Selahattin Demirtaş, 1973 yılında Diyarbakır'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. 1994 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı.

EĞİTİM HAYATI

Selahattin Demirtaş, ilk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. 1994 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı.

İŞ HAYATI

Selahattin Demirtaş, mezun olduktan sonra Diyarbakır'da serbest avukat olarak çalıştı. 2005 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin başkanlığına seçildi. 2007 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK)'nin kurucuları arasında yer aldı.

SİYASİ HAYATI

Selahattin Demirtaş, 2002 yılında Demokratik Toplum Partisi (DTP)'ne üye oldu. 2004 yılında DTP'nin Batman İl Başkanlığı'na seçildi. 2007 yılında DTP'den Diyarbakır milletvekili seçildi. 2009 yılında DTP'nin kapatılmasından sonra Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne katıldı. 2010 yılında BDP'nin Diyarbakır İl Başkanlığı'na seçildi. 2011 yılında BDP'den Diyarbakır milletvekili seçildi. 2012 yılında BDP'nin eş genel başkanlığına seçildi. 2015 yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin eş genel başkanlığına seçildi.

YARGILANDIĞI DAVALAR

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde, HDP'ye yönelik operasyon kapsamında tutuklandı. Demirtaş, hakkında açılan 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davalarda, "terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" iddialarından çeşitli cezalara çarptırıldı.

Demirtaş'ın Yargılandığı Davalar:

Kobani olaylarına ilişkin dava: Demirtaş, Kobani olayları sırasında PKK'yı destekleyen açıklamalar yaptığı iddiasıyla yargılandı ve 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı'na hakaret dava: Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandı ve 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Terör örgütü propagandası dava: Demirtaş, PKK'yı öven ve terör eylemlerini meşrulaştıran açıklamalar yaptığı iddiasıyla yargılandı ve 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik dava: Demirtaş, yaptığı açıklamalarda Türk devletini ve güvenlik güçlerini hedef aldığı iddiasıyla yargılandı ve 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırhan: Demokratik bir anayasa istiyoruz, AKP'yi samimi görmüyoruz Bakırhan: Demokratik bir anayasa istiyoruz, AKP'yi samimi görmüyoruz

Demirtaş'ın Tutukluluk Süresi

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu yargılanıyor.

DEMİRTAŞ'IN SİYASİ ETKİSİ

Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin en önemli siyasi figürlerinden biri haline geldi. Demirtaş, özellikle Kürt siyasetinde önemli bir rol oynadı. Demirtaş'ın tutukluluğu, Türkiye'de ve dünyada geniş yankı uyandırdı.

Editör: Selda Manduz