Kobani davası, 2014 yılında Türkiye'de gerçekleşen Kobani olaylarına ilişkin olarak açılan bir davadır.

Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde Türkiye'nin 81 ilinde düzenlenen protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili olarak, aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 kişi hakkında açıldı.

AKP yöneticileri: Oylar tahminimizden daha erken geri dönmeye başladı AKP yöneticileri: Oylar tahminimizden daha erken geri dönmeye başladı

İddianamede, sanıkların Kobani'deki Kürtlerin IŞİD'e karşı mücadelesini desteklemek amacıyla düzenlenen protestoları organize ettikleri ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia ediliyor. Sanıklara, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütüne üye olmak", "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" gibi suçlardan 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapis cezası isteniyor.

Dava, 2019 yılında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Davada, sanıkların tamamı tutuklu olarak yargılanıyor.

Dava, Türkiye'de siyasi ve toplumsal açıdan önemli bir dava olarak görülüyor. Sanıkların, Türkiye'nin en büyük muhalefet partilerinden biri olan HDP'nin yöneticileri olması, davaya olan ilgiyi daha da artırmış durumda.

Dava, 2023 yılı itibariyle devam ediyor.

Davayla ilgili olarak, HDP ve destekçileri, davanın siyasi bir dava olduğunu ve sanıkların hukuk dışı bir şekilde yargılandıklarını iddia ediyor. Hükümet ise, davanın hukuki bir dava olduğunu ve sanıkların işledikleri suçlardan hesap vermeleri gerektiğini savunuyor.

Dava, Türkiye'nin yargı sistemine ve siyasi hayatına dair önemli bir sınav olarak görülüyor. Davanın sonucu, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini önemli ölçüde etkileyecek.

Editör: Selda Manduz