Dünya

İsrail'in saldırısının ortasında Gazze halkı hâlâ Filistin Yönetimi'ni istemiyor

Abbas'ın Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye dönmeye açık olabileceği yönündeki önerisine rağmen, kuşatma altındaki Şeridi'nin sokaklarında Filistin Yönetimi hükümetine yönelik pek az istek var gibi görünüyor.

Abone Ol

İsrail'in devam eden savaştan sonra Gazze Şeridi'nin güvenliğini yöneteceğini açıklamasının ardından, Filistin Yönetimi'nin kuşatma altındaki bölgeye geri dönmeye istekli olduğu bildirildi.

Ancak Gazze'deki insanlar, Hamas'ın 17 yıldır iktidarda olduğu bölgede Filistin Yönetimi'nin yönetimi konusunda bölünmüş durumda.

GAZZELİLERİN GÖRÜŞLERİ

Muhammed, 25

"Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi ele geçirmesinin insanların kabul edeceği veya destekleyeceği bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Bunu reddediyorum çünkü Filistin Yönetimi'nin kontrolü altındaki Batı Şeria'da neler olduğunu görebiliyorum.

Sürekli olarak birçok kasabaya baskın yapılıyor ve Filistin Yönetimi'nin kontrolü altında olduğu düşünülen bu bölgelerde sürekli insanlar tutuklanıyor.

Sahada hiçbir şeyi değiştirmiyorlar. Bu nedenle yönetiminin Gazze'ye hiçbir şekilde faydası olmayacak. Ulusal birlik hükümetinden yana olurdum (Hamas, El Fetih ve diğer Filistinli gruplar dahil)."

Kemal, 53

"Filistin Yönetimi, Hamas'la olan anlaşmazlığı nedeniyle defalarca Gazze kuşatmasına katıldığı ve Gazze halkına baskı yaptığı için Gazze'yi korumayacaktır. Gazze'de bunun adil olabileceğine inanmıyoruz.

Başkan her zaman Gazze'den ve Gazze'ye karşı sorumluluğundan bahseden bu konuşmaları yapıyor ama söylediklerini yapmıyor.

Kanıtı Gazze'de yaşanan kuşatma ve patlamadır. Filistin Yönetimi Batı Şeria için iyi olsaydı Gazze için de iyi olabilirdi.

Ancak Filistin Yönetimi'nin geri dönüşünün imkansız olduğunu görüyoruz. Ancak halk tarafından seçilen bir ulusal birlik hükümetinin parçası olarak gelebilir."

Somali, 29

"Batı Şeria, Filistin Yönetimi yönetimi altındaki diğer Filistinliler için hayatın nasıl olduğunu gösteren yeterli bir örnek. İsrail işgalinin, işgal altındaki topraklardaki Filistin halkının en basit haklarına bile darbe indiren demir bir yumruğu var.

Şimdi tartışılması gereken tek çözüm veya bir sonraki adım, işgal altındaki topraklarda yıllarca süren işgal ve askeri yönetimin nasıl ortadan kaldırılacağına öncelik vermektir.

Bu, Filistinli gruplar arasından Gazze'yi kim yönetirse, halk için ve yalnızca halk için en iyisini yapmasına yardımcı olacaktır."

Ebu Hakim, 45

"PA'nın burada iki milyondan fazla insanı iktidara getirebilecek geçerli bir alternatif oyuncu olup olmadığı şu anda insanlar için öncelikli bir soru gibi görünmüyor.

ABD ve Filistin Yönetimi'nin şu anda tartıştıkları, ne olursa olsun, ailemin veya şu anda İsrail savaş uçaklarının ateşi altında Gazze'de bulunan binlerce kişinin güvenliğini garanti altına almak için yeterli olamaz."

Ahmed, 33

"Yıllardır istihdam, elektrik, temiz su, hareket özgürlüğü ve dışarıya tıbbi sevk alma hakkı gibi bir yaşama sahip olmak için ihtiyaç duyduğumuz insan hakları için çağrıda bulunuyoruz.

Uygun bir güç olarak Filistin Yönetimi'nin ve Gazze'deki herhangi bir yöneticinin meşruiyeti, ancak iyi bir yaşam ve bu cehennemden kurtulmaya yetecek kadar şeye sahip olduğumuzda devreye giriyor."

Gazze'deki insanların büyük çoğunluğu, Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetmesine karşı çıkıyor. Bunun nedenleri arasında, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da başarısızlığı, Hamas ile olan anlaşmazlığı ve İsrail'in işgaline karşı yeterli bir direniş sergileyememesi yer alıyor.

Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye geri dönmesi, İsrail'in işgalini sona erdirmek için bir fırsat olarak görülebilir. Ancak, Filistin Yönetimi'nin halk desteğinden yoksun olması, bu çabanın başarılı olma şansını azaltıyor.

Kaynak: Al Jazeere