Politika

HEDEP’li Oluç: Saray yargı darbesinin arkasında durdu

Oluç, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'un sözlerini hatırlatarak Saray'ın yargı darbesinin arkasında durduğunu söyledi.

Abone Ol

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Yargıtay’ın aldığı karar ile başlayan “kriz” nedeniyle Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya birçok HEDEP’li Milletvekili de destek verdi.

'YARGI DARBESİ İLK DEFA YAŞANIYOR'

Meclis Danışma Kurulu’nun toplanmasına dair çıkan haberlere değinen Oluç, bu toplantının daha sonra iptal edildiğine dair bilgi aldıklarını ifade etti. Oluç, Yargıtay’ın aldığı kararın “yargı darbesi” olduğunu söyledi. Türkiye’de çeşitli zaman dilimlerinde çeşitli darbelerin yaşandığı ve buna askeri ile sivil darbeleri örnek veren Oluç, “Bu yargı darbesi ilk defa yaşanıyor. Gerçekten hukuk açısından baktığımızda bir kara leke yaşandı. Hala bu yaşanmış olan dün geceki felaketin cevabı verilmedi. Birkaç noktadan verilebildi. Meclis yanıt vermeliydi. Çünkü Yargıtay aldığı kararda Meclis’e parmak salladı” dedi.

'YARGITAY'IN BİR DAİRESİ YASAMA ORGANINA PARMAK SALLAYAMAZ'

Yargıtay’ın aldığı kararın içeriğine değinen Oluç, kararın bu bölümünde Meclis’ten kararın Meclis’te okunmasına işaret ettiğini ve bunun “parmak sallama” olduğunu belirtti. Ancak Meclis’in veya Meclis Başkanlığı’nın buna yanıt vermediğini ifade eden Oluç, “Cevap verip kendi iradesini göstermeliydi. Eğer kuvvetler ayrılığından söz ediyorsak Yargıtay’ın bir dairesi yasama organına parmak sallayamaz. Eğer bu kabul edilirse yargı vesayeti yasama üzerindeki vesayeti kabul edilmiş olur. Bu da yargı darbesinin çok açık bir tezahürü olur” diye konuştu.

‘SARAY YARGI DARBESİNİN ARKASINDA DURDU'

Meclis’te bulunan tüm siyasi partilerin bir araya gelerek Meclis iradesini bir bildiri ile göstermelerini beklediklerini ancak böylesi bir durumun da yaşanamamasına tepki gösteren Oluç, şunları söyledi:

“Sadece muhalefet partileri Yargıtay’ın bu darbe girişimini kınadılar. Ama iktidar ortaklarından böyle bir eleştiri ve kınama duymadık. Partiler ortak bir bildiri ile tepki gösterme imkanını elde edemedi. Başka neresi yapabilirdi bunu? Saray yapabilir değil mi? Dün akşamdan beri Saray’dan gelen mesajlara baktığımızda, cumhurbaşkanını hukuk alanında başdanışmanı olarak hareket eden bir kişinin Yargıtay’ın darbe girişimin arkasında duran savunan bir kişi olduğunu gördük. Demek ki Saray’ın içinde bu konuda ilk aşamada ortaya çıkmış olan görüş bu yargı darbesinin arkasında durmak oldu.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı