İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana Lübnan'ın güney ve doğu bölgeleri ile başkent Beyrut'un kuzeyine düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı en az 51'e, yaralı sayısı 223'e yükseldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamalarda, İsrail savaş uçaklarının sabah saatlerinden bu yana ülkenin güneyi ile doğusuna hava saldırılarını sürdürdüğü, Başkent Beyrut'un kuzeyine de bir hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye vilayetine bağlı Ayn Qana’ya düzenlediği hava saldırısında en az üç kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Cebeli Lübnan vilayetine bağlı Şuf ilçesindeki bir beldede 4 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı belirtildi.

El Cezire’nin haberine göre Beyrut’un kuzeyinde bulunan ve Hıristiyanların çoğunlukta olduğu Keserwan bölgesinin dağlık kesiminde yer alan Lübnan'ın Maaysrah kasabasına da saldırı düzenlendi. Son çatışmalarda ilk kez vurulan bölgede en az üç kişinin öldüğü ve 9 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Tebnine’ye düzenlenen saldırıda en az iki kişinin öldüğünü, yine güneyde bulunan Bint Jbeil’deki hava saldırısında ise dört kişinin öldüğü bilgisini verdi. Söz konusu saldırılarda 27 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

İsrail'in Güney Lübnan'ın dağlık Chouf bölgesindeki Joun köyüne düzenlediği saldırıda ise en az dört kişinin öldüğü ve 7 kişinin yaralandığı öğrenildi.

İsrail ordusunun ülkenin doğusundaki Baalbek el-Hurmul bölgesine peş peşe düzenlediği hava saldırılarında 7 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Aytana ve Marun er-Ras bölgelerine düzenlenen hava saldırılarında 3 kişinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un merkezini vurdu: 3 FHKC yöneticisi öldü İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un merkezini vurdu: 3 FHKC yöneticisi öldü

Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki Nahariye bölgesine roket saldırıları gerçekleştirdi. Roketlerden biri Nahariye yakınlarındaki Kibbutz Sa'ar yerleşim bölgesine isabet etti. Saldırı sonucu iki kişi yaralandı ve maddi hasar oluştu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, İsrail'in bugün düzenlediği saldırılarda 51 kişinin öldüğünü, 223 kişinin yaralandığını söyledi.

İsrail’in devam eden saldırıları sebebiyle yüz binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığına işaret eden Ebyad, bunlardan 40 bin kişinin sığınma merkezlerine yerleştiğini anlattı.

Sığınma merkezlerindeki kanser ve kronik hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını başlattıklarına işaret eden Ebyad, sığınma merkezlerindeki bebeklere ciddi miktarda süt tedariki yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Ebyad, sığınma merkezine yerleşen hastaların acil ihtiyaçları halinde kendileriyle bağlantı kurmasını istedi.

Lübnanlı yetkili, kronik rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere İsrail saldırılarından etkilenen kişilerin sağlık durumuyla ilgilendiklerini vurguladı.

Lübnan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, İsrail'in 23 Eylül'den bu yana ülkeye düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 609'a çıktı.

İsrail de Lübnan’ın Bekaa bölgesinde “kapsamlı” saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı. Lübnan makamlarından ise saldırılara ve can kaybı olup olmadığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Evrensel’in haberine göre yine güneydeki Jezzine Bölgesine bağlı Sejoud beldesi de saldırı altında.

İSRAİL KARA HAREKATINA HAZIRLANIYOR

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan, İsrail ordusunun Lübnan'a olası bir kara harekatına hazırlandığını bildirdi. Haberde Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın kara harekatı senaryosu için eğitim gören askerlerle bir araya geldiği belirtildi.

İsrail ordusu'ndan yedek askerlerden oluşan 2 tugayın İsrail'in kuzeyinde "operasyonel görevler için" göreve çağırıldığı bildirildi.

İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" söyleyerek Lübnan'a olası kara saldırısı için hazırlıklı olmaları gerektiğini söylemişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan'a kara saldırısında bulunmaya hazırlandıklarını duyurdu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, 7. Zırhlı Tugay birliklerinin Lübnan’a kara saldırısını simüle eden bir tatbikat esnasında açıklamalarda bulundu.

Halevi, hedeflerinin İsrail’in kuzeyinde yaşayanların evlerine geri dönmesi olduğunu ve bunun için Lübnan’a "kara saldırısı manevrasına hazırlandıklarını" belirtti.

Halevi, hava saldırılarının devam ettiğini söyledi.

HİZBULLAH MOSSAD MERKEZİNİ HEDEF ALDI

Bu arada yoğun saldırı altındaki Hizbullah da bugün erken saatlerde İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın Tel Aviv kenti yakınlarındaki merkezine saldırı düzenlediğini açıkladı.

Hizbullah’ın attığı roketler nedeniyle İsrail'in kuzeyindeki Safed kentinde de sirenlerin çaldığı belirtildi. İsrail ise atılan roketlerin büyük çoğunluğunun ait savunma sistemi tarafından havada imha edildiği aktardı.

İsrail’in üçüncü gününe giren saldırılarında dün akşam itibariyle 50’si çocuk en az 569 kişinin öldürüldüğü açıklanmıştı. Bu, İsrail’in Lübnan’a bugüne kadar en kısa sürede gerçekleştirdiği en büyük katliam.

HİZBULLAH BİR MENSUBUNUN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail ile yaşanan çatışmada bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu. Hizbullah, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada güneydeki Deyr Kanun beldesinden Hüseyin Hani İzzeddin'in İsrail ordusuyla devam eden çatışmada hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar ve karşılıklı saldırılarda yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarının sayısı 507'ye çıktı.

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILININ BAŞLAMASI 14 EKİM'E ERTELENDİ

İsrail’in Lübnan’a saldırmasından dolayı devlet okullarında eğitim-öğretim yılının başlaması 14 Ekim'e ertelendi.

Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, ülkedeki eğitim sektöründen yetkililerle katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Halebi, Lübnan'daki devlet okullarında eğitim-öğretim yılının başlamasının 14 Ekim'e ertelenmesine ve idari işlerin bu tarihe kadar durdurulmasına karar verdiklerini belirtti.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine 8 Ekim 2023'ten bu yana "en şiddetli saldırılarını" düzenlemesinin ardından Lübnan makamları 23 Eylül'de ülkenin güneyindeki okulların ve resmi enstitülerin barınma merkezine dönüştürülmesi kararı almıştı.

Editör: Selda Manduz