Urfa'daki Özak Tekstil'de işçilerin sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için başlattığı direniş 11'inci gününde.

Sabah saatlerinde fabrika önüne giden işçiler yine jandarma barikatıyla karşılaştı. Jandarma, işçileri barikatın yanına da yaklaştırmadı.

Direniş alanına Ankara'dan bir tuğgeneralin geldiği ve işçilerin fabrikanın önüne yaklaştırılmayacağı bildirildi.

İşçiler, taleplerinin kabul edilmesi için fabrika yönetimine öğlene kadar süre verdi ve aksi takdirde fabrikanın önüne yürüyeceklerini açıkladı.

DİRENEN İŞÇİNİN ÖNÜNE BU KEZ DE MÜFTÜLÜK DİKİLDİ

Barikata yaklaştırılmayan işçiler, öğlene kadar beklemek için cami avlusuna girdi. İşçiler camide beklerken İl Müftüsü işçilere camide bekleyemeyeceklerini söyledi. İşçiler, keyfi olarak camiye gelmediklerini, jandarma tarafından sürüldüklerini belirttiler ve müftüye tepki gösterdiler.

EMEP Genel Başkanı Aslan: Grev yasakları geri alınsın, metal işçilerinin talepleri kabul edilsin EMEP Genel Başkanı Aslan: Grev yasakları geri alınsın, metal işçilerinin talepleri kabul edilsin

Caminin kimseye ait olmadığını dile getiren işçiler, “Allah’ın evine sığınmışız, bizi buradan da çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.

Artık gidecek bir yerlerinin kalmadığını ifade eden işçiler, “Fabrikanın önünden kovdular. Bu da yetmezmiş gibi camiden kovdular” ifadelerini kullandı.

Artık durumun çocuk oyuncağına çevrildiğini dile getiren işçiler, “Bu kadar da olmaz. Hukuku, adaleyi çocuk oyuncağına çevirdiler. Ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar” şeklinde konuştu.

ÖZAK PATRONUNDAN AÇIKLAMA

İşçilerin Anayasal hakları olan sendika seçme hakkı için patrona, valiye ve kolluk kuvvetlerine karşı direndiği Urfa’daki Özak Tekstil’in patronu sürece dair yazılı bir açıklama yaptı. İşçilerin Anayasal hakkını tanımayan patron direnişi yasa dışı ilan etti, Öz İplik-İş’i referans gösterdi, işsizlik tehdidinde bulundu.

“Kırk yıllık firmaya sendikacı çilesi” başlığıyla yayımlanan açıklamada, BİRTEK-SEN yöneticilerinin Özak Tekstil’in iş yaptığı markalara yazdığı mektuplar, iş yapılan firmaların önünde yapılan eylemler neredeyse suç ilan edildi.

“Sendikal hakları her zaman destekledik” iddiasını öne süren Özak Tekstil yönetimi, bu konuda işçilerin istifa ettiği Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasıyla yaptığı sözleşmeyi referans gösterdi. Özak Tekstil yönetimi, BİRTEK-SEN’in yasa dışı grev başlattığını iddia etti.

“Sanki işçi düşmanlığı yapılıyor izlenimi yaratmaya çalışıyorlar” diyen Özak Tekstil yönetimi işçileri işsizlikle tehdit etti: “Unutulmamalıdır ki bizim gibi işletmelerin birer birer üretimden vazgeçmesi, zaten işsizliğin yüksek olduğu Şanlıurfa’da binlerce yeni insanın işsizler ordusuna katılmasına, ekonomik kayba uğramasına ve gelecek endişelerinin artmasına yol açacaktır.”

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz