Politika

HEDEP vekilleri, komisyona Zeren Ertaş fotoğraflarıyla katıldı

HEDEP milletvekilleri, bütçenin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’na, KYK’de yaşanan asansör faciasında ölen Zeren Ertaş’ın fotoğrafı yakalarına takarak katıldı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Meclis’ Başkanlığı’na sunulduktan sonra Plan ve Bütçe Komisyon’una inen “2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi” görüşmeleri sürüyor.

ERTAŞ’IN FOTOĞRAFI

Komisyonda bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Müdürlüğü’ne bağlı bir yurtta tamiri yapılmayan asansörün düşmesi sonucu ölen üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın fotoğrafını göğüslerinde taşıdı.

KARŞILAŞTIRMA YAPTI

Komisyonda toplantısında söz alan HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, pek çok ülkede farklı alanlarda yaşanan değişim ve dönüşümlere işaret etti ve Türkiye’nin yaşadığı sorunlara ve girilmelere ilişkin örnekler verdi.

Tiryaki, Türkiye’nin 85 milyon nüfusunun sahip bir ülke olduğunu, İsveç’in ise 8 milyona sahip olduğunu bunun yanı sıra coğrafyasının ise daha sert olduğunu ancak buna rağmen İsveç’in “Fiber optik” alt yapısının Türkiye’den daha ilerde olduğu bilgisini paylaştı.

Güney Afrika ülkesi olan Gana’ya da dikkat çeken Tiryaki, buranın da alt yapısının neredeyse Türkiye kadar olduğu aktardı. Tiryaki, “Bizim ile benzer gelir grubunda olan Güney Kore’yi düşünün; nereden nereye karşılaştırırsanız biz gerçekten iyi bir yere geldik mi gelmedik mi o şekilde anlayabiliriz. Finlandiya, Estonya attıkları adımlara bakın” diye konuştu.

‘DOKTORLAR MÜHENDİSLER GİDİYOR’

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisinin uyuşturucu olduğunu ifade eden Tiryaki, şunları söyledi:

“Hangi Anadolu kentine giderseniz gidin; Üniversitelerden, liselerden bile bahsetmiyorum. Ortaokul ve ilkokulların önünde uyuşturucu ticareti yapılıyor. Buradaki herhangi bir bürokrat gelsin. Gidip Batman’ın sokaklarında dolaşalım. Emin olun kime sorarlarsa sorsun. İlk üç sorun arasında uyuşturucu söyleyecekler” dedi. Tiryaki, Türkiye’de yaşanan siyasal ve ekonomik ile pek sorun nedeniyle gençlerin başka ülkelere göç ettiğini bunun beyin göçü olmadığını ve gençlerin gittikleri ülkelere yerleştiğini belirterek, “Eğer bu yollu kesmezsek çok uzun bir süre boyunca devam edecek. Bu ülkenin doktorları, mühendisleri gidiyor.”

SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ DETAYA DİKKAT ÇEKTİ

Tiryaki, Sayıştay raporlarına işaret etti. Tiryaki, Gençlik ve Spor Bakanı’nın yaptığı sunumunda bu raporlarda yer alan olumsuzluklara değinmediğini söyledi. Bakanlığın ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği arasında yapılan projeye dikkat çeken Tiryaki, bu projede mültecilerin spor yoluyla uyumunun amaçlandığını ve Türkiye’ye destek sağlandığını dile getirdi.

Tiryaki, “Bu nakli desteği mültecilere, ‘Mülteci çocuklarına spor yoluyla uyum projesi’ yerine gitmişsiniz ‘İslami Dayanışma Oyunlarına’ harcamışsınız. Böyle bir rapor var. Bunu açıklamalısınız” dedi.

‘BARINMA KRİZİ VAR’

Tiryaki, yaşanan öğrenci intiharlarına da değinerek, şöyle konuştu:

“Bu çok incitici bir mesele. İncitici olan bir diğer husus ise kamu otoritesinin yaptığı açıklamalar. Aydın’da gencecik bir kızımın yaşamını yitirdi ve bunun idarenin hizmet kusuru sonucu gerçekleştiği çok açık. Nedeni çok açık. Asansör bozuk ise bu iradenin kusurudur. Bunun ötesinde hiçbir açıklama yapma gereği yok. Vali şöyle bir açıklama yapıyor; Asansör 15 kişilikti 16 kişi bindi aslında, ara katta durdu ondan sonra indiğinde bu çocuk şöyle heyecanlandı ve kendini dışına attı. Vali neredeyse bütün suçu bu çocuğa attı. Böyle bir açıklama olabilir mi? Her yurdun önünde öğrenciler protesto eylemi düzenlendi. Bunlar iyidir. Hiç de öyle iktidar ortaklarının yaptığı açıklamalar gibi bakmamak gerekir. Bu demokratik protestolar aslında iktidarı dikkatli davranmaya zorlayacak işlerdir. Ya bunlardan bir sonuç çıkarırsınız ya da iktidar mensuplarının yaptığı gibi reddetmeye çalışırsınız. Ya da vali suçu çocuğa atarsınız. Türkiye’de bir barınma sorunu var. Öğrencilerin de barınma sorunu var. Öğrencilerin sorunundan ve barınma sorunundan bahsettikçe hiç böyle bir şey yokmuş gibi bütün öğrencilerimiz yüzde yüz hizmet alıyormuş gibi bütün öğrenciler yurtlara yerleştirilmiş gibi açıklamalar yaparsınız bu herkesi rahatsız eder.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı