Sivas'ta 33 aydın, sanatçı ve 2 otel çalışanının yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı 31. yıldönümünde anıldı. Adaletin sağlanmadığı, geçtiğimiz yıl zamanaşımından düşürülen katliamın yıldönümünde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, "31 yıl geçti, ama hemen şuracıkta tutuşturulan ateş sönmedi. Ateş evlerde, yüreklerde, dağlarda yanmaya devam ediyor. Öyle bir ateş ki kimi zaman Mardin'de, kimi zaman Kaz Dağlarında, kimi zaman da 10 Ekim'de ciğerimizi yakmaya devam ediyor. Öyle bir ateş ki bütün ezilenleri yakmaya devam ediyor. Bıkmadan usanmadan buraya gelip adalet diyoruz; çünkü biliyoruz ki Sivas için adalet sağlanmazsa hiç kimse için adalet sağlanmayacak" diye konuştu.

Sivas'ta bir araya gelen binlerce kişi, Madımak Oteli'nde 33 aydın, sanatçı, yazar ve 2 otel çalışanının yakılarak katledildiği Madımak Katliamı'nın 31. yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi. Çok sayıda ilden yola çıkan yurttaşlar, sabah saatlerinde şehre girişlerde yapılan kimlik kontrolünün (GBT) ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde bir araya gelerek yürüyüşe geçti.

ANMAYA ÇOK SAYIDA SİYASİ PARTİ VE SENDİKA TEMSİLCİSİ  KATILDI

Anmaya katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri başta olmak üzere; CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP'li vekiller, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Eski DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile DEM Parti’li milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanları Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Halkevleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sivas Şubeler Platformu üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey ile MYK üyeleri, Tüm-Bel Sen MYK üyesi Zeynep Sarıkaya Altun, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu ve çok sayıda kitle örgütü ve siyasi parti ilçe temsilcileri katıldı.

YÜRÜYÜŞ BOYUNCA SLOGANLAR DİNMEDİ

Dernek şubesinden Madımak Oteli önüne doğru yürüyüşün ön kısmında katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri yer aldı. Yurttaşlar yürüyüşte sık sık "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar" sloganları attı. Kitle yürüyüş boyunca yüksek binaların balkon ve çatılarına yerleştirilen keskin nişancıları "yuh" nidalarıyla protesto etti. Yürüyüş ardından katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önüne siyasi parti temsilcileri onlarca kırmızı karanfiller bıraktı. Ardından bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilen anma programında, yaşamını yitirenlerin kısa hayat hikayeleri anlatıldı. Kitle Madımak'ta, Roboski'de Gezi'de yaşamını yitirenlerin adlarını alkışlarla karşıladı.

“SİVAS İÇİN ADALET SAĞLANMAZSA HİÇ KİMSE İÇİN ADALET SAĞLANMAYACAK”

Burada bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Sivas Katliamı aydınlatılmadan hiçbir davanın adalete kavuşmayacağını söyledi. Erçe şöyle konuştu:

"31 yıldır bıkmadan usanmadan adalet mücadelesi veren tüm canlara aşk olsun. Devrimci gençler, sosyalistler, hepiniz hoş geldiniz. 31 yıl geçti, ama hemen şuracıkta tutuşturulan ateş sönmedi. Ateş evlerde, yüreklerde, dağlarda yanmaya devam ediyor. Öyle bir ateş ki kimi zaman Mardin'de, kimi zaman Kaz Dağlarında, kimi zaman da 10 Ekim'de ciğerimizi yakmaya devam ediyor. Öyle bir ateş ki bütün ezilenleri yakmaya devam ediyor. Bıkmadan usanmadan buraya gelip adalet diyoruz; çünkü biliyoruz ki Sivas için adalet sağlanmazsa hiç kimse için adalet sağlanmayacak. 33 canımızın katledilmesi esasta bir Alevi katliamıdır. Ancak bu Alevi katliamı Sivas ile kalmadı; öncesi de vardı, sonrası da vardı. Koçgiri'de, Dersim'de devam eden 2 Temmuz sonrasında da Suruç'ta, Gezi'de ve 10 Ekim'de devam etti. Bu katliamlara karşı birleşmezsek daha çok acılar görecek bu topraklar. Bunu biz başaracağız, bütün ötekiler olarak biz başaracağız. Daha dün Suriyelilerin evini yaktılar. Daha dün siyasi partilerin mitinglerinde yakın yakın diye bağırdılar. Türkiye işte şuracıkta yükselen kara dumandan boğuluyor. Bu kara dumanı dağıtmaz isek daha çok dumanlar yükselecek. O gün burada şeriatın provasını yapanlar, şeriatı getirmek için uğraşıyorlar. Bugün eğitim kurumlarımızı birer medreseye çevirdiler, tarikatlara okullarımızı peşkeş çektiler. Bu kara dumanın sonucudur bu. 31 yıldır Alevi kurumları davranın sonucunu bırakmadı, ve bugün burada Türkiye sol sosyalistleri burada birleşti. Şimdi karanlığı boğacağız. Yeniden başlıyoruz, 31 demiyoruz; 30+1'inci yıl diyoruz. Biz bitti demeden bitmeyecek demiştik, biz bitti demeden bitmeyecek."

