İşçi Sendika

Kamu emekçileri yüzde 11,54 oranındaki zamma karşı iş bıraktı

Eğitimden sağlığa kadar birçok iş kolundan kamu emekçileri "Sefalet zammını kabul etmiyoruz" diyerek yüzde 11.54’lük zamma karşı ülke genelinde iş bıraktı.

Abone Ol

KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşik Kamu İş’in kararı doğrultusunda kamu emekçileri bugün iş bıraktı.

Sabah saatlerinde SGK Genel Müdürlüğü önünde buluşan büro emekçileri, “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartı kurumun kapısına astı.

ANKARA | “TEK YOL DİRENÇLİ BİR MÜCADELE HATTI”

Ankara'da kamu emekçileri iş bırakarak Bakanlıkların önlerinde açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu kapitalist düzene karşı durmanın tek yolu ortak talepler etrafında, emekçilerin daha dirençli bir mücadele hattına doğru yol almasını sağlamaktır" denildi.

Ankara'da KESK ve Asim Sen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde, Birleşik Kamu-İş, Hür Sen ve BASK ise Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde açıklamada bulundu.  KESK üyeleri “Genel grev, genel direniş”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüdü. Polis tarafından barikat çekilerek bakanlık önüne gidiş engellenmeye çalışıldı. Kamu emekçilerin tepkisiyle barikat kaldırıldı.

Açıklamada konuşan KESK Eş Başkanı Ayfer Koçak, " Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımız, kamu emekçilerinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Kamu emekçileri, geçim sıkıntısı çekmeden çocuklarının geleceğine güvenle bakabilmeli, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelidir. Bu nedenle, asgari ücret ve kamu emekçisi maaşları yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmeli, maaş artışları Erdoğan-Şimşek programına göre değil gerçek enflasyon oranına göre yapılmalıdır" dedi.

Alınan her zammın, gerçek bir toplu sözleşme yasası ile teminat altına alınması gerektiğini vurgulayan KESK Eş Başkanı Ahmet Karagöz ise "Grevli toplu sözleşme hakkı, kamu emekçilerinin örgütlü mücadelesinin temelidir. Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu kapitalist düzene karşı durmanın tek yolu ortak talepler etrafında, emekçilerin daha dirençli bir mücadele hattına doğru yol almasını sağlamaktır" dedi.

“BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”

Taleplerin sıralanmasının ardından söz alan Asim Sen Genel Başkanı Özgür Karaca, yapılan zamla adeta emekçilerle alay edildiğini belirterek, "Bu alın terine saygısızlıktır. Vergilerin emekçilerden toplanıp sermaye sahiplerinin vergilerinin affedildiği bir üzeni reddediyoruz. Bizler emeğimizin gerçek karşılığını istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret ve adil bir vergi düzenlemesini talep ediyoruz. Grevli bir toplu sözleşme hakkı talep ediyoruz. Bugün kutuplaşmanın ayrıştırdığı toplumun farklı kesimleri emekçilere ve emeklilere dayatılan sefalet politikalarına karşı birlik olma iradesini gösteriyor. Uzun yıllardan sonra ilk kez toplumun farklı kesimlerinden emekçiler ortak bir eylemde buluşarak tarihe önemli bir not düşüyor.  Bu tarihi birlikteliğin geleceğin daha adil bir Türkiye'sini inşa etmek için alınmış en güçlü adımlardan biridir. Birlikte güçlüyüz, birlikte kazanacağız" dedi.

Açıklamanın ardından eyleme destek veren kurum ve siyasi parti temsilcileri söz aldı. TMMOB Genel Saymanı Özgür Topçu, "İktidar sahipleri ve sermaye çevresi saltanatlarını sürsünler diye krizin faturasını emekçilere kesmek istiyorlar. Bu faturayı asla ödemeyeceğiz" dedi.

TTB Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, "Sağlık bedensel, ruhsal ve sosyal olarak iyilik hali olarak tarif edilir. Bu bütçe, bu zam bu ülkede sosyal iyilik halini ortadan kaldırmıştır. Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor, emekliler açlık sınırı altında yaşamaktadır. TÜİK bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Ama mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, "Bir iktidar düşünün ki, emekli aylıklarını asgari ücretin yarısı oranında belirliyor. Ülkedeki 16,5 milyon emekliyi açlığa mahkûm eden bu iktidar bu yılı da maalesef aile yılı ilan etti. Çocuklarımızın geleceğinden korkmaya başladık. Onlar bize yoksulluğu, sefaleti uygun görüyorlarsa bizim de onlara direniş gösterme sorumluluğumuz var" dedi.

SİYASİ PARTİLER DESTEK VERDİ

CHP, HDP, SOL Parti gibi parti temsilcileri de greve destek verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, "Bu ülkede sefalet ücretine mahkûm edilen asgari ücretliler için, açlığa mahkûm edilen emekliler için de artık geçinemiyoruz diyor kamu emekçileri. AKP Genel Başkanı fahiş fiyatları boykot edin diyor. Peki vergilere yüzde 44 zam yapan, ev kiralarına yüzde 58 zam yapılırken emekçiye reva görülen yüzde 11.54 zam için bu yapılan iş bırakma eylemleri, Türkiye'nin dört bir yanına yapılan grevler iktidara yapılan bir boykottur" dedi.

