İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Erkem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başta Saraçhane olmak üzere pek çok kent protestolara sahne oldu.

Protestolarda çok sayıda kişi gözaltına alındı, tutuklananlar oldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), protestoların bilançosunu yayınladı.

İHD'nin bilgi notuna göre raporuna göre, protestolarda en az 1879 kişi gözaltına alındı, 260 kişi tutuklandı.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Notta, "Toplumsal gösterilerde ve gözaltında çok sayıda kişi polisin işkence ve kötü muamele niteliğindeki uygulamalarına maruz kaldı. Gazeteciler tutuklandı, protestoları yayınlanan kanallar tehdit edildi" ifadelerine yer verildi.

Bilgi notunda yer alan veriler şöyle:

* Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 3 belediye başkanı ile birlikte, toplam 51 kişi tutuklandı.

* Büyükşehir Belediyesi, Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanları görevde alındı. Şişli Belediyesi’ne kayyım atandı.

* 4 ilde her türlü eylem, etkinlik ve gösteri Valilik kararıyla yasaklandı. Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip üç büyükşehrinde, İstanbul, Ankara ve İzmir’de eylem ve etkinlik yasakları devam ediyor.

* Ev baskınları ve gösterilerde, aralarında çocukların da olduğu en az 1.879 kişi gözaltına alındı, 260 kişi tutuklandı. 468 kişi adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı.

* İstanbul’da 20’si çocuk en az 622 kişi, Ankara’da en az 262 kişi, gözaltına alındı.

* Çok sayıda kişi polisin eylemlere müdahalesi sırasında, kaba dayak, yakın mesafeden kapsül, gaz ve su sıkılması, ters kelepçe, çıplak arama gibi işkence ve kötü muamele niteliğindeki uygulamaya maruz kaldı.

* Ankara’da 7 kişiye çıplak arama dayatıldı.

Özgür Özel, Silivri'de: Devlette hiçbir şey kaybolmaz, işkence suçunun da zamanaşımı olmaz Özgür Özel, Silivri'de: Devlette hiçbir şey kaybolmaz, işkence suçunun da zamanaşımı olmaz

* En az 14 gazeteci gözaltına alındı. Haklarında tutuklama kararı verilen 7 gazeteci, yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

* Üniversite öğrencilerinin ders boykotuyla dayanışma amacıyla bir günlük iş bırakma kararı alan Eğitim Sen’in Merkez Yönetim Kurulu hakkında soruşturma başlatıldı, ifadeleri alınan yöneticiler hakkında 2 haftalık ev hapsi ve adli kontrol kararı verildi.

* Protestolara yayınlarında yer veren radyo ve televizyon kanallarına ilişkin RTÜK Başkanı’nın açıklamaları, bu kanalları “kapatma tehdidi” olarak yorumlandı.