Hamas'ın, İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne saldırılarından dolayı rehine müzakerelerini askıya aldığı belirtildi.

Reuters ajansına konuşan Filistinli bir yetkili, İsrail ordusunun cuma gününden beri etrafını sardığı Şifa Hastanesi'ndeki durum nedeniyle rehineler için Hamas ile İsrail arasında dolaylı yoldan yürütülen müzakerelerin askıya alındığını söyledi.

7 Ekim saldırıları sonrasında Gazze'ye götürülen yaklaşık 250 İsrailli rehineden bazılarının, Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerdeki belirli ateşkes formülleri karşılığında serbest bırakılabileceği belirtiliyordu.

İsrail ve Hamas'tan doğrulama gelmese de, söz konusu görüşmelerde ilerleme sağlandığı iddia edilmişti.

Gazze'de can kaybı 40 bin 972'ye yükseldi Gazze'de can kaybı 40 bin 972'ye yükseldi

DSÖ'NÜN DE BAĞLANTISI KESİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa Hastanesi'ndeki merkezleriyle irtibatlarının kesildiğini açıklamıştı.

'CESETLER HASTANENİN BAHÇESİNDE GÖMÜLMETİ BEKLİYOR'

İsrail, Gazze'nin en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi'nin çevresini, cuma gününden beri Hamas savaşçılarının burada gizlendiği iddiasıyla yoğun bombardımana tutuyor. Hastanede elektrik ve yakıt sıkıntısı nedeniyle sağlık hizmeti dururken, en az iki prematüre bebeğin öldüğü açıklandı. Aynı zamanda, hastanenin bahçesinde de 100'ü aşkın cesedin bulunduğu, çatışmalar nedeniyle defin işleminin yapılamadığı belirtiliyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, hastanenin dün tamamen hizmet dışı kaldığını ve yoğun bakım ünitesinin ağır hasar gördüğünü açıklamıştı.

İKİNCİ BÜYÜK HASTANE DE HİZMET DIŞI

Gazze'deki Kudüs Hastanesi de akaryakıtın tükenmesi ve elektriğin kesilmesi nedeniyle tamamen hizmet dışı kaldı. Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin, yakıtın tükenmesi ve elektrik kesintisi nedeniyle hizmet dışı kaldığını ve çalışmalarının tamamen durduğunu duyuruyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Filistin Kızılayı, uluslararası topluma tepki göstererek "Uluslararası topluma ve insani yardım kuruluşlarına, yaklaşık bir haftadır hastaneye uygulanan ablukanın gölgesinde acil yardım ulaştırılması yönünde defalarca çağrıda bulunduk. Ancak kuruluşlar hastaneye yardım ulaştırmada aciz kaldı" dedi.

'YOLLARDA CESETLER VAR, İSRAİL SALDIRILARI NEDENİYLE MÜDAHALE EDİLEMİYOR'

Gazze'de yollarda çok sayıda ceset olduğu, İsrail'in hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle de herhangi bir müdahalenin yapılamadığı belirtilen açıklamada, sağlık sisteminin tamamen çökmesinden ve Gazze Şeridi'ndeki felaket niteliğindeki insani durumdan uluslararası toplumun ve Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ne taraf tüm ülkelerin sorumlu olduğu vurgulandı.

Editör: Selda Manduz