Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Suriye ile Türkiye arasındaki müzakere sürecinin yeniden başlatılmasını teşvik edeceğini söyledi.

Lavrov, "her iki başkentten de diyaloğun yeniden başlatılmasına ciddi ilgi duyulduğuna dair sinyaller geldiğini" belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğü BRICS zirvesi sonrasında Hürriyet gazetesinin Ankara temsilcisi Hande Fırat'a konuşan Lavrov, "Suriye -Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi, Suriye’de sürdürülebilir istikrar ve Ortadoğu bölgesinde güvenliğin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Rusya, Şam ile Ankara arasındaki ihtilafları ortadan kaldırmak için tutarlı bir şekilde çaba sarf ediyor" dedi.

Lavrov, geçen sene Rusya-İran-Suriye-Türkiye dörtlü formatı çerçevesinde dışişleri bakanlıkları, savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleri düzeyinde gerçekleştirilen temasları hatırlattı; bu görüşmelerde "Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü, terörle mücadele ve sınırların güvenliğinin sağlanması" dahil olmak üzere özellikle ilgi gerektiren konu başlıklarını belirlendiğini söyledi.

'HER İKİ BAŞKENTTEN DE SİNYALLER GELİYOR'

Ancak Lavrov, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi yönünde Şam'dan gelen talep konusunda uzlaşma sağlanamadığını söyledi:

"Şam ve Ankara’nın pozisyonlarında ortaya çıkan görüş ayrılıkları müzakere sürecinin duraklamasına neden oldu. Suriye hükümeti, öncelikle Türk askeri birliklerinin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından çekilmesi konusuna netlik kazandırılması gerektiğinde ısrar ediyor. Türkiye, prensip olarak Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit ediyor ancak birliklerin çekilmesi konusunu daha sonra ele almayı teklif ediyor.

Her iki başkentten de diyaloğun yeniden başlatılmasına ciddi ilgi duyulduğuna dair sinyaller geldiğinden, müzakere sürecinin hızla yeniden başlatılmasını aktif bir şekilde teşvik edeceğiz.”

İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze’de ateşkes anlaşmasını onaylamak üzere toplandı İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze’de ateşkes anlaşmasını onaylamak üzere toplandı

'TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'YA SİLAH SATARKEN ARABULUCULUK TEKLİF ETMESİ ŞAŞIRTICI'

Lavrov'un söyleşide, Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşta arabuluculuk yapma teklifine ilişkin değerlendirmesi de dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Türkiye’nin Ukrayna krizinin çözümüne yönelik çabalarını takdir ediyoruz" dese de Ankara'nın Kiev'le askeri işbirliğini ve Ukrayna'ya silah satılmasını eleştirdi. Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Ne yazık ki Ankara, Kiev rejimiyle askeri-teknik alandaki işbirliğini sürdürüyor. Türk silahları, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Rus askeri personelini ve sivil vatandaşları öldürmek için kullanılıyor. Türk yönetiminin arabuluculuk hizmetleri sağlamaya hazır olduğuna ilişkin açıklamaları göz önüne alındığında, bu durumun şaşkınlık yaratmaması mümkün değildir.”

'HASIMLARIMIZ UKRAYNA'DA BARIŞ İSTEMİYOR'

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna ile barış girişimlerinin Batı dünyası tarafından engellendiğini yinelerken "Şu anda hasımlarımızın planlarında barış yer almıyor" diye konuştu. "Washington ve müttefikleri Kiev’e her türlü desteği veriyor ve Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için Batı yapımı uzun menzilli füzeleri kullanma olasılığını tartışıyorlar. Vladimir Zelenski, Moskova ile müzakereleri yasaklayan kararnamesini iptal etmedi" diyen Lavrov, "Böyle bir durumda Türkiye de dahil herhangi bir ülkenin arabuluculuk çabalarının başarıya ulaşması pek mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Editör: Selda Manduz