Dünya

İsrailli bakan: Gazze'ye nükleer bomba atmak seçenekler arasında

İsrail'de Netanyahu'nun ittifak kurduğu aşırı sağcı partilerden giderek daha sertlik yanlısı açıklamalar geliyor.

Abone Ol

Gazze'de ateşkes çağrılarını reddederek saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'de, Benyamin Netanyahu'nun yeniden seçilebilmek için koalisyonuna dahil ettiği aşırı sağcıların tonu da giderek sertleşiyor.

Aşırılık yanlısı Otzma Yehudit partisinin üyesi ve "Kudüs ve Vaat Edilen Topraklar Bakanı" Amihai Eliyahu, Hamas'ı ortadan kaldırmak için Gazze Şeridi'ne "nükleer bomba atmanın bir seçenek olduğunu" söyledi.

'NÜKLEER BOMBA' VE 'SÜRGÜN' DEDİ

Aşırı sağcı bakan, bir radyo kanalı ile söyleşisinde "Gazze'deki herkesin savaşçı olduğunu" ve "bölgeye insani yardım girişine izin vermenin bir başarısızlık olacağını" savundu. Eliyahu'ya, "Gazze'deki herkesin savaşçı olduğunu düşünmesi nedeniyle nükleer saldırıyı bir seçenek olarak görüp görmediği" soruldu. İsrailli bakan, "Bu da bir yol" yanıtını verdi. Aşırı sağcı bakan, Gazze'deki Filistinlilerin tamamının İrlanda'ya veya çöle sürülebileceğini de savundu.

NETANYAHU: GERÇEKLİKTEN KOPUK

Pazar sabahı İsrail gündemine damga vuran bu sözler, Netanyahu'ya da soruldu. İsrail Başbakanı, Eliyahu'nun yorumunun "gerçeklikten kopuk olduğunu" söyledi; İsrail ve ordusunun savaşçı olmayan kişilere karşı uluslararası hukuka uygun davrandığını savundu.

KABİNE TOPLANTILARINDAN MEN EDİLDİ

Netanyahu, dünya çapından yükselen tepkiler üzerine aşırı sağcı bakanın kabine toplantılarına girişini de yasakladı.

Haaretz gazetesi, Eliyahu'nun kabine toplantılarından "süresiz olarak" men edildiğini duyurdu.

SAVUNMA BAKANI'NDAN TEPKİ

Savunma Bakanı Yoav Gallant da aşırı sağcı bakana tepki gösterdi. Gallant, "Bu tür insanların İsrail'in güvenliğinden sorumlu olmaması iyi bir şey" dedi.

MUHALEFET LİDERİ LAPİD: DERHAL KOVULMALI

Muhalefet lideri Yair Lapid ise Eliyahu'nun görevden alınması çağrısı yaptı. Lapid, aşırı sağcı bakanın "241 rehinenin ailelerini, İsrail toplumunu ve ülkenin uluslararası itibarını rencide ettiğini" söyleyerek, "Hükümette aşırılıkçıların yer alması bizi ve bu savaşın Hamas'ı yenilgiye uğratıp rehineleri eve döndürmek yönündeki hedeflerinin başarıya ulaşmasını tehlikeye atıyor. Netanyahu onu bu sabah kovmalı" dedi.

Eliyahu ise tepkiler üzerine yaptığı sosyal medya paylaşımında "Beyni olan herkes için şu açık ki, atom bombası hakkındaki sözlerim metaforikti" savunması yaptı.

Kaynak: Artı Gerçek