Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Antep’in ihracatta Anadolu’ya rol model olduğunu söylemişti.

Tekstil, halı, hububat ve bakliyat, kimyevi maddeler, kuru meyve, elektrik ve elektronik, çelik vb. başta olmak üzere birçok sektördeki ihracat rakamı 2022 yılında 10 milyar 523 milyon dolara ulaştı.

TİM tarafından her yıl düzenlenen Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı şirket listesine Gaziantep’ten 65 şirket girdi.

Bu “görkemli” yükselişin temelinde ise işçi sınıfı mücadelesi üzerindeki sert kontrol, sendikasızlaştırma, hak gaspları ve iş cinayetleri yatıyor. Bu yüzden son günlerde yaşanan Erkaplan ve Artemis Halı işçilerinin direnişi, öncesinde Şireci Tekstil işçilerinin direnişi ve kazanımları, Antep sermayesinin de önemli bir gündemi.

İSİG Meclisi yayımladığı raporda Antep’te yaşanan son 10 yıldaki iş cinayetlerini inceledi. Rapora göre 10 yılda en az 427 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

gaziantep-is-cinayetleri-yillara-gore

ÖRGÜTSÜZLÜK ÖLDÜRÜYOR

Gaziantep’te iş cinayetlerinde ölenlerin 6’sı (yüzde 1,4) sendikalı işçi, 421’i ise (yüzde 98,6) sendikasız.  Kentteki işçilerin önemli bir bölümü örgütsüz. Sendikalaşma oranı çok düşük, güvencesiz çalıştırma ve patron keyfiyeti işyerlerinde hakim durumda. Diğer yandan örgütlü sendikalarda da işbirlikçi sendikacılık hakim durumda.

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİ ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ İKİ KATI

Yaş gruplarına bakıldığında çocuk işçi ölümleri Türkiye ortalamasının iki katı. Çocuklar tarım ve inşaat başta olmak üzere metal, tekstil, gıda ve ağaç işkollarında çalışıyorlar. Yine 30 yaş altı işçi ölümlerine baktığımızda tüm ölümlerin üçte biri olduğunu görüyoruz. Göçmen işçilerin de etkisiyle Gaziantep’te genç bir işçi sınıfı olduğu söylenebilir.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.