ÖZEL: SONUÇ ALINMADAN MÜCADELEMİZ DURMAYACAK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ailelerin ortak taleplerinin kendilerinin sefaletleri olduğunu ifade etti. "Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı olarak tüm yardımcılarımızla örgütümüzle ailelerin yanında olmaya geldik. Burada 2 önemli karar alınmadan sonuç alınmadan bu mücadele durmayacak. Elbette her sene 2 Temmuz'da geleceğiz burada anacağız. 31.yılı 1.yılı kabul ediyoruz. Birinci talep bizim ve ailelerin ortak talebimiz. Madımak'ın bir utanç müzesi olmasıdır. Bu bilim ve kültür merkezi yazısını gören ailelerin içi yanıyor. ‘Biz bunu hak etmedik’ diyorlar, ‘ne bilimi ne kültürü. İnsan yakmak bizim kültürümüzde var mı’ diyorlar. ‘Bilime kültüre inanan sanata inanan canları burada yaktınız’ diyorlar. Burası utanç müzesi olacak. İkincisi de istinafta umudumuzu sürdürüyoruz. Ama önünde sonunda bu kararların bozulup bunun insanlığa karşı suç olarak nitelendirilmesi gerekiyor."

EMEP GENEL BAŞKANI ASLAN: MADIMAK GİBİ ERMENEK VE 10 EKİM DE DEVLETİN GÖZÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da 1993'te gerçekleşen Madımak Katliamının tıpkı Ermenek ve 10 Ekim'de olduğu gibi devletin haberi çerçevesinde gerçekleştiğini söyleyerek "2 Temmuz 1993 Türkiye'deki karanlık tarihlerden biri olarak yaşandı. Tıpkı Ermenek gibi, Amasra gibi, Suruç gibi, Diyarbakır gibi 10 Ektim gibi bir katliam yaşandı 33 aydın katledildi. Bugün Cumhurbaşkanı dönemin Başbakanı dava zaman aşımına uğradığında ‘Türkiye’ye hayırlı olsun’ demişti. 1993 aynı zamanda bin operasyonların, faili meçhul cinayetlerin olduğu bir dönemdi. Bugün bir daha buradan söylüyoruz insanlığa karşı işlenmiş suçun affı olmaz. Sivas’ta adalet sağlanana kadar, Türkiye’ye demokrasi gelene kadar, hak ve özgürlükler kazanılana kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Tek adam iktidarı ne yazık ki yargıyı da her açıdan siyasallaştırmıştır. Bu davada adalet sağlanan kadar takipçisi olacağız. Sivas’ı ve diğer katliamları unutmayacağız " dedi.

Sinan Ateş davası: Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi Sinan Ateş davası: Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi

"CUMHURBAŞKANI İNSANLIK SUÇU YAPMIŞ KATİLLERİ AFFEDEMEZ"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı kolluk kuvvetlerinin görevini yaptığını söylemişti. Bu ülkenin başbakanı da aynı zamanda Cumhurbaşkanı'na eşdeğer bir konuşma yaparak dışarıdaki halkımız çok şükür zarar görmemiştir, başına bir şey gelmemiştir demiştir. Yani içeride yanan canları, Alevileri, Kürtleri yok sayan, acısını görmeyen bir yönetimin olduğu süreçte burada bir cinayet, katliam yaşandı. Ve süreç içerisinde cezasızlıkla sonuçlandı. Gerçek failler ortaya çıkarılmadı. Sadece o dönem burada bulunan birkaç kişi yargılandı. Birçoğu tahliye edildi, beraat etti. Kalanlar da Cumhurbaşkanı affıyla birlikte serbest bırakıldı. Bu insanlığa karşı işlenilmiş bir suçtur. Cumhurbaşkanı insanlık suçu yapmış katilleri affedemez."

"BİZ BUGÜN BURADA SADECE 31 YIL ÖNCE YAŞADIĞIMIZ BİR ACIYI ANMIYORUZ"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da "Biz bugün burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz. Aynı zamanda 31 yıl önceki bir gerici kalkışmanın bugün hala hedefe ilerlemek için çaba sarfeden, Türkiye'yi karanlığa boğmak isteyen bir anlayışa karşı bu ülkenin tüm ilerici tüm yurtsever tüm demokrat insanlarıyla beraber laik bir ülke mücadelesini hep birlikte kararlılıkla devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz