Dünya

İsrail’den İran’ın askeri tesislerine saldırı

İsrail gece İran'a savaş uçakları ve füzelerle düzenlediği saldırıda başta başkent Tahran olmak üzere askeri tesisleri hedef alarak ABD yönetiminin getirdiği sınırlamanın dışına çıkmazken, gözler İran yönetimine çevrildi.

Abone Ol

İsrail gece İran'a savaş uçakları ve füzelerle düzenlediği saldırıda başta başkent Tahran olmak üzere askeri tesisleri hedef alarak ABD yönetiminin getirdiği sınırlamanın dışına çıkmazken, gözler İran yönetimine çevrildi.

İran haber ajansı Tasnim'e konuşan bilgi sahibi bir kaynak, Tahran'ın daha önce duyurulduğu gibi İsrail saldırganlığına misilleme yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Kaynak, İran'ın herhangi bir saldırganlık eylemine yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu, İsrail'in İran'a karşı herhangi bir eylemine uygun yanıtı alacağından şüphe olmadığını dile getirdi.

'TAHRAN, HUZİSTAN VE İLAM'DAKİ ASKERİ TESİSLERE YÖNELİK SALDIRILARI ÖNLEDİK'

İran'ın hava savunma karargahından yapılan açıklamada, "Entegre hava savunma sistemi, Siyonist rejimin Tahran, Huzistan ve İlam illerindeki askeri merkezlere yönelik saldırılarını başarılı şekilde önledi ve karşılık verdi" denildi.

"Bazı yerlerde sınırlı hasar meydana geldi ve olayın boyutları araştırılıyor" diye eklenen açıklamada, İran halkına, "bu olaylarla ilgili haberlerin ulusal medya aracılığıyla takip edilmesi ve düşman medyasının söylentilerine kulak asılmaması" çağrısı yapıldı.

İRAN'DA UÇUŞLAR NORMALE DÖNDÜ

İran Sivil Havacılık Örgütü, İsrail'in gece saldırılarının ardından İran'daki hava trafiğinin yeniden normale döndüğünü duyurdu.

'İRAN SON SALDIRILARININ BEDELİNİ ÖDEDİ'

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise İran'ın İsrail'e yönelik son saldırılarının "bedelini ödediği" açıklamasını getirdi.

"İran'ın farklı bölgelerindeki hedeflere yönelik kesin ve hedefli saldırılar gerçekleştirdiklerini, hedefler arasında füze üretim tesisleri, karadan havaya füze depoları ve diğer hava kabiliyetlerinin yer aldığını" sıralayan Hagari, bunları "geniş bir hedef bankasından seçen İsrail'in gerekirse buradan ek hedefler seçip vurabileceği" tehdidinde bulundu.

İsrail Ordu Sözcüsü, "Bu net bir mesajdır - İsrail Devleti'ni tehdit edenler ağır bedel ödeyecek" dedi.

'İRAN KARŞILIK VERMEYİ SEÇERSE BİR KEZ DAHA SONUÇLARI OLACAK'

İran'a karşı İsrail'e 100 asker eşliğinde hem atmosferden hem de atmosfer dışından gelen balistik füzeleri imha eden THAAD hava savunma sistemi konuşlandırmış bulunan ABD yönetiminden Tahran'a misilleme yapmama çağrısı geldi.

Biden yönetiminden üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamada, "Tahran bir kez daha karşılık vermeyi seçerse, hazır olacağız ve bunun İran için bir kez daha sonuçlar olacak" denildi.

Washington'ın bunun olmasını istemediği belirtilen açıklamada, "İsrail ile İran'ın birbirine doğrudan ateş açmasının sonu olmalı" vurgusu yapıldı. Biden yönetiminin "Lübnan'daki savaşı sona erdirme çabasına öncülük etmeye ve Gazze'de esir takası-ateşkes anlaşması sağlamaya hazır olduğu" iddiası da dile getirildi.

Öncesinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail'in saldırıdan önce Biden yönetimini bilgilendirdiğini, İran'ın vurulmasında ABD'nin dahlinin olmadığını açıkladı.

GÖLGE SAVAŞTAN MİSİLLEME SARMALINA

Gazze Savaşı'nın etrafındaki misilleme döngüsünde, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye başkenti Şam'da İran büyükelçiliği yerleşkesini vurup Devrim Muhafızları komutanlarını öldürmesine İran 13 Nisan'da İsrail'e füze saldırısıyla yanıt vermişti. İsrail'in suikast furyası kapsamında 31 Temmuz'da Tahran'da Hamas siyasi lideri İsmail Haniye, 27 Eylül'de Beyrut'ta Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilfuruşhan'ı öldürmesine yanıt olarak, İran 1 Ekim'de İsrail'e hipersonik-balistik füzeli misillemede bulunmuştu. 1 Ekim misillemesinde askeri üslerin vurulduğu İsrail tarafından doğrulanmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek