Mustafa Yalçıner, 13 Şubat 1950 tarihinde İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. 1966 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü'ne girdi. ODTÜ'de öğrencilik yıllarında sosyalist hareket içinde aktif rol oynadı. 1969 yılında Filistin'e giderek altı ay silahlı eğitim aldı.

SİYASİ HAYATI

Mustafa Yalçıner, 1969 yılında ODTÜ'de kurulan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularındandır. THKO, 1971 yılında Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga'nın öldürüldüğü Nurhak dağlarındaki çatışmada ağır yaralı olarak kurtuldu.

Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz

Yalçıner, 1971-1980 yılları arasında cezaevinde kaldı. Cezaevinde kaldığı süre boyunca Marksizm-Leninizm üzerine yoğunlaştı. Cezaevinden çıktıktan sonra da siyasi mücadelesine devam etti.

Yalçıner, 1980'li yıllarda Emek Partisi'nin (EMEP) kurucuları arasında yer aldı. EMEP'te çeşitli kademelerde görev aldı. Halen EMEP Genel Yönetim Kurulu (GYK) üyesidir.

İDEOLOJİK GÖRÜŞLERİ

Mustafa Yalçıner, Marksist-Leninist bir ideolojiye sahiptir. Türkiye'nin bir işçi sınıfı devrimi ile sosyalist bir düzene geçebileceğine inanır.

Yalçıner, sosyalizm anlayışının temelinde eşitlik ve kardeşlik kavramlarının yer aldığını savunur. Sosyalizmin, toplumun tüm kesimlerinin refahını artıracak bir düzen olduğunu ifade eder.

CEZAEVİ SÜRECİ

Mustafa Yalçıner, 1971-1980 yılları arasında toplam 9 yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinde kaldığı süre boyunca ağır işkencelere maruz kaldı. Ancak, işkencelere boyun eğmedi ve siyasi mücadelesini sürdürdü.

Yalçıner, cezaevinde kaldığı süre boyunca Marksizm-Leninizm üzerine yoğunlaştı. Marksizm-Leninizmin temel kavramlarını ve teorilerini öğrendi.

Cezaevinden çıktıktan sonra da siyasi mücadelesine devam etti. Emek Partisi'nin (EMEP) kurucuları arasında yer aldı ve EMEP'te çeşitli kademelerde görev aldı.

DENİZ GEZMİŞ İLE ARKADAŞLIĞI

Mustafa Yalçıner, THKO kurucularından biri olan Deniz Gezmiş ile yakın arkadaştı. Deniz Gezmiş'in önderlik ettiği harekete katılarak, Türkiye'de sosyalist bir düzenin kurulması için mücadele etti.

Yalçıner, Deniz Gezmiş'in ölümünden sonra da onun mücadelesini sahiplendi. Deniz Gezmiş'in, Türkiye'nin en önemli devrimcilerinden biri olduğunu ifade etti.

Mustafa Yalçıner, Türkiye'nin önemli siyasi ve ideolojik figürlerinden biridir. Marksist-Leninist bir ideolojiye sahip olan Yalçıner, Türkiye'nin bir işçi sınıfı devrimi ile sosyalist bir düzene geçebileceğine inanır. Yalçıner, cezaevinde kaldığı süre boyunca ağır işkencelere maruz kaldı, ancak işkencelere boyun eğmedi ve siyasi mücadelesini sürdürdü. Yalçıner, Deniz Gezmiş ile yakın arkadaştı ve Deniz Gezmiş'in önderlik ettiği harekete katılarak, Türkiye'de sosyalist bir düzenin kurulması için mücadele etti.

Editör: Selda Manduz