Politika

IKBY seçimlerinde 'özel oylama' başladı, seçim ilk kez dört bölgeli düzenleniyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, iki yılı aşkın süredir ilk kez bölge parlamentosu için sandığı gidiyor.

Abone Ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) iki yılı aşkın süredir ertelenmesi sonrası pazar günü (20 Ekim) yapılacak milletvekili seçimleri için ilk aşama başladı.

20 Ekim'de yapılacak genel oylama öncesinde, sadece güvenlik güçlerinin oy verme işlemi bugün yapılıyor.

215 bin 960 güvenlik gücünün, akşam saat 18.00’a kadar seçim merkezlerinde oy kullanma hakkı bulunuyor. Özel oylama için 165 sandık kuruldu. Erbil'de 62, Süleymaniye’de 57, Duhok’ta 33, Halepçe’de bir sandık bulunuyor.

IKBY'nin güvenlik güçleri, Erbil'in denetimindeki dört seçim bölgesinin yanı sıra Kerkük, Bağdat, Selahaddin, Ninova, Diyala, Vasit ve Anbar’da da sandık başına gidecek.

OYLAR BAĞDAT'A GÖNDERİLECEK

Kürdistan Parlamentosu'nun Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun gözetiminde yapılan altıncı dönem milletvekili seçimlerinde 1198 aday yarışacak. Elektronik sistemde kayda geçirilecek olan oylar, sayıldıktan sonra Yüksek Seçim Komisyonu'nun Bağdat'taki merkezine gönderilecek.

KYB'NİN GİRİŞİMİ SONRASI İLK KEZ DÖRT BÖLGELİ SEÇİM

Bu seçimlerde hayata geçecek bir değişiklik de, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) lehine olduğu gerekçesiyle açtığı dava sonucunda seçim bölgeleri içi getirilen sınırlamalar olacak. Geçmişte IKBY'nin tamamı tek seçim bölgesi olarak düzenlenmişken, her kentten seçmenler istediği parti ve aday için oy kullanabiliyordu. KYB'nin Bağdat'taki Irak Federal Mahkemesi'nde açtığı davada haklı bulunması sonrasında ise bu seçimlerde seçmenler sadece kendi seçim bölgelerinden parti ve adaylara oy verebilecek.

100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda Erbil'in 34, Süleymaniye'nin 38, Duhok'un 25, Halepçe'nin ise üç koltuğu bulunuyor.