DEM Parti Sözcüsü Kezban Konukçu, "Bu ülkede ekonomik değil bölüşüm krizi var.  Son 20 yıl içinde emekliler, emekçiler payı her geçen gün GSMH'den düşürülüyor. Maliye Bakanı vergiyi taban yayacağız diyor. Vergi zaten tabanda. Siz zenginliği yayın tabana. Halkı zenginlikte eşitleyin yoksullukta değil" diye konuştu.

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İsmail Hakkı Tombul, "Krizin bedelini emekçilere ödetiyorlar. Emekçiler bir yandan insanca yaşanacak ücret istiyorlar ama bir yandan da hepimiz için mücadele ediyorlar. Bu mücadele halkın mücadelesidir" dedi.

İstanbul’da kamu emekçileri 11.00’de Sultanahmet Meydanı’nda toplanıp Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Burada saat 11.54’e gelince basın açıklaması yapıldı.

Kötü hava şartlarına rağmen emekçiler Beyazıt Meydanına akın etti, “Sefalet zammını kabul etmiyoruz” dedi.

Sultanahmet Meydanında toplanıp gelen kamu emekçilerinin yanı sıra direkt iş yerinden çıkıp gelen emekçiler de göze çarptı.

DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri, siyasi partiler kamu emekçilerinin yüzde 11,54 zamma karşı başlattıkları iş bırakma eylemine destek verdi. Kamu emekçileri, yüzde 11,54 oranındaki zamma tepki gösterirken TÜİK’in enflasyon açıklamalarına göre değil halkın yaşadığı gerçek enflasyonuna göre zam talebini yükseltti.

Beyazıt Meydanı’nda basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Barış Uluocak, “Kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin “insanca yaşayacak ücret” taleplerini görmezden gelen siyasi iktidarın ücretlerimizi baskılayıp, boğazımızı sıkarak uygulamaya çalıştığı ekonomik programa karşı kamu emekçileri olarak itiraz ediyoruz” dedi.

ASLAN: İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN BİRLEŞİK MÜCADELESİ GALİP GELECEK

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, “Milyonlarca kamu emekçisi tek adam yünetiminin belirlediği yüzde 11,54 zammına karşı bugün iş bıraktılar. Milyonlarca asgari ücretliyi açlık sınırının altında ve milyonlarca kamu emekçisini sefalet ücreti dayatıyor. Bu ülkenin bütün varlığını sermayeye peşkeş çeken onlar için harcayan bir iktidar karşısında, işçi ve emekçiler sokaklarda mücadele etmeye devam ediyor. Bu sefalete, baskı ve şiddet politikalarına, kayyum politikalarına karşı, işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesi bu iktidar karşısında galip gelecektir. Mutlaka yaşanan bu yoksulluğun, bu sefaletin sorumlularından hesap soracaklardır” ifadelerini kullandı.

İZMİR | EMEKÇİLER SEFALETE KARŞI YÜRÜDÜ

İzmir’de KESK, Birleşik Kamu-İş, BASK, HÜR-SEN ve ASİM-SEN’in kararı doğrultusunda “Sefalete teslim olmayacağız” şiarıyla iş bırakan kamu emekçileri yağmur ve kötü hava koşullarına rağmen İzmir’de Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi.

Konak SGK İl Müdürlüğü ve Kültürpark Lozan Kapısı olmak üzere iki noktada toplanan emekçiler, kortejle alana yürüdü. KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES, BES, BTS, ESM ve Yapı Yol Sen; Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş ve Büro-İş; Tüm Emeklilerin Sendikası Konak SGK güzergahından alana yürürken; Kültürpark Lozan Kapısı’ndan ise Tüm Bel-Sen, Birlik Yerel Sen ve Tüm Yerel Sen üyesi belediye çalışanları yürüdü.

ş bırakma eylemine EMEP, TİP, SEP, ESP, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK temsilcileri ve Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak destek verdi. Yürüyüşte ve alanda sıklıkla “Genel grev, genel direniş”, “Emekçiler el ele, genel greve”, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” ve “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu adına Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Birleşik Kamu-İş adına Eğitim-İş 3 No’lu Şube Başkanı Barış Düdü, Hür-Sen İl Temsilcisi Adnan Sarısayın ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES Şube Başkanı Deniz Çetin söz aldı.

Yapılan açıklamada, yüzlerce kamu emekçisinin bulunduğu alanda iktidara yakın sendikaların olmadığı, alandaki emekçilerin bir sonraki adımının genel grev olacağı vurgulandı.

