedeniyle eğitim emekçilerinin sorunlarının da derinleştiğine değinen Gürkan, öğretmenler arasındaki statü farklarının da birleşik mücadeleye engel olduğunu söyledi.
Gürkan, "Eğitim emekçilerinin sorunlarının da katmerlendiği bir eğitim yılı başlıyor. Yoksulluk sınırına varmayan ücretler, mecbur kalınan ek derslerle çalışma saatlerinin artması, performans değerlendirmesi kıskacı gibi sorunlarla boğuşan eğitim emekçileri bu koşullarda hayatlarını sürdürebilmek için daha fazla çalışıyor ve yıpranıyor. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin yaşadıkları sıkıntılar ise daha da fazla. İş güvencesi olmayan, büyük ölçüde örgütsüz, bulabildikleri işlerde sözleşmeyle çalışmak zorunda kalan on binlerce öğretmen özel okul patronları tarafından sömürüldükçe sömürülüyor. Eğitim emekçileri arasındaki üye olunan sendika, sektör ve statü farklılıkları, bölünmeyi derinleştirerek örgütlü ve birleşik mücadelenin önemli bir engel teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.
"NEREDEYSE HER OKUL İMAM HATİPLEŞMİŞ"
Eğitim müfredatının ise iktidarın politik karakterine ve sermayeye hizmet edecek tercihlerine göre şekillendirildiğine dikkat çeken Gürkan, “Neredeyse her okul imam hatipleştirilmiş, ÇEDES gibi programlarla tarikatlar, cemaatler, bunların vakıfları ve din görevlileri eğitim hizmetlerinin bir parçası haline getirilmiştir. Hedeflenen ise yasal haklarına, örgütlü gücüne yaslanan bir işçi sınıfı yerine tevekkül eden, sabreden, sermaye için fedakarlığı görev bilen iş gücü yetiştirmektir” uyarısında bulundu.
ORTA VADELİ EKONOMİK PROGRAMDA EĞİTİME, ŞİRKETLERE UCUZ İŞGÜCÜ YETİŞTİRME MİSYONU
Orta Vadeli Ekonomik Program'da eğitime, şirketlerin ihtiyacı olan işgücünü yetiştirme görevi biçildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Biriken sorunlar yetmezmiş gibi iktidarın 2024-2025-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Ekonomik Programı, her düzeydeki eğitimin, şirketlerin ihtiyacı olan işgücünü yetiştirmeye yönelmesini buyuruyor. Birçok çocuğun OSB’lere çırak olarak hazırlandığı MESEM’lerin çoğaltılması bu programın ana unsurlarından biri. Okul artık sadece sermayenin çıkarlarını karşılamayı önceleyen siyasi iktidarın, kendi ideolojisine uygun olarak formatlanmış insanların üretildiği fabrikaya dönüştü. Her şey Türk Tipi ekonominin ucuz emek cehennemine insan kaynağı aktarmaya ayarlı."
Gürkan açıklamasını “Parasız, bilimsel, demokratik, ana dilinde eğitim için, laiklik ve demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkıdır ve iktidar bu hakkı görmese de tanımasa da biz yeni öğrenim döneminde de her çocuk için bir öğün sağlıklı, nitelikli, ücretsiz yemek verilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle noktaladı.
Kaynak: Evrensel