Özak Tekstil işçilerinin 27 Kasım 2023'te baskı ve mobbinge karşı Urfa'da başlattıkları direniş bugünden itibaren sona erdi. Direnişin 22 Ocak Pazatesi gününden itibaren İstanbul'da Özak Holding önünde sürdürülmesine karar verildi.

Karar, bugün BİRTEK-SEN yetkilileri ile işçiler arasında yapılan toplantıda alındı.

Yaklaşık 80 işçinin katıldığı toplantıda işçilerin çoğu, işverenin kıdem, ihbar ve senelik izin gibi tazminat ödemesini kabul etme kararı aldı.Tazmimatı kabul etmeyen işçiler ise direnişi İstanbul'da Özak Holding önünde sürdürecek.

'FABRİKANIN ÖNÜNE GİDEMİYORUZ'

Artı Gerçek'ten Ali Güzel’e konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, şunları söyledi:

"52 gün oldu ve bizim Urfa'da direnişi sürdürme koşullarımız gittikçe zorlaşıyor. Bu direnişin asıl muhatabı Özak Tekstil fabrikası ama biz fabrikanın önüne gidemiyoruz. Hatta uzun bir süredir fabrikanın sokağından bile attılar ve son bir aydır organizenin dışına bile sürmüşlerdi bizi. Bu yetmezmiş gibi hukuksuz bir mahkeme kararıyla fabrika çevresinde eylem yasağı kararı çıkardılar.

Böyle olunca direnişin fabrikayı, fabrikadaki işçileri ve üretimi etkileme şansı da kalmıyor. Direnişin başından beri görmediğimiz baskı, uğramadığımız saldırı kalmadı. Urfa'daki bütün resmi devlet kurumları, anayasal hakları için direnen işçilere karşı her türlü suçu işleyen patronun yanında saf tuttular. İlk günden beri işçilere ve sendikamıza her türlü hukuksuz saldırıyı yapıyorlar."

'İŞÇİLER ÇALIŞMAZSA AÇ KALACAK'

Yüzlerce işçinin iki aya yaklaşan direnişi aynı şekilde sürdürmesinin pek çok bakımdan zor olduğuna değinen Türkmen, "En önemlisi de ekonomik zorluklar. Sonuçta bizim sendikamız bağımsız ve olanakları sınırlı bir sendika. Ancak biz direnişin başından beri yüzlerce işçinin her gün yemek ve ulaşım gibi ihtiyaçlarını bir şekilde çözdük ama bu işçiler ev geçindiren işçiler. Çalışmazsa aç kalacak işçiler. Bu yüzden mecbur kalıp gidip tazminat almak zorunda kalan çok sayıda işçi oldu" dedi.

'TAZMİNAT HAKLARINI KAZANDIK'

İşçilerin kıdem, ihbar ve senelik izin gibi haklarını kazandıklarını hatırlatan Türkmen, şöyle devam etti:

"Bu fabrika Urfa'da kurulduğundan beri hiçbir işçiye tazminatlarını ve haklarını tam vererek işten çıkarmış bir fabrika değil. Bu direnişteki işçilerin hepsi yasa dışı grev gerekçesiyle kod 46 ve kod 48'den atıldılar. Ama şimdi ise biz bütün işçilerin kıdem, ihbar ve senelik izin gibi haklarını kazandık. Bunları vermek zorunda kaldılar ve bu bir kazanım. Şu anda bütün işçilere tazminatlarını veriyorlar ama bizim asıl talebimiz bu değildi. Bizim asıl talebimiz, işçilerin sendikalı bir şekilde işe geri dönmesi ve bütün haklarını alarak çalışması. O yüzden şu anda bütün işçilerin tazminat hakkını kazanmış olsak da biz bütün işçilerin sendikalı bir şekilde haklarını alarak işe geri dönmesi için sendika olarak mücadeleyi sürdürme kararı aldık."

'DİRENİŞİ İSTANBUL'A TAŞIMA KARARI ALDIK'

Direnişi İstanbul'a taşıyacaklarını belirten Türkmen, şu ifadeleri kullandı:

'HakkımıVer' eyleminde darp ve gözaltı 'HakkımıVer' eyleminde darp ve gözaltı

"Urfa'da hem fabrikanın 1,5 kilometre uzağında hem organizenin dışında işçiler çok zorlandığı için bugün yaptığımız toplantıda direnişi bu haliyle Urfa'da sona erdirdik ama direnişi İstanbul'a taşıma kararı aldık. Bunun için de 10 gönüllü işçi belirledik. Gönüllü işçi sayısı çok fazla ama o kadar işçiyi İstanbul'a taşımak olanaksız.

Belirlediğimiz 10 direnişçi işçi ile beraber pazartesi gününden itibaren direnişi İstanbul'daki Özak Holding'in önüne taşıma kararı aldık. Bunun da gerekçesi şu: Bu direnişi buradaki haliyle sürdürmenin olanağı kalmadı. Bizi fabrikanın sokağına bile sokmuyorlar. Hukuksuz bir şekilde organizeye bile sokmuyorlar. Madem burada böyle bir engel var ve bu fabrikanın merkezi İstanbul'da, biz de bu direnişi İstanbul'a taşıyarak hem holding önünde hem de ayrıca Levi's ve Zara başta olmak üzere bu markaların olduğu mağazaların önünde sürekli eylemler örgütleyerek bu direnişi İstanbul'a taşıma kararı aldık."

'İŞÇİLERİN BİR KISMI ARABULUCUDA ANLAŞACAK'

Dün işçiler ile işveren arasında yapılan arabulucu görüşmesine de değinen Türkmen, "Arabulucu görüşmesinde işçilerin kıdem, ihbar ve senelik izin gibi içerideki bütün hakları veriyorlar ama bizim asıl talebimiz işçilerin işe geri iadesi ya da sendikal tazminatlarının da ödenmesi. Bunu kabul etmiyorlar. Ekonomik olarak dayanacak güçleri kalmadığı için işçilerin çoğunluğu arabulucudaki teklifleri mecburen kabul edecek. Yani birçok işçi için anlaşma kararı aldık. Yarın işçilerin bir kısmı arabulucuda anlaşacak. İşçilerin çok az bir kesimi işe iade ve sendikal tazminatları için hem davalarını hem de direnişlerini sürdürecek. Biz onlarla direnişi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Editör: Selda Manduz