TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa Mahkemesi'nin 'vekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde' kararına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili olağanüstü oturumu başladı.

Oturumu Bekir Bozdağ yönetirken, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit usül tartışması açtı. İlk sözü DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin aldı.

Ardından kürsüye gelen TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın konuşması sırasında AKP sıralarından gelen tepkiler üzerine gerilim yaşandı.

Şık, "Sözü uzatmayacağım. Bir tespitle başlayacağım. Sizde hiç utanma yok. Utanmanız yok, haysiyetiniz yok. O yüzden burada usulü konuşmaya da gerek yok. Hakikat her zaman acıtır" dedi. Bu sırada AKP sıralarından çok sayıda milletvekili bağırmaya ve hakaret savurmaya başladı. Şık, bir AKP'liye, "O salladığın parmağı kıracağız, sen bunu yaşayacaksın" dedi.

ŞIK'A KOÇYİĞİT'E YUMRUKLU SALDIRI

Bekir Bozdağ gerilim üzerine oturuma ara verdi. 15 dakikalık aranın ardından konuşmaya devam eden Şık, "en büyük teröristin AKP sıralarında oturanlar" olduğunu ifade edince oturuma yine ara verildi.

Verilen aranın ardından tekrar kürsüye çıkan Ahmet Şık şöyle konuştu:

"Usül tartışması yaşandı ama burada usülü konuşmaya hiç gerek yok. Çünkü anayasasızlığın hüküm sürdüğü, kanunsuzluğun teamül haline geldiği bu ülkede size mevzuat anlatacak falan değilim. Din şarlatanlığınıza, göstermelik milliyetçiliğinize kanan, hırsızlığınızı, hukuksuzluğunuzu görmezden gelenleri makbul vatandaş olarak gören sizlerden en çok duyduğumuz söz, vatan haini, bölücü, hain, FETÖ'cü, terörist. Sizden olmayan herkese terörist dediğiniz için Can Atalay'a da terörist demeniz hiç şaşırtıcı değil. Ama herkes bilsin bu ülkenin en büyük terör örgütü hanedanlık ile devlete çöken işte bu sıralarda oturanlardır."

Bunun üzerine oturuma yeniden ara verildi. Ayrıca AKP'li vekiller Şık'a kürsüde yumruklu saldırıda bulundu.

Sözcü TV'ye konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP'li Alpay Özalan'ın Şık'a saldırdığını söyledi. Emir, ayrıca DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in saldırı nedeniyle her iki kaşının üzerinde ikişer santimetrelik yarılma olduğunu söyledi.

Muhalefet, Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini geçersiz sayılan AYM kararının okutularak, Atalay'ın özlük haklarının iade edilmesini talep ediyor.

Olağanüstü oturumda, parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından genel görüşme talebinin oylamaya sunulması bekleniyor. Kararın okutulması da bu görüşmenin sonucuna bağlı. 266 vekili bulunan AKP, toplantıya katılacağını açıklamıştı. AKP'nin oturuma kaç vekille geleceği bilinmezken, iktidar ortağı MHP katılmayacağını duyurmuştu. Oturumda 'iktidar bloku'nun temsil sayısı HÜDA-PAR ve DSP de katıldığında 270'i buluyor. Yeniden Refah Partisi Atalay konusunda muhalefetin yanında olduğunu açıklamışken, muhalefet ancak eksiksiz katılması halinde iktidar blokunun sayısını yakalıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Gelecek Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi (EMEP) 9 Ağustos’ta, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay ile ilgili verdiği karar nedeniyle Meclis’in olağanüstü toplanmasını istemişti.

AYM 22 Şubat'ta Yargıtay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının "yok hükmünde olduğunu" açıklamış, gerekçeli karar 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Atalay, 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimde TİP'ten Hatay Milletvekili seçildi. Atalay’a verilen hapis cezası, 28 Eylül 2023'te Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onaylandı. AYM ise milletvekili seçilmesi nedeniyle 25 Ekim 2023'te Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme; yargılamanın durdurulmasına, vekilliğinin kabulüne ve Atalay'ın tahliyesine karar verilmesine hükmetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kararı uygulamadı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Daire, 8 Kasım 2023'te AYM'nin süper temyiz mahkemesi gibi davranarak böyle bir hüküm kuramayacağı gerekçesiyle karara uyulmayacağını açıklayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

AYM bunun üzerine anayasal zorunlulukları anımsatarak 21 Aralık 2023'te ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 3 Ocak'ta bu kararın yok hükmünde olduğu yönünde bir karar aldı.

Hatimoğulları: Kürt sorunu 'terör' parantezinde tanımlanamaz Hatimoğulları: Kürt sorunu 'terör' parantezinde tanımlanamaz

Yargıtay’ın kararının 30 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Atalay'ın avukatlarının yanı sıra TİP, CHP ve DEM Parti; bu kararın iptali için AYM'ye başvurdu.

AYM, 22 Şubat'ta ev açıkladığı ve 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin “yok hükmünde” olduğunu kaydetti. Karardan sonra gözler TBMM'ye çevrilmişti.

Editör: Selda Manduz