İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un merkezini vurdu: 3 FHKC yöneticisi öldü İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un merkezini vurdu: 3 FHKC yöneticisi öldü

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a yönelik suikastın detaylarını paylaştı. Suikastın ardından New York Times (NYT) gazetesine konuşan İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Nasrallah'ın yerini aylardır bildiğini söylemiş, Nasrallah'ı öldürmeye ise geçtiğimiz hafta karar verildiğini bildirmişti.

Yetkililerin iddiasına göre, saldırının bu hafta düzenlenmesinin sebebi Nasrallah'ın farklı bir yere gidip 'kaybolması' öncesinde 'sadece kısa bir fırsat pencerelerinin olduğuna' inanmalarıydı.

Kanal 12 televizyonu ise, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun New York'ta BM Genel Kurulu'na hitap etmeden kısa bir süre önce Nasrallah'a yönelik saldırıya onay verdiğini aktardı. Habere göre, perşembe akşamı 'prensipte onaylanan' karar Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından desteklendi.

ABD 'YANLIŞ YÖNLENDİRİLMİŞ' HİSSETTİ

Times of Israel'e konuşan ABD'li bir yetkili, Washington yönetiminin saldırıdan ancak uçaklar harekete geçtikten ve operasyon başladıktan sonra haberdar edildiğini belirtti.

Netanyahu, Nasrallah saldırısını planlamak için görüşmeler yaparken, ABD'nin Lübnan'da ateşkes umudunu koruduğu kaydedildi. Times of Israel, Nasrallah suikastının ardından Washington yönetiminin 'yanlış yönlendirilmiş hissettiğini' aktardı.

İsrail basınına göre, saldırının detayları şöyle:

Nasrallah'a yönelik saldırı planı, geçtiğimiz hafta pazartesi günü tamamlandı ancak çarşamba gününe kadar onaylanmadı. Çarşamba günü ise Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Mossad Başkanı David Barnea, Şin Bet Başkanı Ronen Bar ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın toplantısında saldırı planı oybirliği ile onaylandı.

BAZI BAKANLAR KARŞI ÇIKTI

Ancak daha sonra, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de dahil olmak üzere bazı bakanlar suikasta karşı çıktı. Smotrich ve Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem'in, bunun İsrail ordusunun Gazze'deki devam eden faaliyetlerine zarar vereceğinden endişe duydukları bildirildi. Bazı bakanların karşı çıkmasına rağmen, suikast planına kabineden koşullu onay çıktı.

NETANYAHU, SON ONAYI VERDİ

Bunun ardından ise, Halevi ile Gallant'ın görüştüğü ve Halevi'nin, "İhtiyacımız olan her şeye sahibiz. Operasyona devam edebiliriz. Nasrallah'ın sığınakta olduğunu biliyoruz" dediği aktarıldı.

Gallant ve Halevi, BM Genel Kurul'daki konuşmasına saatler kala Netanyahu'yu aradı ve operasyona devam edilmesi gerektiğini bildirdi. Bakanlardan gelen öneriye kulak veren Netanyahu ise, operasyona son onayı verdi.

Editör: Selda Manduz