Politika

Murat Kurum İstanbul için vaatlerini açıkladı: Yeni rant alanları, deprem istismarı, bolca inşaat

AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı"nda konuştu. Kurum, beklendiği gibi inşaat vaadiyle seçim çalışmalarına başladı.

Abone Ol

Cumhur İttifakının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, “Türkiye yüzyılı İstanbul vizyonu toplantısı”nda seçim vaatlerini açıkladı. Kurum, AKP iktidarının 22 yılda yapmadıklarını vaat diye sundu. Kurum’un vaatleri sermaye kesimine yeni rant alanları açma hedefini de ortaya koydu. Son 11 yıl içerisinde ülke genelinde sadece 238 bin civarında riskli yapı dönüştürülmüşken, Murat Kurum İstanbul’da beş yılda 650 bin konut inşa edecekleri vaadinde bulundu. AKP iktidarı döneminde çıkarılan imar aflarının yürütücüsü olan Kurum, vaat olarak “Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. Bir milli güvenlik sorunudur. Afetle dirençli bir İstanbul vadediyoruz” sözlerini sarf etti. Murat Kurum’un adaylığı açıklandığında hem kendisinin hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı Kanal İstanbul projesine Kurum’un bu konuşmasında yer vermemesi ise dikkat çekti.

İMAR AFLARINDAN ‘DEPREM TERÖR KADAR ÖNEMLİ’ SÖYLEMİNE

Kurum’un “sistem İstanbul” isimli projesinde kentsel dönüşüm ve deprem ön plana çıktı. 6 Şubat depremleri döneminde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapan Kurum, 2018 imar affının da yürütücüsü. “Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. Bir milli güvenlik sorunudur” diyen Kurum, 22 yıllık AKP iktidarının yapmadığı kentsel dönüşümü Belediye Başkanlığı vaadi olarak sundu. Murat Kurum, “Afete dirençli bir İstanbul vadediyoruz. 7.5 milyon ev ve iş yerinden 1.5 milyonu risk altında. 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor. 5 yılda yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkilerini baz alan, 650 bin konut inşa edeceğiz” dedi. Kurum’un bakanlık döneminde ve AKP’nin son 22 yıllık yapı faaliyetleri ise hem barınmayı piyasalaştırdığı hem de kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapıldığı için tartışmalara neden olmuştu.

VAATLER RANT KAYGISI YARATTI

KİPTAŞ bünyesinde 300 bin konutun yapımına başlanacağını söyleyen Kurum, “15 Nisan’da başvuruları alacağız yarısı bizden diyerek, 700 bin lira hibe desteği, ilave 700 bin kredi desteği, 100 bin lira da taşınma desteği vereceğiz. 18 ayda bu konutlarımızı tamamlayacağız. 250 bin yuvamızı da vatandaşımızı ve özel sektörümüzü destekleyerek tamamlayacağız. Gerekli imar düzenlemelerini hayata geçireceğiz” dedi. Kurum’un bu vaadi TOKİ’nin İstanbul ve Ankara’da duyurduğu TOKİ projelerinin 4 yıldır tamamlanmadığı ve fahiş fiyatlar istendiği için haftalardır eylem yapan TOKİ mağdurlarının talepleriyle de çelişiyor.  

ORMANLARI YOK EDENLERDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE VAADİ

Murat Kurum, “Birleşmiş Milletler olarak imzalanmış sıfır atık projesi bizim hedef projemiz olacak. İstanbul’un atıklarını artık sokakta bırakmayacağız, dönüştüreceğiz. İBB enerjisini kendisi üretecek bunu da kuracağımız yeni enerji yatırımlarıyla, HES, RES ve JES’lerle yapacağız. Sıfır atık hedefine dünyada ilk ulaşan metropol İstanbul olacaktır” vaatlerinde de bulundu. Ancak 22 yıllık AKP iktidarı, başta Akbelen ve Marmara’nın Kuzey ormanları olmak üzere yeşil alanların, ormanların ranta açılması gibi çokça örnekle dolu.

11 YILDA RİSKLİ YAPILARIN SADECE YÜZDE 3'Ü YENİLENDİ

"İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayacak” vaadinde bulunan Murat Kurum’un 6 Şubat depremi yıkımının nedenlerinden gösterilen imar aflarının mimarı olduğunu söyleyen mimar ve mühendis odaları, başta rezerv alan olmak üzere deprem önlemi adı altında hayata geçirilmek istenen vaatlerin sınıfsal ayrımcılığa dönüşeceğini, parası olanların güvenli evlere kavuşurken olmayanların ise ellerindeki mülkleri kaybedeceği uyarısında bulunuyor.

