Ermeni Gazeteci Hrant Dink, 17 yıl önce bugün 17 yaşındaki tetikçi Ogün Samast tarafından kurucusu olduğu Agos Gazetesi’nin eski binası önünde öldürüldü.

Cinayetin ardından her yıl yapılan anma programı bu sene Samast’ın tahliye edilmesi açısından farklı bir anlam da taşıyor.

Hrant’ın Arkadaşları Platformu, Dink’i anmak için, dün X’de ‘Cinayet17Yaşında’ hashtagı ve “Tetikçi dışarıda, öldür diyenler iş başında, adalet ayaklar altında” sözleriyle saat 15.00’e çağrı yaptı.

SEBAT’A GİDEN YOLLAR POLİS BARİYERLERİYLE KAPATILDI

Polis anma programından birkaç saat önce Osmanbey Metro istasyonunun etrafını bariyerlerle kapattı. Uygulamanın ‘güvenlik önlemi’ sebebiyle yapıldığını belirten kolluk, Sebat Apartmanı’na gitmek isteyen kişilere üst araması yaptı.

Hrant Dink’in ailesi, sevenleri, insan hakları savunucuları, Cumartesi Anneleri, birçok siyasi parti ve gazeteci anmaya katıldı. Anma öncesi Hrant Dink cinayetindeki tüm faillerin yargılanması talebi yinelenerek; “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, “Hrant için adalet için”, “Buradayız Ahparig”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, “Öldür diyenler yargılansın” sloganları atıldı.

Hrant’ın Arkadaşları Platformu’ndan ilk söz alan Bülent Aydın, “Vurulduğu yerde ve vurulduğu saat olan 15.00’te Hrant’ın Arkadaşları’ndan biri bu yılki anmanın konuşmasını yapacak” dedi.

Artı Gerçek’ten Ezgi Yıldız’ın haberine göre, Bülent Aydın Hrant Dink cinayetini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de parçalanmış adalet temasıyla yapılan ışıklandırma çalışması, gece boyunca Sebat Apartmanı’na yansıtılacak. Yolunuz buradan geçerse, kafanızı kaldırmayı ve buraya bakmayı unutmayın. Vuruluşunun 17’nci yılında 17 yıl yatıp çıktı Hrant’ın katili. Biz Hrant’ın Arkadaşları olarak bu davayı sizlerle beraber takip ettik. Cinayetin ardındaki kötülüğün 'Vur emri verenlerin' yargılanması için elimizden geleni yaptık fakat bu talebimiz mahkeme salonlarında duyulmadı. Katilleri koruyan, bu cinayete ortaktır. Hrant’a iftira ettiler ve hedef halinde getirdiler. Bunları yapanların bazıları terfi etti. Bu koca lekeden utanmadılar”

AYDIN, DİNK DAVASINDA MÜCADELE EDENLERE SELAM YOLLADI, MATER’İN MEKTUBU OKUNDU

Hrant Dink’in kanserden ölen avukatı Hakan Bakırcıoğlu’nu anan Bülent Aydın, cezaevinde tutuklu bulunan sinemacı Çiğdem Mater’i de andı. Çiğdem Mater’in Hrant Dink’in ölüm yıldönümü için için cezaevinden yolladığı mektubu Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

BAYDAR: SANA ATILAN KURŞUN BARIŞA ATILDI

Bu yılki anma konuşmasını Yazar Oya Baydar yaptı. Baydar, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in yıllar önce yaptığı 'Bir bebekten katil yaratan sistem' sözlerini hatırlatarak, Hrant ile olan anılarından söz etmek istediğini söyledi:

Özgür Çelik açıkladı: Beşiktaş'a meclis üyelerimizden başkan vekili seçilecek Özgür Çelik açıkladı: Beşiktaş'a meclis üyelerimizden başkan vekili seçilecek

“Hrant şahin değil güvercindi, tam da güvercin olduğu için canını aldılar. Ülkenin bütün halklarının kökleri bu topraklarda birbirine karışıyor. Her yıl 'faşizme inat kardeşimsin Hrant' demek için buradayız. Masum gençlerden kindar insanlar yaratanlarla mücadele edemedik. Sana atılan kurşunun bu ülkenin barışına atılan kurşun olduğunu biliyoruz."

'SELAM OLSUN DEMİRTAŞ’A, KIŞANAK’A, KAVALA’YA'

Oya Baydar, barış için mücadelelerinin süreceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şey öldürülebilir ama barış öldürülemez. Selam sana bu değerleri canları pahasına savunanlara, cezaevlerinde olanlara. Adını sayamayacağım ama simgelemiş isimlerden selam olsun Selahattin Demirtaş’a, Gültan Kışanak’a, Osman Kavala’ya”

NE OLMUŞTU?

Ermeni gazeteci Hrant Dink, kurucusu olduğu Ermenice-Türkçe gazete Agos’un önünde 19 Ocak 2007 tarihinde, 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından silahlı suikastle katledildi.

24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, suç işlediği sırada 18 yaşının altında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı ve cezası düşürüldü. Temmuz 2011'de çıkan kararda Samast, 'tasarlayarak öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 hapis cezası aldı.

17 Ocak 2012 tarihinde 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıklayan Mahkeme ‘örgüt bağlantısının olmadığına' karar verdi. Dink ailesi avukatları kararı temyiz etti ve 12 Kasım 2012’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 13 Mayıs 2013 günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozarak ‘örgüt olduğunu’ söyledi. İstanbul merkezli 17/25 Aralık soruşturmaları sonrası dönemin yetkilileri, 'FETÖ'yü işaret ederek, "Ergenekon ve Balyoz gibi davaların, orduya yönelik kumpas davaları olabileceği" yönündeki açıklamalarını ve gündeme gelen 'paralel yapılanma' tartışmalarını hatırlatarak, dosyanın yeniden ele alınmasını istedi.

Dink katledildikten yaklaşık 9 yıl sonra, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi iddianameleri kapsamında savcılık, Dink cinayetinin 'FETÖ' ile bağlantılı olduğunu belirtti. 15 Temmuz darbe girişimi iddianameleri, Dink cinayetini, 'FETÖ'nün darbeye giden yolda ilk silahlı eylemi’ olarak kabul ediyor. 14 Haziran 2023’te aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 11 sanığın “Anayasayı ihlal", "FETÖ adına suç işleme" ve "İhmali davranışla kasten öldürme" suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuklu bulunan Adem Sağlam da tahliye edildi.

15 Kasım 2023’te cinayetin tetikçisi olan Ogün Samast şartlı tahliye kapsamında tutuklu bulunduğu Bolu F Tipi Cezaevi’nden salıverildi. Samast, 6 Ağustos’ta 2020'de ‘koşullu salıverilme’ hakkına kavuşuyorken gardiyana saldırması birinin boğazına bıçak dayadığı ve bazılarını hafif yaraladığı için bu hakkını kaybetmişti.

Editör: Selda Manduz