Dünya

İtalya, mültecilere karşı orduyu harekete geçiriyor

Abone Ol

Kuzey Afrika ülkelerinde deprem, sel ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle yaşam koşullarının daha da ağırlaştığı şartlarda bu ülkelerden insanlar mülteci olarak Avrupa’ya geçmeyi hızlandırdılar.

Son bir haftadır özellikle Tunus’un karşısında bulunan İtalya adası Lampesuda’ya geçişler arttı.

Derme çatma botlar ve feribotlarla gruplar halinde Lampesuda’ya yanaşan mültecileri durdurmak için AB’nin tam desteğini alan İtalya orduyu da devreye sokma hazırlıkları yapıyor.

Evrensel’den Yücel Özdemir’in Alman basınına dayandırdığı habere göre, sadece seçtiğimiz salı günü 5 bin kişi Lampesuda’ya ulaştı. 20 bin kilometrekare yüzölçümü ve yaklaşık 4 bin 500 nüfusu olan adanın alt yapısı gelen mültecileri kaldırabilecek düzeyde olmadığı için yetkililer sürekli uyarılarda bulunuyorlar. Bu yüzden hafta sonunda çok sayıdaki mülteci Sicilya başta olmak üzere İtalya’nın değişik kentlerine taşındı.

İşbaşına geldiğinden bu yana sürekli mültecilerin engellenmesini çalışmasını merkezine koyan İtalya’nın faşist başbakanı Giorgia Meloni, gelen mültecileri durdurmak için “olağanüstü önlemlere” başvuracaklarını ilan etti. Bu temelde bugün toplanacak Bakanlar Kurulu’nun bir dizi yeni kararlar alması bekleniyor. Bunların başında polisiye önlemlerin artırılması ve orduya görevlerin verilmesi geliyor. Özellikle gelen mültecilerin sınır dışı edilmesi için İtalya ordusuna görev verilmesi başlıca gündemler arasında. Yine, ordunun yerleşim yerlerinden uzak alanlarda mültecilerin tutulacağı kamplar kurması da başlıca öneriler arasında.

AB’DEN İTALYA HÜKÜMETİNE TAM DESTEK

Hafta sonunda Lampesuda’ya giden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, mültecilerin Avrupa’ya ulaşmasını engellemek için Meloni’ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını göstermek için 10 maddelik bir plan açıkladı.

Von der Leyen yaptığı açıklamada AB sınır koruma polis gücü Frontex’in bölgede güçlendirilmesinin yanı sıra, Akdeniz’de mültecilere karşı donanma gücünün devreye konulması ve havadan kontrolün artırılmasının seçenekler arasında olduğunu belirtti.

Cuma günü sosyal medya üzerinden bir video mesaj yayınlayan Meloni, Bakanlar Kurulu'nun alacağı kararların başında sınır dışı hapishanesinde tutulma süresini 18 aya çıkarmak olacağını ifade etmişti. Böylece, iltica başvurusu kabul edilmesi pek mümkün olmayan mültecilerin İtalya’ya geçmesi engellenmek isteniyor. AB’de bu süre için “En fazla 18 ay olabilir” deniliyor.

AB ÇAPINDA DAĞITMA GÜNDEMDE DEĞİL

İtalya’ya gelen mültecilerin AB geneline dağıtılması ise şimdilik gündemde değil. Daha önce mültecilerin kota usulüne göre AB çapında paylaştırılmasını savunan Almanya da bu konuda olumsuz görüş belirtti. Süddeutsche Zeitung’a açıklamada bulunan Almanya İçişleri Bakanın Nancy Faeser, şu anda hiçbir hazırlık olmadığı için İtalya’dan mülteci almalarının gündemde olmadığını ifade etti. Ayrıca, İtalya’nın Dublin Anlaşması gereğince gelen mültecileri geri almaya yanaşmadığını da hatırlattı. AB düzenlemelerine göre mülteciler, giriş yaptıkları ilk AB ülkesine geri gönderiliyor. Ancak İtalya uzun süredir diğer AB ülkelerine giden mültecileri geri almaya yanaşmıyor.

Faeser, cumartesi günü İtalya, İspanya ve Fransa içişleri bakanlarının yanı sıra AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson ile bir telefon görüşmesi yaparak Lampedusa’daki durumu ele aldı. Verilen bilgilere göre Faeser, görüşmeler sırasında mülteci alma yerine insani yardım teklifinde bulundu.

SENE BAŞINDAN BU YANA 127 BİN MÜLTECİ GELDİ

2023 başından bu yana Kuzey Afrika’dan İtalya’ya 127 bin mülteci geçiş yaptı. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde 66 bin 200 idi. Mültecilerin özellikle Tunus ve Libya üzerinden İtalya’ya geçtiği biliniyor. Geçişlerin engellenmesi için en son AB ile Tunus arasında, AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya benzer bir anlaşma imzalanmıştı.

AB yetkilileri, Tunus yönetimine çağrıda bulunarak sınır güvenlik önlemlerini artırma çağrısında bulunmuştu.