Politika

'MESEM’lerle iş güvenliksiz, güvencesiz eleman yetiştirme alanları yaratılıyor'

Emek Partisi (EMEP) Milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, son dönemde iş kazalarıyla gündeme gelen Mesleki Eğitim Merkezlerini (MESEM) Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

Abone Ol

Emek Partisi (EMEP) Milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, son dönemde iş kazalarıyla gündeme gelen Mesleki Eğitim Merkezlerini (MESEM) Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

Milletvekilleri Bayhan ve Karaca verdikleri ortak soru önergesiyle geçtiğimiz aralık ayında çatıdan düşerek hayatını kaybeden 10. sınıf öğrencisi Ömer Çakar’ı ve Manisa’da yine çalıştığı inşaatın 5. katından düşerek hayatını kaybeden 11. sınıf öğrencisi Zekai Dikici’yi hatırlattıkları önergede MESEM’lerdeki işçi sağlığı ve güvenliği sorunlarına değindiler.

MESEM’lerin çocukların bedava iş gücü olarak kullanılarak kamu kaynaklarının sermayedarlara aktarılmasının bir yolu olduğuna dikkat çeken EMEP’li milletvekilleri “MESEM’ler Sermayeye iş güvenliksiz, kuralsız, güvencesiz eleman yetiştirme alanları yaratılması gibi pek çok sorun barındırmaktadır. Meslek lisesi öğrencilerinin staj uygulamalarının işverenin insafına bırakıldığı uygulamaların yarattığı en büyük sorunsa yukarıda örnekleri verilen can kayıpları, kazalar ve meslek hastalıklarıdır.” şeklinde ifade kullandılar.

EMEP’li Bayhan ve Karaca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den şu soruların yanıtını istediler:

1. MESEM’lerin açıldığı günden bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir? Yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır? Bu olaylar hangi sektörlerde yaşanmıştır?

2. MESEM’lerin açıldığı günden bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci iş kazası sonucu yaralanmıştır? Yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır? Bu olaylar hangi sektörlerde yaşanmıştır?

3. MESEM’lerin açıldığı günden bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci meslek hastalığına yakalanmıştır? Yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır? Bu olaylar hangi sektörlerde yaşanmıştır?

4. MESEM’ler aracılığıyla çalıştırılan öğrencilerin işyerlerinde ölümlü ve yaralamalı iş kazalarına uğramaları halinde işverenin hukuki ve adli sorumluluğunun kapsamı nedir? Yaşanan iş kazalarından sonra haklarında dava açılan ve cezalandırılan işveren sayısı kaçtır?

5. İş kazalarının gerçekleştiği işyerlerine bu kazalardan sonra öğrenci gönderilmeye devam edilmekte midir?

6. Öğrencilerin çalıştırıldıkları işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimler nasıl sağlanmaktadır? Servis, bakım, montaj gibi sabit işyerinde çalışmayan öğrencilerin denetimleri nasıl sağlanmaktadır?