İZMİR’DE EMEKÇİLER İŞ YERLERİ ÖNÜNDE DE EYLEM YAPTI

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, Buca SGK Yerleşkesi, Buca Vergi Dairesi Kompleksi, Bornova İŞKUR, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, Balçova Vergi Dairesi Kompleksi, Çiğli-Yamanlar Vergi Daireleri önünde bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamaları ile taleplerini dile getirdi. "Sefalet zammını kabul etmiyoruz. Birleşe birleşe geliyoruz” pankartı açılan eylemlere katılımın daha öncekilere göre daha fazla olduğu gözlendi.

Çiğli-Yamanlar Vergi Dairesinde, "Vergide adalet istiyoruz" pankartı açılırken, "Şimşek elini ekmeğimden çek" sloganı atıldı. Yapılan açıklamada, 2024 yılında Polenez'den metal işkoluna, belediyelerden, köylü, emekli eylemleri ile yaşanan işçi ve emekçi eylemlerine dikkat çekildi. Asgari ücretteki orta oyunu dile getirilip TÜSİAD, MÜSİAD başta olmak üzere iktidarın sermaye kesimine verilen sözler hatırlatıldı. 2025 yılının ekonomik olarak zorlu geçeceği ve birleşik mücadelenin yükseltilmesi vurgusu yapıldı.

Tüm Bel Sen 2 Nolu Şube üyesi Karşıyaka Belediyesi emekçileri belediye önünde toplanarak açıklama yaptı.

Eğitim Sen 2 Nolu Şube üyesi eğitim emekçileri de Karşıyaka Belediyesi önünde toplanıp çarşı içinden iskeleye yürüdü. Eğitim İş üyeleri iskelede toplandı. Bir vapur emekçileri almayınca ek sefer konuldu.

EMEKÇİLER EGE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDEN SESLENDİ

Birlik Sağlık-Sen, Genç Sağlık-Sen, Genel Sağlık-İş, Hep-Sen ve SES Ege Üniversitesi Hastanesi’nde sefalet zammına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini SES İş Yeri Temsilcisi Selin Akgöl okudu.

EĞİTİM-SEN VE EĞİTİM-İŞ ALİAĞA’DAN SESLENDİ

Kamu  emekçileri, sefalet ücreti dayatmasına karşı iş bıraktı. İş bırakan Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’li öğretmenler Aliağa Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık “Emekçiler el ele genel greve”, “Zam zülüm işkence işte AKP” sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Eğitim-Sen adına Deniz Akgül, Eğitim-İş adına Samet Arıcıoğlu okudu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 44,38’lik yıllık enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada,  “Halkı yanıltan bu sahte rakamlarla bizleri sefalete mahkûm etmeye çalışanlara karşı susmayacağız” denildi. “Kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir. Üstelik bu hakaret yalnızca kamu emekçilerini değil, toplumun geniş kesimlerini de derinden yaralamaktadır” denilen açıklamada, ekonomik krizle her gün biraz daha ağırlaşan hayat koşullarında temel ihtiyaçların bile karşılanamadığı vurgulandı. 

Türkiye’deki vergi sisteminin emeği ile geçinenler aleyhine işlemekte olduğu belirtiler açıklamada “Ücretli çalışanlar, gelir vergisi dilimleri nedeniyle yıl içinde daha fazla vergi ödemek zorunda kalırken, sermaye kesimi vergi avantajlarından yararlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

GEBZE | YAĞMURA RAĞMEN GREV HALAYI

Gebze'de Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim-Sen'e üye öğretmenler "Geçinemiyoruz, artık yeter" dedi.

Gebze Eski Çarşı Tarihi Çeşme önünde toplanan emekçiler, buradan "İşçi memur el ele genel greve", "Direne direne kazanacağız" ve "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları atarak Gebze Kent Meydanı'na yürüdü. Emekçilerin eylemine, grevde olan GE Grid Solutions işçileri de destek verdi.

Gebze Kent Meydanı'na gelen öğretmenler adına Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Sinan Kaya, Eğitim-İş Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Adem Eliçora ve Hürriyetçi Eğitim-Sen Gebze Temsilcisi Hasan Akgül, sendikaların basın açıklamasını gerçekleştirdi.

"İŞÇİ MEMUR EL ELE GENEL GREVE"

GE Grid Solutions baştemsilcisi Soner Bayram, kendilerinin 32 gündür yasağa rağmen, Green Transfo işçilerinin ise 20 gündür grevlerini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti. Kamu emekçilerinin grevlerini desteklediklerini belirten Bayram, "Metal işçileri olarak, yüksek enflasyon karşısında her geçen gün eriyen ve yoksulluk sınırının altında kalan ücretlerimizin iyileştirilmesi, insanca yaşayacak bir seviyede olması için grevlerimizi başlattık. Bu ülkenin zenginliklerini yaratan tüm emekçiler olarak insanca bir yaşam, adil bir sendikal yaşam ve toplu pazarlık sistemi için dayanışmayı en üst seviyede tutmak zorundayız" dedi. Bayram'ın ardından emekçiler, "İşçi memur el ele genel greve" sloganı attı.

Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek de, işçiler, kamu emekçileri ve emeklilerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Emekçiler açıklamaların ardından hep birlikte grev halayına durdu.

Kaynak: Evrensel