Moskova Kürt Film Festivali'nin kapanış töreni, başkentteki Cinema Park Mosfilm'de gerçekleştirildi.

Dördüncü kez düzenlenen festivalde, “Horse” filmi En İyi Uzun Metraj Film ödülünü kazanırken, jüri “Güneşin Kızları” filmini En İyi Belgesel Film olarak seçti. “Trivet” filmi En İyi Kısa Film ödülünü alırken, “Carpenter” ise En İyi Kısa Belgesel Film olarak adlandırıldı.

Moskova’daki Mosfilmovskaya Sineması’nda düzenlenen dördüncü dönem Kürt Film Festivali'nin kapanış töreni, festival başkanı "Karam Ghenzari", festival direktörü Gulizer Ghenzari - Ina Tedjova, çeşitli yarışma bölümleri jüri üyeleri, “Uzun Metraj Filmler”, “Belgesel Filmler”, “Kısa Belgesel Filmler” ve “Kısa Kurmaca Filmler” yarışma bölümlerine katılan jüri üyeleri, festivale katılan yönetmenler, Rusya’da yaşayan Kürtler ve Rus tiyatro ve sinema oyuncusu "Andrey Birin"in performansıyla gerçekleştirildi.

Törende farklı yarışma kategorilerinin kazananları açıklanarak, beş farklı kategoride "Altın Güneş" kristal ödülü ve festival sertifikaları sahiplerine verildi: "En İyi Kurmaca Film", "En İyi Belgesel Film", "En İyi Kısa Kurmaca Film", "En İyi Kısa Belgesel Film" ve "Kürt Sinemasına Destek" ödülleri sahiplerine takdim edildi.

KASYME AVDO’NUN PERFORMANSI

Törenin başında Kasyme Avdo, konuklar ve katılımcılar için ulusal enstrüman olan mey ile bir performans sergileyerek festivalin katılımcılarını k Kürt kültürü atmosferine taşıdı.

DİYALOG, BİLGİ VE KÜLTÜREL DENEYİM ALIŞVERİŞİ İÇİN BİR ALAN YARATMAK

Ödüllerin verilmesinden önce, festival direktörü Inna Tedzhoeva, festivalin konuklarına ve katılımcılarına hitap etti.

Serenay Sarıkaya: Cesur bir oyuncu olduğumu düşünüyorum Serenay Sarıkaya: Cesur bir oyuncu olduğumu düşünüyorum

“Festivalimizin en önemli görevlerinden biri, diyalog, bilgi ve kültürel deneyim alışverişi için bir alan yaratmaktır. Bu yılki sonuçlardan çok memnunum. Bu yıl kendimize koyduğumuz hedeflere ulaştık. En önemlisi, konuklar ve izleyiciler festival programını gerçekten beğendi ve Kürt sinemasının tanıtımında bir adım daha attık. Kürt sineması giderek daha fazla tanınan ve talep gören bir hale geliyor ve bu bizim için çok önemli,” diye belirtti.

MULTİMEDİA AJANSI ÖDÜLÜ

Festivalin partneri ve sponsoru olan Multimedia Ajansı tarafından verilen ilk ödül, “Tapo” filmindeki “duygulu oyunculuğu” nedeniyle Bakhtiyar Panjei’ye verildi.

UZUN METRAJLI FİLM YARIŞMASININ KAZANANLARI

“En İyi Uzun Metraj Film” ödülü, Rus yönetmen, senarist ve yapımcı Angelina Nikonova, oyuncu ve yönetmen Lyanka Gryu ve jüri başkanı olarak uzun metrajlı ve belgesel filmlerin ve dizilerin genel yapımcısı Maxim Dobromyslov tarafından seçildi.

Maxim Dobromyslov’a göre, izledikleri tüm filmler acı ve ıstırap doluydu, ancak her birinde vatan, bir sevilen kişi ya da yaşam için sevgi vardı. "Halkınızın en büyük amacı sevgidir," diye özellikle vurguladı.

Konsept çözüm için verilen sertifika, yönetmenliğini Adalet R. Garmiany'nin yaptığı “Musul, Benim Evim” filmine verildi.

En İyi Kadın Oyuncu Sertifikası, “Görkemli Mutluluk” filmindeki rolüyle Parvin Rajabi'ye verildi (yönetmen: Sina Mohammed).

Jüri, “The Horse” (yönetmen: Made Omed) filmini “En İyi Uzun Metraj Film” olarak seçti.

Ödülü, yönetmen Made Omed aldı.

UZUN METRAJ BELGESEL YARIŞMASININ KAZANANLARI

Uzun Metraj Belgesel Yarışması'nın jürisi, gazeteci ve yönetmen Mizgin Arsalan (Birleşik Krallık) ve gazeteci ve yönetmen Thomas Sideris (Yunanistan) idi. Jüri başkanlığını ise yönetmen, senarist, uzun metraj ve belgesel filmler yapımcısı, “Studio Avtor” film şirketinin kurucusu ve başkanı Ivan Bolotnikov (Rusya) yaptı.

Thomas Sideris ve Ivan Bolotnikov, özel sertifikanın “The Sorrowful River” (yönetmen: Zana Nawzad Mahmud) filmine verileceğini açıkladılar.

“En İyi Belgesel” ödülü ise Reber Doski'nin “Güneşin Kızları” filmine verildi.

KISA KURMACA FİLM YARIŞMASININ KAZANANLARI

Kısa kurmaca filmler yarışması, yönetmen, yapımcı ve yazar Nawzad Shekhany (Almanya, Irak), yapımcı, yönetmen Fekri Baroshi (Kürdistan, Irak) tarafından değerlendirildi. Jüri başkanlığını ise Telesto film şirketinin genel yapımcısı Elena Glikman üstlendi.

Elena Glikman’ın belirttiği gibi, tüm filmler çok derin ve duygusaldı ve aynı zamanda çok yetenekli bir şekilde yapılmıştı.

Nawzad Shekhany ve Elena Glikman, “Apple” ve “Sura” filmlerinin özel jüri sertifikaları alacağını açıkladılar. Ayrıca, “Oğul” filminde başrol oynayan oyuncu Maryam Bubani de bir sertifika ile ödüllendirildi.

“En İyi Kısa Kurmaca Film” ödülü ise Abdurrahim Karabulut ve Mahsun Celayir’in yönetmenliğini yaptığı “Trivet” filmine verildi.

KISA BELGESEL YARIŞMASININ KAZANANLARI

Kısa Belgesel Yarışması, Suriye’den yönetmen ve senarist Shero Hinde ve Türkiye’den oyuncu Ruges Kirici tarafından değerlendirildi. Jüri başkanlığını ise İran’dan editör Loghman Sokhanvar yaptı.

“Carpenter” (yönetmen: Khalil Sehragard), “En İyi Kısa Belgesel” olarak seçildi.

KÜRT SİNEMASINA KATKI ÖDÜLÜ

Moskova Kürt Film Festivali Başkanı Kerem Gerdenzeri, Kürt sinemasına katkı ödülünü açıkladı. Ödül, Kürt yönetmen Hiner Saleem’e verildi.

Editör: Selda Manduz