Meta'nın verileri, hükümet yetkililerinin erişim engeli getirilen Instagram'ın katalog suçlarla ilgili yasal talepleri yerine getirmediği yönündeki iddialarını yalanladı.

Instagram’a erişim engeli getirilmişti: Erdoğan'ın hesabından 'Hayırlı Cumalar' mesajı paylaşıldı Instagram’a erişim engeli getirilmişti: Erdoğan'ın hesabından 'Hayırlı Cumalar' mesajı paylaşıldı

Meta'nın raporuna göre, 1 Ocak - 30 Haziran tarihleri arasında Türkiye'den toplam 2 bin 953 kaldırma talebi alındı, bunun 2 bin 445'ine erişim engeli getirildi.

Meta, Instagram'ın kapatılmasından iki gün önce yayınladığı Şeffaflık Raporu'nda, 1 Ocak - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında Türkiye'den toplam 2 bin 953 kaldırma talebi alındığını açıklamıştı.

FreeWEB Turkey'den Ali Safa Korkut'un aktardığına göre, bunlardan 2 bin 580'i katalog suçlarla ilişkilendirilmiş içerikleri kapsıyordu. Meta bunlardan 2 bin 445'ini kaldırdı. Kaldırılan içerikler arasında, hükümetin sıklıkla vurguladığı katalog suçlar ve milli güvenlik tehditleri bulunuyordu.

Türkiye'deki "katalog suçlar", 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde düzenleniyor; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, Atatürk'e hakaret, MİT ile ilgili suçları içeriyor.

MAHKEME, INSTAGRAM DAVASINI ÜST MAHKEMEYE GÖNDERDİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden iki gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Instagram'a erişim engeli getirilmişti. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, BTK’nin Instagram’a erişim engellemesi kararını iptal etmek ve yürütmeyi durdurmak amacıyla 3 Ağustos'ta mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

Ankara 18. İdare Mahkemesi, MLSA tarafından BTK'nin Instagram yasağına karşı açtığı davayı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Bölge İdare Mahkemesi, MLSA'nın da içinde bulunduğu yedi davayı birleştirerek, yetkili mahkemeye gönderecek. Yetkili mahkeme, yürütmeyi durdurma talebi hakkında kararını verecek.

HANGİ KATALOG SUÇ SORUSUNA YANIT YOK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün gazetecilerin "Instagram’ın uymadığı hangi katalog suça giriyor” sorusuna yanıt vermemiş, "Onu BTK ilgili şirkete bildirmiştir. Dolayısıyla onlarda o konuda savunmalarını yapacaklardır. Eğer o içerikleri kaldırırlarsa zaten sorun ortadan kalkar” demişti. Tunç'un "Özellikle Haniye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı?" ifadeleleri dikkat çekmişti.

İki kez Instagram yetkilileri ile görüşen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da "Ciddi bir aşama kat ettiğimizi söyleyebilirim" demiş ardından, "Vahşice katledilen Hamas lideri İsmail Haniye paylaşımlarına bile tahammül edilmiyor. Bir sansür varsa, eğer bir engelleme varsa tam da bunların yaptığı budur. Tersine biz burada kanunlarımızı, toplumsal hassasiyetlerimizi ön plana çıkarıyoruz ve bunları sonuna kadar da savunmaya devam edeceğiz.  "Çok uzamadan, bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar, vatandaşlarımızın bize ilettikleri mağduriyetler konusunda gereken hassasiyeti gösteriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Cumurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada "dijital faşizm" suçlamasında bulunmuştu.

META: MALEZYA BAŞBAKANININ PAYLAŞIMI YANLIŞLIKLA KALDIRILDI

Malezya Başbakanı Enver İbrahim de suikastle öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile ilgili paylaşımlarının kaldırılması üzerine 1 Ağustos'ta Meta'yı "siyonist İsrail rejiminin bir aracı" olmakla suçlamış, 4 Ağustos'ta Meta temsilcileriyle Malezya Başbakanlık Ofisi yetkilileri bir araya gelmişti. Meta ardından Enver İbrahim'im paylaşımlarını "doğru haber değeri etiketiyle" geri yüklemişti.

İbrahim'in Haniye ile ilgili paylaşımlarının Facebook ve Instagram'dan kaldırılması ile ilgili açıklama yapan Meta Politika İletişim Müdürlüğü'nce, "Malezya Başbakanı'nın gönderisi operasyonel bir hata nedeniyle yanlışlıkla kaldırılmıştır, bunun yerine haber değeri taşıyan bir etiketle tutulması gerekirdi" denildi. Açıklamada, Meta'nın, şirket politikasını ihlal eden içeriklerin kamu yararına olduğu takdirde özel bir etiketle görünür kalmasına izin verdiği kaydedildi.

Editör: Selda Manduz