Dünya

NATO’nun Rusya ile "olası savaş"a hazırlık tatbikatı başlıyor

NATO’nun Rusya’ya karşı 90 bin askerlik askeri tatbikatı önümüzdeki hafta başlıyor. Avrupalı komutan ve siyasetçilerden “Rusya ile savaş” uyarılarının artması da dikkat çekiyor.

Abone Ol

NATO’nun Rusya’ya karşı olduğu açıkça ifade edilen 90 bin askerlik askeri tatbikatı önümüzdeki hafta başlıyor. Mayıs ayına kadar sürecek olan ve Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri hazırlık olarak nitelendirilen tatbikata 32 ülke katılıyor.

NATO Başkomutanı Christopher Cavoli, perşembe günü Brüksel’de düzenlenen NATO ordu şefleri toplantısında, “Steadfast Defender/Kararlı Savunmacı” isimli tatbikat ile ilgili bilgi vermişti.

Cavoli, “31 müttefikin tamamından ve iyi ortağımız İsveç’ten yaklaşık 90 bin kuvvetin katılımıyla son on yılların en büyük NATO tatbikatı olacak. İttifak, Kuzey Amerika’dan kuvvetlerin Atlantik ötesi hareketi yoluyla Avrupa-Atlantik bölgesini takviye etme kabiliyetini gösterecektir. Bu takviye, yakın bir düşmana karşı simüle edilmiş bir çatışma senaryosu sırasında gerçekleşecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’ya karşı topyekün bir NATO savaş seferberliğine hazırlık niteliği taşıyan tatbikata uçak gemileri ve destroyerler de dahil olmak üzere 50’den fazla savaş gemisi katılacak.

Ayrıca 80 avcı uçağı, helikopter ve insansız hava aracı ile 133 tank ve 533 zırhlı personel taşıyıcı dahil olmak üzere 1000’in üzerinde zırhlı araç yer alacak.

Tatbikat coğrafi olarak İskandinavya ve Baltık ülkelerinden Polonya, Romanya ve Almanya’ya kadar uzanıyor. ABD’nin yanı sıra Avrupa devletleri de 10 binin üzerinde asker gönderiyor. İngiltere 20 bin, Almanya ise 12 bin 500 askerle tatbikatta yer alacak.

Tatbikat, NATO’nun Rusya ile Ukrayna’da yürüttüğü savaşı Avrupa çapında bir dünya savaşına dönüştürme hazırlığı olabileceği yorumlarını da beraberinde getirdi. Bazı Avrupalı NATO komutanlarının açıklamaları da yorumları güçlendirdi.

AVRUPA’DA GİDEREK ARTAN SAVAŞ MESAJLARI

Brüksel’de NATO Askeri Komitesinin Başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer “NATO’nun savaşa yönelik bir dönüşüm geçirmesini” talep etti. Bauer, “Barış içinde olduğumuz kesin değil” diyerek, savaş durumunda ise, “İstesek de istemesek de tüm toplum işin içine girecek” diye ekledi. Hollanda Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Martin Wijnen da aralık sonunda basına yaptığı açıklamada, “Rusya ile savaşa hazırlıklı olmalıyız” demişti. Ondan bir hafta önce ise Belçika Genelkurmay Başkanı Michel Hofman Rusya ile savaş konusunda “Avrupa acilen hazırlanmalı ve kendini savunabileceğini açıkça ortaya koymalıdır” ifadesini kullanmıştı.

İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin de İsveç halkını savaşa hazırlıklı olmaya çağıran bir açıklama yaptı. Bohlin İsveçlilere, “İsveç’te savaş çıkabilir. Siz özel bir birey misiniz? Gönüllü bir savunma örgütüne katılmak için zamanınız olup olmadığını düşündünüz mü? Eğer yoksa: Harekete geçin!” çağrısında bulundu.

ABD’li düşünce kuruluşu Atlantic Council tarafından yayımlanan “Washington zirvesi için cesur bir gündem” başlıklı metinde de, ABD’nin üst düzey emekli büyükelçileri ve askeri komutanlarından oluşan bir grup, Rusya’ya karşı devasa bir NATO tırmanışı çağrısında bulunmuş, “Hedef açık ve net olmalı: Ukrayna’nın zaferi” demişlerdi. Metinde, Rusya’nın elindeki Kırım’ın fethedilmesi ve Ukrayna’ya NATO üyeliği verilmesini savunmuşlardı.

ALMANYA’DA NATO-RUSYA SAVAŞI SENARYOLARI

Alman basınından Bild gazetesi de, 2024’te NATO ile Rusya arasındaki gerilimin tırmanma ihtimalinin olduğunu yazdı. Almanya silahlı kuvvetlerinin (Bundeswehr) Rusya’nın saldırısına karşı hazırlık yaptığı belirtildi.

“Bundeswehr, Putin saldırısına hazırlanıyor” başlıklı haberde, bu kapsamda on binlerce Alman askerinin konuşlandırılacağı belirtildi: “Bundeswehr, Rusya’ya karşı silahlı çatışmaya hazırlanıyor. Bu, gizli bir belgeden ortaya çıktı. NATO ile Rusya arasında şubat ayından itibaren olası bir gerginlik yaşanabilir. Söz konusu belgenin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nasıl ilerleyeceği ve NATO’nun kendisini nasıl savunması gerektiğini ‘Adım adım, ay ay özetleyen bir eğitim senaryosu’ olduğu bilgisi paylaşıldı. Gerilimin yakın zamanda başlama olasılığına işaret edilerek, kısa süre içinde Alman askerlerinin göreve hazır halde olacağı aktarıldı.

NATO ise haberin doğru olmadığını iddia etti.

Kaynak: Evrensel