'Emek ve Özgürlük İttifakı'nını büyütülmesi kararı alındı 'Emek ve Özgürlük İttifakı'nını büyütülmesi kararı alındı

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu’nun Meclis’ten geçmesiyle ilk defa bir yerleşim yeri rezerv alan ilan edildi.

Hatay’da Defne ve Antakya’ya bağlı 8 mahalle; Akdeniz Mahallesi, Armutlu Mahallesi, Elektrik Mahallesi, Cebrail Mahallesi, Akevler Mahallesi, Gazi Mahallesi, General Şükrü Kanatlı Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi rezerv yapı alanı ilan edildi.

Deprem öncesinde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı düşülen bölgede çok sayıda bina yıkılmış vaziyette. Ancak sağlam binalar da var. Düzenleme ise belirlenen alan içindeki bütün binaları kapsıyor.

Konuyu gündeme getiren Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Av. Ecevit Alkan, düzenlemenin neleri getireceğini Sendika.Org’a anlattı.

hatay-rezerv-alan (1)

YERİNDE KALMAK İSTEYEN BORÇLANACAK

Alkan bölgenin rezerv alan ilan edilmesinin ardından Tapu Müdürlüğü tarafından mülk sahiplerine SMS gönderilerek tapuların Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya Hazine’ye devrinin başlayacağını ifade etti.

Alkan sonraki süreci şöyle anlattı:

Bu aşamadan sonra yeni imar planı hazırlanacak. Mülk sahiplerinin mülklerine değer biçilecek. Sonra plan dahilinde yeni binalar inşa edilecek. Devamında da yurttaşlar müzakereye çağırılacak. Denilecek ki örneğin, senin evinin/arsanın değeri 100 liraydı. Biz aldık, bunları yaptık, güzelleştirdik. Artık buranın değeri 250 lira. Ya 150 liralık farkı öde ya da biz sana 100 liranı ödeyelim, sen de git buradan.

KAMULAŞTIRMA GİBİ AMA KAMULAŞTIRMA DEĞİL

Alkan sürecin kamulaştırmayı andırdığını belirtip farkını şöyle açıklıyor:

Kamulaştırmada süreç başlamadan önce peşin para ödenir. İnsanlar da zaten orayı tekrar kullanamayacağını bilir. Ona göre hesabını yapar. Bunda öyle değil. Biçilen değer için ödeme yapılacaksa hemen yapılmak zorunda değil devlet. Üç yıl içinde yapacak.

BELİRSİZLİK KAYGI YARATIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı’nın Hatay’a gelip ilgili mahallelerin muhtarlarını ziyaret ettiğini söyleyen Alkan, belirsizliklerden doğan kaygıları gidermeye çalıştıklarını ifade etti. Zaten kendilerinin de “Devlet bir şey yapmasın, bir yeri yıkmasın” demediğini ekleyen Alkan, şunları söyledi:

Ne yapılacaksa bilelim. Hesabımızı kitabımızı ona göre yapalım. Kendi fikrimizi söyleyelim, eleştireceğimiz şey varsa eleştirelim. Şu an her şey belirsiz. O bölgede eski, tarihi evler de vardı, lüks konutlar da. Nasıl bir plan yapılacak oraya belli değil. Sosyal konut mu yapacaklar, lüks konut mu yapacaklar, ya da her binayı eski standardında mı yapacaklar? Örneğin arsa sahipleri var orada, onların durumu ne olacak? Büyük bir belirsizlik hakim. Böyle olunca insanlar da kaygılanıyor tabii.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ancak konu medyaya yansıyınca geldi. Muhtarlarla görüşmesinde “Merak etmeyin, iyi olacak her şey” gibi şeyler söylemiş. Ama ne olacağına dair net bir bilgi yok.

Baro olarak şu ana kadar sadece talep edenlere bilgilendirme yaptıklarını ifade eden Alkan, henüz kendilerine başlayan süreçlere dair hukuki destek talebi gelmediğini de ekledi.

HATAY’IN MERKEZİ

Bahsi geçen bölgenin Hatay’ın tam merkezinde olduğunun altını çizen Alkan, daha önce Cumhurbaşkanı Kararı’yla hemen sınırındaki bir bölgenin de riskli alan olarak ilan edildiğini hatırlattı. Alkan böylece Hatay’ın merkezinde geniş bir alanın dönüşüm için kapatıldığını kaydetti.

hatay-rezerv-alan-2-e1701175701697

Editör: Selda Manduz