Lübnan'dan Hizbullah kaynakları, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ardından el Cezire’ye yaptıkları açıklamada, müzakerelerin bir parçası olmadıklarını ancak çatışmaların durdurulmasına katılacaklarını söyledi.

Kaynağa göre Hizbullah, “İsrail işgal güçlerinin ateşkese uyması halinde” Güney Lübnan’dan İsrail topraklarına ateş açmayı durduracak ancak İsrail’in ateşkesi ihlal etmesi halinde karşılık verecek.

İsrail hükümeti, gece yaptığı açıklamada, esir takası anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul ettiğini duyurmuştu.

4 günlük geçici ateşkesin, Gazze'deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşaması olduğu ifade edilen açıklamada, "50 rehinenin serbest bırakılması için çatışmalara ara verilmesinin öngörüldüğü" ifadesi yer almıştı.

İsrail kabinesinin açıklamasında serbest bırakılacak her 10 esir için ek bir gün daha çatışmalara ara verileceği ifade edilirken İsrail'in, Hamas'ın tasfiyesi için savaşı sürdüreceği vurgulanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de Gazze'deki rehinelerin bir kısmının yarın serbest bırakılmasını beklediklerini söylemişti.

Hamas da konuya dair yazılı açıklamasında, 4 günde serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerinden 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı bilgisini paylaşmıştı.

Hırsızlık yapmak için girdiği evde kitap okumaya dalınca yakalandı Hırsızlık yapmak için girdiği evde kitap okumaya dalınca yakalandı

Ateşkes süresince yakıt ve insani yardım tırlarının Gazze'nin her bölgesine ulaşması bekleniyor. Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacak. İsrail güçleri, Gazze'de kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacak.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz