Ekonomi

Ponzi Sistemi Nedir?

Ponzi sisteminin en önemli özelliği, sisteme yeni para girişi olmadan, yatırımcılara kar ödemesinin yapılmasıdır.

Abone Ol

Ponzi sistemi, yatırımcılara yüksek oranda kar vaat ederek onları sisteme katmayı amaçlayan bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu sistemde, sisteme yeni katılanların paraları, daha önce sisteme katılanlara ödeme yapmak için kullanılır.

Bu sayede, sisteme yeni katılanlar kısa vadede yüksek kar elde ederler. Ancak, sisteme katılanların sayısı arttıkça, sisteme yeni para girişi sağlanamazsa, sistem çökmeye başlar.

Ponzi sisteminin en önemli özelliği, sisteme yeni para girişi olmadan, yatırımcılara kar ödemesinin yapılmasıdır. Bu, sistemin sürdürülebilir olmasının tek yoludur. Ancak, sisteme yeni para girişi sağlanamazsa, sistem çökmeye başlar ve yatırımcılar paralarını kaybederler.

Ponzi sistemi, adını 1920'lerde bu sistemi kullanarak büyük bir dolandırıcılık yapan Charles Ponzi'den almıştır. Ponzi, İtalyan göçmeni bir iş adamıydı. O dönemde, uluslararası posta pullarının ABD'de satılmasıyla yüksek kar elde edilebileceğini iddia ederek, birçok yatırımcıyı sisteme katmayı başardı. Ancak, Ponzi'nin iddiaları gerçeği yansıtmıyordu ve sistem kısa sürede çöktü. Ponzi, dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ponzi sistemi, günümüzde de birçok ülkede uygulanan bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu sisteme karşı dikkatli olmak ve yatırım yapmadan önce araştırma yapmak önemlidir.