Reuters'a konuşan iki kaynak, Suriye'deki cihatçıların yaklaşık altı ay önce Türkiye'ye büyük bir saldırı planlarını ilettiklerini söyledi.
Kaynaklar, Türkiye'nin zımni onayını aldıklarını hissettiklerinde Esad'ın iktidarını gevşetmek için bir fırsat yakaladıklarını söyledi.
Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, Suriye ordusuna karşı 27 Kasım'da başlattıkları geniş çaplı saldırıda Halep, Hama ve Humus'un ardından 12 gün sonra başkent Şam'ı ele geçirdi ve Esad devrildi.
Reuters'a konuşan bölgedeki bir diplomat ve Suriye muhalefetinin bir üyesi olan kaynak, cihatçıların Türkiye'ye haber vermeden ilerlemelerinin mümkün olmadığını söyledi. Diplomat, cihatçıların planının HTŞ ve daha çok Ebu Muhammed el-Golani olarak bilinen lideri Ahmed el-Şaraa'nın fikri olduğunu belirtti. Suriyeli muhalif kaynak ise Ankara'nın Esad'ı devreye sokma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından cihatçıların Türkiye'ye planlamanın ayrıntılarını gösterdiğini iddia etti. İddiaya göre mesaj "Diğer yol yıllardır işe yaramadı - o halde bizimkini deneyin. Hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz, sadece müdahale etmeyin.” idi.
Haberleşmenin niteliğini belirleyemediğini ifade eden Reuters, Türkiye Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının Halep operasyonu konusunda HTŞ-Ankara mutabakatına ilişkin sorularına doğrudan yanıt vermediğini de bildirdi. Türkiye'nin savaş hazırlıklarından haberdar olup olmadığına ilişkin sorulara yanıt veren bir Türk yetkilinin Reuters'a “HTŞ bizden emir ya da talimat almıyor (ve) operasyonlarını bizimle koordine etmiyor” dediği, yetkilinin “bu anlamda” Halep'teki operasyonun Türkiye'nin onayı ya da yeşil ışığıyla yapıldığını söylemenin doğru olmayacağını kaydetti. İstihbarat teşkilatı MİT de yorum talebine yanıt vermedi.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili de Washington'un Türkiye'nin cihatçılara verdiği genel destekten haberdar olduğunu ancak Halep saldırısı için Türkiye'nin zımni bir onayından haberdar olmadığını söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Türkiye'nin rolüne ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan da 6 Aralık'ta Hz. Ali Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından yaptığı açıklamada “İdlib, Hama, Humus ve hedef tabii Şam. Muhaliflerin bu yürüyüşü devam ediyor. Temennimiz kazasız belasız bir şekilde Suriye'deki bu yürüyüş devam etsin” demişti. Erdoğan kısa süre önce Suriye Cumhurbaşkanı Esad'a yönelik çağrılarını da hatırlatarak “Esed'e bir çağrımız olmuştu. 'Gel Suriye'nin geleceğini birlikte belirleyelim' demiştik. Ne yazık ki bu işte olumlu bir cevap alamadık” ifadelerini kullanmıştı.
Pazar günü Doha'da konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Erdoğan'ın son aylarda Esad'a ulaşma çabalarının başarısız olduğunu ve Türkiye'nin “bir şeylerin olacağını bildiğini” söylemişti.