Batı Şeria'da çalışan işçiler, İsrail'deki gözaltı ve kötü muamelenin ardından Kerem Şalom kapısından geri dönüyor.

Al Jazeere’nin haberine göre, daha önce İsrail'de ve işgal altındaki Batı Şeria'da çalışan ve daha sonra İsrail tarafından gözaltına alınan Gazze'den binlerce Filistinli, savaşın harabeye çevirdiği bölgeye itiliyor.

Görüntülerde, bazı işçilerin Cuma günü İsrail'deki, kuşatma altındaki Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısının doğusundaki Karem Abu Salem (Kerem Şalom) geçiş noktasından geri döndüğü görülüyor.

İşçilerin geri itilmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun perşembe gecesi ofisinden "savaşın başladığı gün İsrail'de bulunan Gazzeli işçilerin Gazze'ye iade edileceğini" açıklamasının ardından geldi.

Filistin bölgesine geçen işçiler, Gazze'yi yöneten Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının ardından İsrail yetkilileri tarafından gözaltına alındıklarını ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi. Bazılarının bacaklarının etrafında hâlâ sayılar taşıyan plastik çıkartmalar vardı.

Gazze'nin merkezindeki Maghazi mülteci kampında çalışan Cemal İsmail, "Evlerde, restoranlarda, pazarlarda en düşük fiyatlar karşılığında onlara hizmet ediyor, onlar için çalışıyorduk ve buna rağmen aşağılanıyorduk" dedi.

AB'den Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin açıklama AB'den Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin açıklama

Filistinli yetkililere göre, İsrail güçlerinin Perşembe günü geç saatlerde bölgenin iki bölümünü birbirine bağlayan yolları kesmeyi tamamlamasının ardından kuzey Gazze'deki bölgelerden gelenler güneyde kalmak zorunda kalacak.

Savaş başlamadan önce yaklaşık 18.500 Gazze sakininin kuşatma altındaki şeridin dışında çalışma izni vardı.

Çatışmalar başladığında İsrail'de bulunan işçilerin kesin sayısı bilinmiyor, ancak binlerce kişinin İsrail ordusu tarafından toplanıp açıklanmayan yerlere nakledildiği düşünülüyor.

İsrail merkezli insan hakları örgütü HaMoked'in genel müdürü Jessica Montell, Ekim ayında Gazze'den kayıp işçilerin 400'den fazla ailesi ve arkadaşının, savaşın başlangıcından bu yana örgütle temas halinde olduğunu söyledi .

HaMoked'in de aralarında bulunduğu altı yerel örgütten oluşan bir grup, İsrail Yüksek Mahkemesi'ne tutukluların adlarının ve yerlerinin açıklanması ve insani tutulma koşullarının sağlanması için dilekçe verdi.

Dilekçe sahiplerine göre Filistinlilerden bazıları Almon bölgesinin yanı sıra Ramallah yakınlarındaki Ofer'de ve güney Naqab veya Negev çölünde Beer al-Sabe (Be'er Sheva) yakınındaki Sde Teyman'da gözaltına alındı.

Doğu Kudüs'ten haber veren Al Jazeera muhabiri Alan Fisher, insan hakları gruplarının yasal itirazlarının İsrail'i işçileri serbest bırakmaya ikna ettiğini ve yaklaşık 3.200 işçinin Kerem Şalom geçişine götürüldüğüne inanıldığını söylüyor.

Kendisi, aynı insan hakları örgütlerinin şimdi de bu kişileri Gazze'ye göndermenin ölüm cezasıyla sonuçlanabileceğini söylediğini söyledi.

BM de rahatsız oldu. BM insan hakları ofisi sözcüsü Elizabeth Throssell bir basına yaptığı açıklamada, "Geri gönderiliyorlar, tam olarak nereye gönderildiklerini bilmiyoruz" ve "gidecek bir evleri olup olmadığını" ve "bundan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Editör: Selda Manduz