Dünya

İsrail'in eski başbakanı Lapid: İnsan hakları konusunda Erdoğan'dan nutuk dinleyecek değiliz

Erdoğan'ın "Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubu" sözlerine İsrail eski başbakanı Yair Lapid'den tepki geldi.

Abone Ol

Eski İsrail başbakanı Yair Lapid'den Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur" açıklamasına tepki gösterdi.

Lapid, "Türkiye için utanç verici" tepkisi geldi.

Yunanistan devlet televizyonu ERT'ye konuşan Lapid, "İnsan hakları konusunda Erdoğan'dan nutuk dinleyecek ve talimat alacak değiliz. Hamas'ın, masum insanları öldüren bir terör örgütünün, yanında durmuş olması Türkiye için bir utanç ve tabii ki, İsrail ile Türkiye arasında onarılması uzun zaman alacak bir krize sebep oldu" dedi.

Lapid, "İran-Türkiye ekseninin vekilleri ile yakın işbirliği içinde daha geniş bir bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını" ve "Ortadoğu'ya acı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyecek şekilde duygulara oynadığını" savundu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, partisi AKP'nin Meclis Grup Toplantısı'nda 7 Ekim'den bu yana İsrail'e karşı en sert açıklamasını yapmış, "Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı'nın sana borcu çok. Ama Türkiye'nin sana borcu yok. Batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur" demişti. Erdoğan İsrail'e planlanan ziyaretini iptal ettiğini de açıklarken, Ankara'nın Tel Aviv'le enerji işbirliğini askıya aldığı da iddia edilmişti.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ GELMİŞTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat ise X hesabından yaptığı açıklamada, bu sözlerini reddettiklerini söyleyerek "Hamas, bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasıtlı olarak katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD'den daha beter alçak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhurbaşkanının terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşeti ve kesin gerçeği değiştirmeyecektir: Hamas eşittir IŞİD" demişti.

İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar da "Erdoğan terörü destekliyor" ithamında bulunup Türkiye ile ilişkileri gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.