Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından yapılan CHP'nin olağanüstü toplantısının ardından Genel Başkan Özgür Özel açıklamada bulundu.
Özel, Meclis'te bir adalet oturumu yapacaklarını belirterek "duruma nasıl el koyacağını konuşmaya davet ediyoruz" dedi.
Özel, "Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır" dedi.
Özel’in açıklamalarında öne çıkan ifadeler şu şekilde:
“Bugün Anayasa Mahkemesi önünde basın emekçileri vardı. Beklentileri sansür yasasının iptal edilmesiydi. Tolga Şardan’ı hapse atan Sansür Yasası iptal edilsin diye beklediler ama Anayasa Mahkemesi Sansür Yasası’nı oy çokluğuyla kabul etti. Basın meslek örgütleriyle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu karar düpedüz darbe girişimdir.
Kriz AKP – MHP krizidir. Kriz, AKP içindeki kliklerin krizidir. Halkı da bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyorum.
Kim bu darbeye direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bu darbeye karşı direnirse -ki direnmesi gerekmektedir- burada Anayasa Mahkemesi kararını bekleyerek demokratik bir tavır sergilemiştir. Numan Kurtulmuş direnecekse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır.
Yargıtay bu kararında Anayasa Mahkemesi’ne meydan okumaktadır."
NE OLMUŞTU?
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı.
Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi” gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından “ironik” bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.
TİP’ten milletvekili seçilmesinin ardından Atalay’ın tahliye talebini reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararını yerinde bulmayan ve Atalay’ın tahliyesinin gerektiğine karar veren AYM’yi tanımadı.