Irak’ta kadınların ve hukukçuların, kadınların evliliklerde yaşadıkları sorunları değiştirmek için 16 yıldır yürüttüğü çabalara rağmen parlamentoda haklarını gasp edecek gerici saldırılar devam ediyor. 24 Temmuz'da Irak Parlamentosunda, 1959 tarihli ve 188 sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak evlilik yaşının 18'den 9'a düşürülmesini de içeren pek çok yasa değişikliği gündeme getirildi.

Söz konusu yasanın onaylanması Irak’ta kız çocuklarının evlilik yoluyla istismarının önünü açacak. Öte yandan yasa “ilk eşin izni olmadan” erkeklere başka kadınlarla evlenebilme yetkisi verecek yani çok eşliliğin yolu açılacak. Yasa teklifi, ayrıca kadınların ileri eğitim almalarını engelleyecek maddeleri de içeriyor.

AB'den Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin açıklama AB'den Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin açıklama

Yasa teklifine tepki gösteren kadınlar ve Irak basını son on yılda çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısında önemli ölçüde artış yaşandığını, Irak yasalarına göre yasal evlenme yaşının 18 olmasına rağmen mahkeme izniyle evlenme yaşının 15’e indirilebildiğine dikkat çekiyorlar. Kadınlar yasa teklifinin tamamının reddedilmesini istiyorlar. Tepkilerin artması üzerine Irak Parlamentosu, yasa teklifini ikinci bir oturumda tartışma kararı aldı.

Editör: Selda Manduz