Politika

Kayseri'de Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar sanayi mesaisini durma noktasına getirdi

Kayseri'de Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar sanayi mesaisini durma noktasına getirdi
Abone Ol

Kayseri'de 30 Haziran akşamı Melikgazi ilçesindeki Danişmentgazi Mahallesi'nde Suriyeli bir kişinin yine Suriyeli olan 7 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla başlayan gerginlik günler sürdü.

Suriyeli sığınmacıların ev ve işyerleri, WhatsApp grupları üzerinden toplanan gruplar tarafından yakılıp tahrip edildi. Araçlar kepçelerle ezildi.

soL’dan Ege Gözüpek’in haberine göre, olayların ardından Suriyeliler can güvenliğinden endişe ederken pek çoğu bu nedenle işe gidemedi.

İstifa eden Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Kayseri milletvekili olduğu 2021’de "Suriyeliler giderse sanayi batar. Sanayimizi onlar ayakta tutuyor" itirafı bugün doğrulanmış gibi görünüyor.

Sanayideki esnafın aktardıklarına göre 30 Haziran'dan bu yana bazı sanayi tesislerinde işçi eksikliği belirgin hale geldi. Başta mobilya sektörü olmak üzere birçok iş alanında sığınmacı işçi çalıştırıldığı için sanayideki işler durma noktasına geldi.

'AİLEMİ VE SEVDİKLERİMİ KORUMAK ZORUNDAYIM'

Bir emekçi işyerindeki 15 göçmen çalışanın da işe gelmediğini ifade etti. İşçilere neden gelemedikleri sorulduğundaysa 30 Haziran'da yaşananların izlerini olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz: "Ailemi ve sevdiklerimi korumak zorundayım."

Öte yandan daha önce güvencesiz koşullarda çalışan göçmen işçilerin yerini tutması için patronların durumu kurtarmak için "çocuk işçilere" başvurduğu bir lise öğrencisinin anlatımıyla ortaya çıkmıştı. Sığınmacı olmayan, genellikle lise mezunu veya lise öğrencisi olan emekçilere patronların aylık 20 bin TL maaş teklif ettiği öğrenilmişti.

'PENCEREDEN DIŞARI BAKMAYA KORKAR OLDUK, PLAKALARINI DEĞİŞTİREN VAR'

Akşamları saldırı düzenledikleri Suriyeli işçilere ertesi gün neden işe gelmediklerine dair sorgulamalar patronların bir klasiği olmuş durumda.

Daha önce Antalya Serik'te de benzer bir durum yaşanırken 17 yaşındaki Suriyeli işçi Ahmet Handan El Naif, sokak ortasında bıçaklanarak öldürülmüştü. Patronların özellikle sanayi, hizmet ve tarım iş kollarında Suriyeli işçilerin saldırıların ertesinde neden işe gelmediği konusunda uyarı ve baskı yaptıkları da ortaya çıkmıştı.

Kayseri'de de benzer bir durum söz konusu.

Sığınmacı işçiler güvenliklerini sağlamak adına araçlarının plakasını değiştiklerini ve zorunlu durumlar dışında evlerinden çıkmadıklarını ifade ediyor. Yaşanan olaylar Organize Sanayi Bölgesi ve Doğu Sanayi bölgesinde yoğunlaştığı için bu sanayilerde çalışan sığınmacı işçilerin güvenlik tedbirleri nedeniyle işe gitmedikleri ifade ediliyor. Saldırılar Argıncık, Küçük Mustafa, Kayabaşı, Eskişehir Bağları, Danışment, Sahabiye ve Mevlana mahallelerinde yoğunlaştığı için özellikle buralarda ikamet eden sığınmacı işçilerin yakın bölgelerdeki işyerlerine gitmedikleri belirtiliyor.

Mahallelerinde ailelerini ve yakınlarını korumak için nöbet tutan sığınmacı işçilerin işe gidememelerinin yanında olayların üzerinden geçen zamana rağmen hâlâ kendilerini güvende hissetmedikleri anlaşılıyor.