İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2020'den beri ilk kez cuma namazını kıldırıyor ve hutbe veriyor.

Hamaney'in konuşmasının, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta suikast düzenlemesi ve Devrim Muhafızları'nın intikam misillemesi sonrası Tahran'ın planlarına dair bazı sinyaller içermesi bekleniyor.

BİNLERCE KİŞİ DİNLİYOR

Hamaney, Tahran'ın merkezindeki İmam Humeyni Camii'ndeki konuşmasına, "Müslüman ülkelerin Afganistan'dan Yemen'e, İran'dan Gazze ve Lübnan'a savunma kemerini takması gerektiğini" söyleyerek başladı.

Lübnan: İsrail sınır kapısını vurdu, saldırılardan kaçanların kullandığı yol kapandı Lübnan: İsrail sınır kapısını vurdu, saldırılardan kaçanların kullandığı yol kapandı

'İSRAİL'E SALDIRIMIZ TAMAMEN YASAL VE MEŞRUYDU'

İran'ın dini lideri, "Her ülkenin kendisini saldırganlardan koruma hakkı vardır" dedi. Hamaney, 7 Ekim saldırılarının ve İran'ın İsrail'e saldırısının meşru olduğunu" söyledi. "İsrail'e yanıt vermeyi ne erteleyeceğiz, ne de acele edeceğiz" diyen Hamaney, önceki gece Hasan Nasrallah suikastına misilleme olarak düzenledikleri saldırı için "tamamen yasal ve meşru" nitelemesi yaptı.

'ÖFKE ARTTI, DİRENİŞ HAREKETLERİ GÜÇLENDİ'

Hamaney İsrail'in "suikastlarla ve sivilleri öldürerek kazanıyormuş gibi yaptığını, bu eylemlerinin sonucunda ise "öfkenin arttığını ve direniş hareketlerinin güçlendiğini" vurguladı.

'DİRENİŞ GERİ ADIM ATMAYACAK'

Lübnan'da Hizbullah ve Filistinlilere "Dökülen kan gücünüzü zayıflatmamalı" diye seslenen Hamaney, "Bölgede direniş geri atım atmayacak" dedi.

'DÜŞMANIMIZ BİR'

İran'ın dini lideri, "Düşmanımızın benimsediği politikaların amacı bölünme ve ayrışma tohumları ekmek, tüm Müslümanlar arasında ayrılık yaratmak. Bunlar, Filistinliler, Lübnanlılar, Mısırlılar için aynı düşmandır. Yemen ve Suriye halkının düşmanıdır. Düşmanımız birdir" dedi.

NASRALLAH İÇİN TÖREN YAPILACAK

Öte yandan Tahran'da cuma namazının ardından İsrail'in geçen hafta suikast düzenlediği Nasrallah için bir anma töreni düzenleneceği de belirtildi. Törenin Nasrallah için simgesel bir cenazeye ve İsrail karşıtı protestoya dönüşmesi bekleniyor.

Hamaney en son 2020 yılında, ABD'nin Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinin ardından cuma namazını kıldırmıştı.

Editör: Selda Manduz