İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Keir Starmer’ın Gazze’de acil ateşkes çağrılarını reddetmesi üzerine 11 belediye meclisi üyesi partiden istifa ettiklerini açıkladı.

Avustralya’da da bir grup senatör, hükümetin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınamaması üzerine Senato oturumunu terk etti.

MECLİS ÜYELERİNDEN AÇIKLAMA

İngiltere’de İşçi Partisinden Burnley Belediyesi Meclisi Başkanı ve 10 belediye meclis üyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Keir Starmer ve yönetimin endişelerimize kulak vermediği ya da vermeyeceği veya toplumlarımızdaki duyguları kabul etmediği açıkça ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.​​​​​​

Reuters: İsrail, 5 bin çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdi Reuters: İsrail, 5 bin çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdi

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisine bağlı 150’den fazla belediye meclisi üyesi, 25 Ekim’de yaptıkları açıklamada, başta parti lideri Starmer olmak üzere parti yöneticilerinden Gazze için acil ateşkes çağrısı yapması talebinde bulunmuştu.

Partiden şu ana kadar 20’nin üzerinde belediye meclisi üyesi istifa ederken birçok milletvekili ve seçmen de Starmer’ı tutumu nedeniyle eleştiriyor.

Starmer’ı eleştirenler arasında İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf da yer almıştı. Yusuf, bir radyo yayınında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Binlerce kişi öldü, çocuklar öldü. Ateşkes çağrısı yapmak için daha kaç çocuk ölmesi lazım? Keir Starmer ve Başbakan’ın (Rishi Sunak) duruşunu anlayamıyorum. Onlara, bize katılıp, BM dahil birçoğumuza katılıp ateşkes çağrısı yapmaları için kaç çocuğun daha ölmesi gerektiğini soruyorum. Tüm partileri masum çocuklar için ateşkes çağrısı yapmaya davet ediyorum.”

AVUSTRALYA’DA SENATÖRLER SALONU TERK ETTİ

Avustralya’da da bir grup senatör, hükümetin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınamaması üzerine Senato oturumunu terk etti.

Kürsüye, Filistinlileri sembolize eden kefiye ile çıkan Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Mehreen Faruqi, koalisyon ortağı İşçi Partisinin İsrail’e destek veren açıklamalarına tepki gösterdi.

İşçi Partisi senatörlerinin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ısrarla kınamaması üzerine Faruqi, şunları kaydetti:

“Koalisyon, konu Filistin olunca ahlaki olarak iflas ediyor. İşçi Partisi, kalpsiz, yüreksiz ve güçsüz olduğunu gösterdi. İsrail’in binlerce Filistinliyi katletmesini izliyorsunuz ve İsrail’i kınamıyorsunuz. Acil ateşkes çağrısı yapmayı reddediyorsunuz. Burada oturup, sizin hiçbir şey yapmıyor olmanızı izlemeyeceğiz. Kaçamak sözler, savaş suçlarını durdurmayacak.”

Faruqi, konuşmasının sonunda yumruğunu kaldırarak, “Özgür Filistin” sloganı attı. Ardından Yeşiller Partisinden bir grup senatör, oturumun yapıldığı salonu terk etti.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz