İsveç’in NATO’ya kabulüne ilişkin teklif Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken İYİ Parti ve Saadet Partisi hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

İSVEÇ KİMSENİN HAYAL EDEMEYECEĞİ DEĞİŞİKLİKLER YAPTI, BU BİR SÜREÇ’

Teklifin görüşmeleri sırasında bilgilendirme yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç’in olumlu adımlar attığını, talep edilen tüm adımların hemen gerçekleşmesinin beklenmemesi gerektiğini ve bunun bir süreç olduğunu söyledi.

Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, İsveç’in kimsenin hayal bile edemeyeceği mevzuat değişikliklerini hayata geçirdiğini ifade eden Akçapar, mevzuat değişikliklerinin uygulamaya yansımasının takipçisi olduklarını ifade etti.

‘NATO’NUN GELİŞMESİNE KARŞI DEĞİLİZ AMA ÖNCE KENDİ SINIRLARIMIZ’

Toplantıda İsveç protokolü üzerine söz alan ilk isim İYİ Parti sözcüsü Kürşad Zorlu oldu. İktidarın seçim öncesinde bu konuyu siyaset malzemesi olarak kullandığını hatırlatan Zorlu, hükümet ve muhalefetin milli güvenliği ilgilendiren konularda uzlaşması gerektiğini söyledi. NATO’nun gelişmesine prensip olarak karşı olmadıklarını söyleyen Zorlu, “Güvenliğimizi önce kendi sınırlarımızda sağlamakla sorumluyuz” dedi.

DEM Parti-CHP görüşmesinde tarih belli oldu DEM Parti-CHP görüşmesinde tarih belli oldu

Bakan Yardımcısı Akçapar’ın, İsveç’in sadece bir kişiyi sınır dışı ettiği bilgisini verdiğini söyleyen Zorlu, İsveç’in bu konuda attığı başka somut adım olup olmadığını sordu.

İYİ PARTİ: TEKLİF GÜNDEMDEN ÇEKİLİP TEKRAR TARTIŞILSIN

İsveç’le ilgili yeni bir adım atılmasını sağlayacak bir değişiklik gözlemlemediklerini ifade eden Zorlu, teklifin gündemden çekilip detaylı biçimde tartışılmasını önerdi.

SALICI: NE DEĞİŞTİ DE GÜNDEME ALDIK?

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da son görüşmenin yapıldığı 16 Kasım’dan bugüne neyin değiştiğini sordu, o günden bugüne yeni bir gelişme olmadığını ifade etti. Örgüt mensuplarının iadesi konusunda yeni bir gelişme olmadığını belirten Salıcı, “Bizim parti olarak NATO’nun gelişmesine kategorik itirazımız olmadı” dedi ve somut olarak atılan adımlar olmadan bu tutum değişikliğinin ne olduğunu öğrenmek istedi. Salıcı, “Mesela F16’lar konusunda bir gelişme var mı?” diye sordu.

'BIDEN CUMHURBAŞKANI'NA KONGRE ÜZERİNDE ETKİSİNİ KULLANACAĞINI SÖYLEDİ'

Bakan Yardımcısı, Salıcı’ya verdiği cevapta şu ifadeleri kullandı:

“En son telefon görüşmesinde ABD Başkanı İsveç üyeliği gerçekleştikten sonra kongre üzerinde etkisini kullanarak girişimde bulunacaklarını Sayın Cumhurbaşkanı'na çok açık ifadelerle teyit etti.”

İadelerde ve sınır dışı edilmede yeni bir durum olmadığını belirten Bakan Yardımcısı, derdest taleplerinin hala gündemde olduğunu belirtti.

'HER PLATFORMDA TÜRKİYE’NİN İSVEÇ KONUSUNDAKİ YAKLAŞIMI SORULUYOR'

Uluslararası ilişkilerdeki anayasal ve yasal değişiklik gerektiren taahhütlerin zamana ihtiyacı olduğunu belirten Komisyonun AK Partili üyesi Ali Şahin, bugüne kadar karşılanmayan taahhütlerin bundan sonra karşılanmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. İsveç’in bu kadar kısa sürede attığı bu adımların müspet olduğunu savunan Şahin, “Strateji son derece pozitif ilerliyor. Her platformda İsveç konusundaki Türkiye’nin yaklaşımlarının sorulması, Türkiye’nin önemli bir pozisyona oturması açısından önemliydi” dedi. Şahin, PKK çevrelerinin de bu süreçten rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

İsveç’in artık ikinci planda olduğunu belirten Şahin, büyük oranda ABD ve Türkiye arasındaki bir sürece evrilmiş durumda olunduğunu, ABD ve Türkiye ile ilişkilerin ön plana çıktığını belirtti.

'KOMİSYONDAKİ GÖRÜŞMELER TÜM KÜRTLERİ İLGİLENDİRİYOR'

Bütün pazarlığın Kürt meselesi üzerine yürütüldüğünü belirten DEM Parti Milletvekili Ceylan Cupolo, “İsveç’ten iadesini istediğiniz Ragıp Zarakolu siyaset okulumuzun öğretmenlerinden birisiydi” dedi. Ülkeden göçen yüz binlerce Kürt’ün Avrupa’ya sığındığını belirten Cupolo, bu komisyondaki görüşmelerin tüm Kürtleri ilgilendirdiğini söyledi. F16’larla Roboski’nin bombalandığını hatırlatan Cupolo’ya MHP, İYİ Parti ve AK Parti milletvekillerinden tepki geldi.

DEM MİLLETVEKİLİNE: SAKIN KANDİL’E GİTME

MHP Milletvekili Kamil Aydın, Cupolo’ya “Son terörist öldürülünceye kadar; sakın Kandil’e gitme” diye seslendi.

CUPOLO: BEN BARIŞIN SÖZCÜSÜ OLARAK KONUŞUYORUM

Komisyon Başkanı Fuat Oktay, “PKK’nin sözcüsü olarak burada konuşuyorsanız sizi anlarız deyince Cupolo, “Ben barışın sözcüsü olarak konuşuyorum” dedi.

Tartışmanın ardından Cupolo komisyonu terk etti.

MHP: ÖNCE ÜLKENİN MENFAATLERİ

Cumhur İttifakı’nın paydaşı olan ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin tavrı merak konusu olan MHP’nin temsilcisi Kamil Aydın, “Siyasi duruş kendini göstermeli, önce ülke ve millet diyeceğiz, sonra parti” dedi. İsveç’le ilgili sürecin bu komisyonda verilen kararla sonlanmayacağını, Genel Kurul'da ve pek çok mecrada devam edeceğini belirten Aydın, sürecin iç siyasete malzeme edilmesini eleştirdi ve “Önce ülkenin alî menfaatleri” dedi.

İSVEÇ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Bu arada İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) katılımına ilişkin teklifin TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Billström, X mesajında, "İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun Türkiye'deki Dışişleri Komisyonunda onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir sonraki adım Parlamentonun bu konuyu oylaması olacak. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Editör: Selda Manduz