Halep’in kuzeydoğusundaki Cerablus kentinde Hemran ticaret kapısı nedeniyle Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile Türkiye’ye bağlı Suriye Milli Ordusu (SMO) arasında çatışma çıktı.
Minbic’in yaklaşık 20 kilometre uzaklığında bulunan Hemran kapısı, SMO ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bünyesinde bulunan Minbic Askeri Meclisi arasında ticaret için kullanılıyor.
Şu anda İdlib’i kontrol eden HTŞ’nin kapıyı almak için bölgeden ağır silahlar gönderdiği, ticaret kapısını SMO’dan almaya çalıştığı bildirildi.
Afrinli aktivist İbrahim Şêxo, konuya dair ’a yaptığı açıklamada “Türkiye şu anda Heyet Tahrir Şam’ı durdurmak için, tankları ve ağır silahları İdlib ve Efrin bölgesi arasında yer alan Dêr Belût ve Xezewiyê kapılarına konuşlandırmış durumda” ifadelerini kullandı.
HTŞ KAPIYI KONTROL ETMEK İÇİN YENİDEN SALDIRI BAŞLATTI
Heyet Tahrir el-Şam (eski adıyla Nusra Cephesi), 13 Eylül’de ilk olarak Hemran ticaret kapısını kontrol etmeye çalıştı.
Grup, kapsamlı bir güçle SMO’ya bağlı 2. Alay’a saldırmıştı.
Çatışmalar sonucu her iki taraftan sayısı teyit edilemeyen üyeler hayatını kaybetti ve bazıları da yaralandı.
Cumartesi günü (23 Eylül) Tahrir Heyet el-Şam’ın yeniden ticaret kapısına saldırı başlattığı ve çatışmaların halen sürdüğü kaydedildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de konuya dair haberinde HTŞ’ye bağlı Ahrar Awlan grubunun SMO’ya bağlı Sultan Murad grubu ile kapı nedeniyle çatıştığını, HTŞ’den iki SMO’dan ise üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Bölgeye dair yayın yapan North Syria Press ise çatışmalara dair geçtiği bilgilendirmede, ticaret kapısından aylık olarak 2 milyon dolara yakın gelir geldiğini, çatışmaların “ekonomik nedenlerden” dolayı HTŞ’ye bağlı Ahrar el-Şam ile SMO arasındaki gruplar arasında yaşandığını belirtti.
Bilgilendirmeye göre, askeri kaynaklar Ahrar el-Şam’ın Bab kırsalındaki birkaç köyü ele geçirdiğini, Cerablus’a giden yolu kapattığını” belirtti.
HTŞ NEDİR, HANGİ GRUPLARDAN OLUŞUYOR?
HTŞ 2015'te İdlib’i “Fetih Ordusu”nun bir bileşeniyken kontrol etti ve o zamandan beri bölgenin hakimiyetini kontrolü altında bulunduruyor.
Temmuz 2016'da “Şam'ın Fethi Cephesi” olarak ismini değiştiren Nusra Cephesi, Ocak 2017'de HTŞ'yi kurdu.
Ceyş el Ahrar, Ceyş el Sünne, Liva el Hak ve Ensar el Din ve Nureddin Zenki Tugayları’nın da yer aldığı HTŞ’de, daha sonra Astana görüşmelerine katılan gruplar diğerlerinden ayrıldı.
HTŞ'nin saldırılarına karşı Sukur el Şam, Ceyş el Mücahidin, Cephet el Şamiyye, Festakim Kema Umirte ve Suvvar el Şam gibi gruplar Ahrar el Şam'la güç birliği yaptı.
Tarafsız kalan Müslüman Kardeşler bağlantılı Feylak el Şam ile Ceyş el Nasr ise Ceyş İdlib Hür, Birinci Sahil Tümeni, İkinci Sahil Tümeni, Fevc el Evvel, Ceyş el Sani, Ceyş el Nukba, Şüheda el İslam Deraya, Fırka el Hurriye ve 23. Fırka ile birlikte 28 Mayıs 2018'de Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni kurdu.
HTŞ bünyesinde Suriyeli Uygurların örgütü Türkistan İslami Parti (TİP), Kafkasyalı savaşçıların liderlik ettiği 'Muhacirun ve Ensar Ordusu', 'Cunud el Şam', 'Ceyş Usra' ve 'Ecnad el Kavkaz', Özbek İmam Buhari Tugayları ile Özbek-Kırgız ağırlıklı Tevhid ve Cihad Tugayları da var.
Örgütün liderliğini Ebu Muhammed el-Colani yapıyor.
Kaynak: Rudaw