Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz

İsveç'te kendi içinde bölünüp silahlı çatışmalara giren 'Foxtrot' adlı uyuşturucu mafyası hakkındaki soruşturmada bir savcının, çete liderlerinden birinin kuzeni olduğu ortaya çıktı. Bilgi sızdırmakla suçlanan kadın savcı hakkında görevi kötüye kullanmaktan soruşturma açıldı.

Söz konusu çete, 'Kürt tilkisi' lakaplı Rawa Majid ile eski ortağı İsmail Abdo arasında bölünmüş ve İsveç sokaklarında kendi arasındaki çatışmalara şiddet salmıştı. Bu süreçte 'Kürt Tilkisi'ne Türkiye'den vatandaşlık verildiği ortaya çıkmış, İsmail Abdo ise 27 Mayıs günü çelik yelek ve mermilerle Adana'da yakalanmış ancak kırmızı bültene rağmen kefaletle bırakılmıştı.

İsveç medyasına göre, söz konusu çete hakkında ülke içinde yürütülen soruşturmada şimdi de bilgi sızdırma skandalı patlak verdi. Buna göre, ismi R.O. olarak verilen kadın savcı, İsmail Abdo'nun kuzeniydi ve soruşturma sürecinde de bilgi sızdırdı.

'BİLGİSAYAR EKRANINDAN FOTOĞRAFI DIŞARIYA ATTI'

R.O.'ya şu an görevi kötüye kullanma gerekçesiyle iki suçlama yöneltiliyor. Bunlardan ilkine göre savcı, Temmuz 2023'te çetenin üyelerinden birinin işlediği bir kundakçılık suçuna ve şüpheliye dair bilgilerin COBRA adlı ceza davası yönetim sistemindeki ekran görüntüsünü alıp bir başka kişiye gönderdi.

'CİNAYET SORUŞTURMASININ BİLGİLERİNİ SIZDIRDI' SUÇLAMASI

İkinci suçlama ise bu kez Stockholm'un güneyinde, 2022'de işlenen bir cinayetle ilgili. Savcı R.O.'nun, kendisinin de ön soruşturmanın başında bulunduğu cinayete dair gizli bilgileri bir başka kişiye gönderdiği iddia ediliyor. Hakkında hazırlanan iddianameye göre savcı, cinayetin nasıl işlendiğine, öldürülen kişinin kimliğine ve kurşun yaralarının ayrıntılarına dair bilgileri dışarıya sızdırdı. İddianamede, gönderdiği mesajlardaki tüm bilgilerin gizli olduğu belirtildi.

YAZIŞMALAR CEP TELEFONUNDA BULUNDU

Söz konusu yazışmaların savcının cep telefonunda bulunduğu aktarılırken, bilgi verdiği kişinin bizzat İsmail Abdo olmadığı da vurgulandı.

'BİLGİLERİ PAYLAŞTIM AMA SUÇ İŞLEMEDİM'

İsveç basınına göre savcı R.O., bu bilgileri dışarıya verdiğini de kabul etti. Ancak suç işlemediğini savundu; Foxtrot çetesi soruşturmasının kaderini değiştirecek ve aranan şüphelilerin ismini açık edecek bir sızdırmada bulunmadığını belirtti. Savcı, kuzeni Abdo'nun adının merkezinde olduğu dava hakkında ne düşündüğünü akrabalarıyla paylaşmak için böyle bir şey yaptığını savundu.

Expressen gazetesi, savcının İsmail Abdo ile akrabalığının geçen sene ortaya çıkması sonrasında operasyonel olmayan bir göreve çekildiğini yazdı. Buna göre R.O, bilgi sızdırma suçlamasıyla başlatılan soruşturma süresince de buradaki görevine devam edecek. Suçlu bulunması halinde ise iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

NE OLMUŞTU?

Abdo ile 'Kürt Tilkisi' Majid, İsveç'te uyuşturucu pazarını ele geçirmek için anlaşamamış ve çeteleri bölünürken, taraflar arasında çatışmalar başlamıştı. Majid, Eylül 2023'te Abdo'nun İsveç'in Uppsala kentindeki bir villada yaşayan annesini öldürtmüş, iki grup arasında çıkan çatışmalar nedeniyle çok sayıda çete üyesinin yasa dışı yollarla Türkiye'ye girmeye çalıştığı belirtilmişti. İsveç'te yakalanamayan iki isim de Türkiye'de, özellikle Maslak'taki çatışmalarla gündeme gelmişti.

Son olarak Abdo'nun 27 Mayıs'ta üzerinde çelik yelekle ve üzerinde ruhsatsız tabancayla Adana'da yakalandığı, kırmızı bültenle aranmasına rağmen sevk edildiği adliyede 20 bin lira kefalet karşılığında serbest bırakıldığı belirtildi. Yakalandığı sırada üst aramasında ruhsatsız tabanca ve biri namluya sürülü halde 12 mermi bulunduğu da aktarıldı.

'KÜRT TİLKİSİ' RAWA MAJİD KİMDİR?

Iraklı bir Kürt olan Rawa Majid, bir uyuşturucu kaçakçılığı çetesinin lideri olarak, İsveç'in başkenti Stockholm'un yanı sıra Uppsala ve Husby'de çeteler arası şiddetten sorumlu tutulan isimlerden biri. İsveç basınının 'Kürt tilkisi' olarak andığı 36 yaşındaki Majid'in Türkiye bağlantısı ise vatandaşlık almasından kaynaklanıyor.

MARMARİS'TE PARA DOLU ÇANTAYI BANKTA UNUTMUŞTU

Majid'in, "Miran Othman" adıyla Türkiye'de vatandaşlık aldığı bilgisi ise 15 Nisan 2022 günü Marmaris’te ortaya çıkmıştı. Bir belediye işçisi, içinde 12 bin dolar olan bir çantayı parkta bankta unutulmuş halde bulunca polise başvurmuş, kamera kayıtlarından "Miran Othman" isimli kişi karakola çağrılmıştı.

Şüpheli davranışları nedeniyle yapılan incelemede, Othman'ın İsveç tarafından uyuşturucu ticareti suçu gerekçesiyle kırmızı bültenle arandığı belirlenmiş, ikamet ettiği villaya operasyon yapılmıştı. Adreste havalı tabanca ve iki adet ruhsatsız silah, çok sayıda fişek ve şarjör ile 'Rawa Majid' ismine düzenlenmiş olan kimlik bulunmuştu. Othman tutuklanmıştı. Ancak İsveç'in iadesini istediği, hakkında kırmızı bülten bulunan bir uyuşturucu kaçakçısı olmasına rağmen serbest bırakılmıştı.

Sonrasında, Rawa Majid önce Irak’a giderek adını ‘Miran Othman’ olarak değiştirdiği, 400 bin dolara Bodrum’dan bir villa alarak bu isimle Türkiye'de vatandaşlık aldığı ortaya çıkmıştı. İsveç yetkilileri de, Rawa Majid’in Türk vatandaşı olduğu gerekçesiyle İsveç’e iade edilmediğini açıklamıştı.

İsveç basınına göre Majid, Türkiye'den Süleymaniye'ye geçti ve burada bir süre saklandıktan sonra 6 Ekim 2023’te İran'a geçerken sınırda tutuklandı. Babası, İsveç kanalı STV TV’ye açıklamasında, oğlunun İran’da bir cezaevinde tutulduğunu söyledi.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Selda Manduz