İzmir Barosu 2024-2026 Olağan Genel Kurulu’nun ilk gününde, avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak üzere bir araya geldi.
13 bin 552 avukatın kayıtlı olduğu İzmir Barosu’nun Genel Kurulu’na avukatların katılımının düşük olduğu gözlendi. Yasal olarak yüzde 10'luk katılımın sağlanması için 6,5 saat beklenildi.
Bireysel konuşmalar sırasında Avukat Bülent Karagöz’ün söz aldığı esnada salonun bir bölümü konuşmayı protesto etmek üzere salonu terk etti. Ardından söz alan Avukat Dilan Can Ateş Turgal’ın konuşmasında Selahattin Demirtaş, Selçuk Kozağaçlı ve Ebru Timtik’i anmasının ardından salonda “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.
Bunun ardından salonun bir kısmı “PKK dışarı”, “Ne mutlu Türk’üm diyene” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarını attı. Gerginlik çıkan genel kurulda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlara saldırıldı. Oturuma 15 dakika ara verildi.
4 LİSTE YARIŞIYOR
Toplamda dört liste ile girilen seçimlerde Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Av. Sefa Yılmaz, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun adayı Av. Sercan Altunordu, Mücadeleci Avukatlar Grubu’nun adayı Av. Tacettin Çolak, İzmir Avukat Hareketi’nin adayı Av. Banu Aşkın İnce başkanlık için yarışacak.
“LAİK, DEMOKRATİK, SOSYAL, HUKUK DEVLETİNİN İLKELERİ ZEDELENİYOR”
Genel kurulun açılış konuşmasını İzmir Barosu Başkanı ve Başkan Adayı Sefa Yılmaz yaptı. Sözlerine mevcut siyasal iktidar tarafından ortaya atılan yeni sivil anayasaya değişikliği tartışmalarına değinerek başlayan Yılmaz, “Bu zamana dek değişiklikler en çok mevcut siyasal iktidar tarafından gerçekleşti. Şimdi yeni bir gündemle, yeni bir sivil anayasa tartışması içerisinde anayasanın ilk 4 maddesinin de mutlaka tartışılması gerektiği yönünde bir açıklamalar geliyor. Bununla ilgili tartışmaların devam ettiği bir süreçte Genel Kurulumuzu gerçekleştiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin ilkeleri zedeleniyor” diye konuştu.
“MESLEĞİMİZ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VE İNSAN HAKLARINI SAVUNMA GÖREVİ VERİYOR”
Bugün ülkemizin hukuk devleti ilkesinden uzaklaşmış olduğunu belirterek sözlerine devam eden Yılmaz, “İşte bizim asıl mücadelemiz bununla. Avukatlık kanunu bize hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak, geliştirmek ve yükseltmek görevini veriyor. Bizler yalnızca adliye saraylarında ya da koridorlarda müvekkillerimizi temsil edemeyiz. Bizim asıl görevimiz hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, temel hak ve özgürlükleri dayanışma içerisinde, yan yana omuz omuza savunabilmektir. Çok farklı şeyler düşünebiliriz, çok farklı siyasi anlayışımız olabilir. Ama bizim yapmamız gereken bugün siyasal iktidarın ısrarla avukatları, baroları bölmek ve itibarsızlaştırmak çabalarına birlikte karşı çıkmaktır. Birlikte mücadelemizin yükseleceği günlerin ben yakın olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Görevini yerine getiren avukatların takip ettikleri davalar nedeniyle cezalandırıldığını dile getiren Yılmaz, “Bu tutuklamalar, bu yanlış kararlar, bu yanlış uygulamalar son bulmalı. Hukuk devleti ilkesine geri dönülmelidir. Meslektaşlarımız Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Can Atalay ve Av. Selahattin Demirtaş yargı kararlarına rağmen bugün hala siyasi tutsak olarak cezaevlerinde. Eğer bu ülkede yaşayan her bir yurttaşın yasa önünde eşit yurttaş olarak kimliği, cinsiyeti, rengi, dili, dini, mezhebi fark etmeksizin bir değeri yoksa, bunun yarın aynı şekilde hukukçular olarak bizlerin yaşaması kaçınılmazdır” dedi.
Açılış konuşmasının akabinde İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Zöhre Dalkıran tarafından 2 yıllık faaliyet raporu okundu.
Kültürpark’ta yer alan Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kurul, iki gün sürecek.
Genel kurulun ikinci gününde ise binlerce avukat, yeni başkan ve yönetim kurulu ile TBB Genel Kurulu’na katılacak İzmir Barosu delegelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçimler 20 Ekim Pazar Günü saat 09.00-17.00 arasında Kültürpark Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşecek