Dünya

İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un merkezini vurdu: 3 FHKC yöneticisi öldü

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, İsrail'in Beyrut'taki Kola'ya düzenlediği saldırıda üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı.

Abone Ol

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezine bugün erken saatlerde düzenlediği saldırıda üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Hamas da İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği saldırıda Lübnan'daki lideri Fatih Şerif Ebu El Emin'in bazı aile üyeleriyle birlikte hayatını kaybettiğini duyurdu.

İSRALİ, 2006'DAN BU YANA İLK KEZ BEYRUT'U MERKEZİNİ HEDEF ALDI

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Kola mahallesine yönelik saldırı, İsrail ordusunun 2006 yılından bu yana ilk defa Beyrut'un merkezini hedef alması oldu. FHKC, konuya ilişkin açıklamasında, üç üst düzey isminin İsrail'in Beyrut'a saldırısında öldüğünü duyurdu. Olay yerinden paylaşılan görüntülerde de bir apartmanın iki katının tamamen yerle bir olduğu görüldü. Binanın dışındaki bir aracın üzerinde iki cansız bedenin yattığı, bu kişilerin saldırının etkisiyle binadan dışarı fırlamış olduğu da görüntülere yansıdı. Saldırı ve patlama seslerinin Beyrut'un çeşitli bölgelerinden de duyulduğu bilgisi verildi.

İsrail ordusu konuyla ilgili henüz açıklama yapmazken, FHKC'nin silahlı kanadı 'Şehit Ebu Ali Mustafa Tugayları' tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun söz konusu saldırısında FHKC Siyasi Büro Üyesi ve Askeri Güvenlik Dairesi yetkilisi Muhammed Abdulal (Ebu Gazi), FHKC Genel Merkez Komitesi üyesi, Cephe askeri birimi üyesi ve Lübnan'daki askeri komutanı İmad Avde (Ebu Ziyad) ile FHKC yöneticilerinden Abdurrahman Abdulal'ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

İSRAİL'İN LÜBNAN'A SALDIRILARINDA 2 HAFTADA 1174 KİŞİ ÖLDÜ

AFP haber ajansına konuşan bir kaynağın aktardığına göre, bir insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırı, Beyrut'un Kola bölgesini hedef aldı. Buranın ticari taksiler ile otobüslerin yolcuları aldığı bir nokta olduğu ifade edildi. İsrail'in özellikle son bir haftadır Beyrut'a düzenlediği saldırılar, daha çok 'Hizbullah'ın kalesi' olarak bilinen güneydeki Dahiye bölgesini hedef alıyordu. Öte yandan, İsrail'in İHA'ları dün gün boyu Beyrut semalarında uçmayı sürdürdü, kentin çeşitli bölgelerinden yeni saldırı sesleri duyuldu.

Söz konusu saldırı, Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın dün yaşanan İsrail saldırılarında yaşanan can kayıplarına ilişkin açıklamasının ardından geldi. Bakanlık, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'da dün düzenlediği hava saldırılarında 105 kişinin hayatını kaybettiğini, 359 kişinin yaralandığını bildirmişti. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1174 kişi öldü. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında yaşamını yitirdi.

'İSRAİL, ŞAM'IN GÜNEYİNDEKİ SINIR KAPISINI VURDU'

Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıların yanı sıra Yemen'deki İran destekli Husilere yönelik saldırılar da düzenleyen İsrail ordusunun Suriye ile Lübnan arasında, Şam'ın güneyindeki Cdeydit Yabus Sınır Kapısı'na da saldırı düzenlediği bildirildi. AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İsrail'e ait savaş uçakları, Suriye ile Lübnan arasındaki Cdeydit Yabus Sınır Kapısı'nı hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralıların olduğu ifade edilirken, olay yerine ambulans sevk edildiği öğrenildi. İsrail'in hedef aldığı belirtilen sınır kapısı, Lübnan'ın kuzeydoğusunu Suriye'nin başkenti Şam'a bağlıyor.

HAMAS: ABD DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞEN TEHLİKELİ BİR TIRMANIŞ

Hamas da İsrail'in Yemen, Suriye ve Lübnan'a düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yaparak bunun bölgede ABD desteğiyle gerçekleşen tehlikeli bir tırmanış olduğunu belirtti. Hamas'tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail'in Yemen'in Hudeyde kentine düzenlediği hava saldırısı, Hudeyde Limanı'ndaki sivil tesisleri hedef alması ve ayrıca Suriye'ye yönelik saldırılarının ABD'nin açık desteğiyle Filistin, Lübnan ve bölgede işlediği suçların bir devamı ve tehlikeli bir tırmanış olduğu kaydedildi.

HUSİLER: İSRAİL'İN HUDEYDE'YE SALDIRISINDA 4 KİŞİ ÖLDÜ

Yemen'deki Husiler de İsrail ordusunun Hudeyde'ye hava saldırısı düzenlediğini ve dört kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Husilere ait 'El Mesire' televizyon kanalının haberine göre, İsrail savaş uçakları, Yemen'in batısındaki Hudeyde kentini hedef aldı.

İsrail ordusu, Hudeyde kentinde bir elektrik santralini bombaladı. İsrail ordusunun saldırısında ilk belirlemelere göre, Hudeyde limanında bir işçi ile elektrik santralinde üç mühendis hayatını kaybetti, 49 kişi yaralandı. Sağlık ve arama kurtarma ekipleri hedef alınan El Hali elektrik santralinde kayıplar için arama çalışmalarını sürdürüyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da çok sayıda savaş uçağının Ras İsa ve Hudeyde limanlarında Husilere ait mevkileri hedef aldığı ifade edildi. İsrail savaş uçaklarının, petrol ticareti için kullanılan Hudeyde limanı ile elektrik santrallerini vurduğu kaydedildi. Bunun Husilerin, İsrail'i hedef alan saldırılarına verilen bir 'yanıt' olduğu ifade edilen açıklamada, hedef alınan limandan Husilerin İran'a ait askeri araç ve malzemeleri naklettiği ileri sürüldü.

İSRAİL BASINI: TEMMUZ AYINDAKİ SALDIRILARDAN DAHA GENİŞ VE KAPSAMLI

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonu da İsrail ordusunun Hudeyde limanında petrol tankerlerini hedef aldığını belirterek, limanda çıkan yangının fotoğraflarını yayınladı. İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde de söz konusu saldırının İsrail'in temmuz ayında düzenlediği saldırıdan daha 'geniş ve kapsamlı' olduğu belirtildi.

Saldırıların kınandığı ve Yemen halkı ile Husilerin Filistin halkına destek veren pozisyonunun övüldüğü açıklamada, İsrail'in Filistin halkının ya da bölgedeki diğer halkların moralini bozamayacağı ve direnişin kararlılığını kıramayacağı ifade edildi.