TBMM Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye’de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsünde. TBMM’nin Mayıs 2023 tarihli raporuna göre ise son 11 yıl içerisinde ülke genelinde sadece 238 bin civarında riskli yapı dönüştürüldü. Buna göre 2012 yılından bu yana riskli olduğu varsayılan yapı miktarının sadece yüzde 3-4 civarındaki kısmı yenilenebildi.

ÇOCUKLAR TARİKATLARA MAHKUM EDİLDİ

Murat Kurum’un diğer vaatlerinden biri de her mahalleye 7/24 nöbetçi kreş açılması oldu. 22 yıldır AKP iktidarı iş yerlerinde ve mahallelerde kreş açmak yerine çocukları tarikatların, cemaatlerin ve kaçak kuran kurslarına mecbur etti. Öte yandan kadınlara “esnek çalışma” gibi formüller üretmeye devam eden iktidar sömürüyü ağırlaştırmak ve bakım emeğini kadınların üzerine yıkmaya devam ediyor.

FESTİVAL YASAKLARI

Murat Kurum'un "İstanbul festivaller şehri olacak" açıklaması akla festival ve konser yasaklarını getirdi. Pandemi ile başlayan yasaklar, 2022 ve 2023 yılında da devam etti. Yasaklar, çoğunlukla Valilikler, Kaymakamlıklar ve Belediyeler tarafından yapılmış, bazıları Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılmış ve bazıları da yerel yönetimler tarafından çeşitli kısıtlamalardan dolayı iptal edilmek zorunda bırakıldı. Çoğu yasak ve iptal kararı İslamcı cemaat, dernek, vakıf ve tarikatların hedef göstermesiyle gerçekleşti. İptal ve yasakların gerekçelerinden bazıları: "orman yangınları, pandemi koşulları, deprem, alkol kullanımı ve satışı ve çoğunlukla "huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi" oldu.

Konser ve festival yasaklarından bazıları (2022-2023):

1.    Anadolu Fest, Eskişehir (Eskişehir Valiliği) 12-15 Mayıs 2022
2.    Niyazi Koyuncu konseri, İstanbul (Pendik Belediyesi) 25 Mayıs 2022
3.    Apolas Lermi konseri, Denizli (Pamukkale Belediyesi) 29 Mayıs 2022
4.    Ara Malikian Başkent Kültür Yolu Festivali konseri, Ankara (Kültür ve Turizm Bakanlığı) 11 Haziran 2022
5.    Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli (Tunceli Valiliği) 2022 (Kısıtlanan festival, tertip komitesi tarafından iptal edildi.)
6.    Melek Mosso konseri/Uluslararası Gül Festivali, Isparta (Isparta Belediyesi) 3 Haziran 2022
7.    Kozlu Müzik Festivali, Zonguldak (Zonguldak Valiliği) 23-31 Temmuz 2022
8.    Kuzey Fest, Sinop (Sinop Valiliği) 3-6 Ağustos 2023
9.    Kazdağı Ekoloji Festivali, Balıkesir (Balıkesir Valiliği) 2022 ve 2023 (iki kere yasaklandı)
10.    Mirae konseri, Ankara (Kültür ve Turizm Bakanlığı) 28 Mayıs 2022
11.    ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği, Ankara (ODTÜ Rektörlüğü) 2023
12.    Aynur Doğan konserleri, Kocaeli (Derince Belediyesi) 20, 25 Mayıs 2022
13.    Zeytinli Rock Festivali, Balıkesir (Burhaniye Kaymakamlığı) 17-21 Ağustos 2022
14.    Nilüfer Müzik Festivali, Bursa (Nilüfer Kaymakamlığı) 1-3 Eylül 2023 (Kaymakamlığın yasakları nedeniyle Belediye tarafından protesto amacıyla iptal edildi.)
15.    Altın Portakal Film Festivali, Antalya (Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı) 7-14 Ekim 2023 (devlet kurumlarının hedef göstermelerinden sonra iptal edildi)
16.    Meryem Ana Panayırı, Gökçeada (Organizasyonu düzenleyen İmroz Eğitim ve Kültür Derneği CİMER’e gelen şikayetlerden dolayı çekildi) 15 Ağustos 2022
17.    Metin & Kemal Kahraman konseri, Muş (Muş Valiliği) 16 Mayıs 2022
18.    MilyonFest, Muğla (Muğla Valiliği) 1-4 Eylül 2022
19.    Çağdaş Fest, Muğla (Fethiye Kaymakamlığı) 7-11 Eylül 2022
20.    Mohsen Namjoo’nun Türkiye Turnesi kapsamındaki konserleri, Bursa, Konya ve İstanbul (İptal edildi) 2, 7, 8 Aralık 2022
21.    Çukurova Rock Festivali, Adana (Adana Valiliği) 12-15 Ekim 2023

Kaynak: Evrensel