İlhan Cihaner, 1956 yılında Kars'ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kars'ta tamamladı.

1979 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı.

EĞİTİM HAYATI

İlhan Cihaner, ilk, orta ve lise eğitimini Kars'ta tamamladı. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı.

İŞ HAYATI

İlhan Cihaner, mezun olduktan sonra çeşitli avukatlık bürolarında çalıştı. 1985 yılında Kars Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. Daha sonra sırasıyla Sarıkamış, Aksaray ve Ankara'da savcılık görevlerinde bulundu. 2003 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.

İlhan Cihaner, evli ve iki çocuk babasıdır.

SİYASİ HAYATI

İlhan Cihaner, 2007 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) katıldı. 2008 yılında CHP'nin Kars milletvekili olarak seçildi. 2010 yılında CHP'nin Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

2010 KCK OPERASYONU

İlhan Cihaner, 2010 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığı sırada, KCK operasyonu yürüttü. Operasyon kapsamında çok sayıda kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. Operasyon, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "darbe girişimi" olarak nitelendirildi.

2012 TUTUKLANMASI

İlhan Cihaner, 2012 yılında "KCK'ya üye olmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak" suçlarından tutuklandı. Tutuklulukta geçirdiği 3 yılın ardından 2015 yılında tahliye edildi.

2017 BERAAT ETMESİ

İlhan Cihaner, 2017 yılında KCK davasında beraat etti. Beraat kararı, siyasi ve hukuki çevrelerde geniş yankı uyandırdı.

19 Aralık 'Hayata Dönüş Operasyonu' Nedir? 19 Aralık 'Hayata Dönüş Operasyonu' Nedir?

İlhan Cihaner, şu anda serbest avukat olarak çalışmaktadır. Ayrıca, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev almaktadır.

Editör: Selda Manduz