Politika

Hakimden katibe 'Dehak' uyarısı: Örgüt diliyle yazma, küçük yaz!

Abone Ol

Diyarbakır’da 2021 yılında gerçekleştirilen Newroz kutlamalarını organize eden komite üyeleri hakkında "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Newroz'da açılan pankart ve dövizler ile atılan sloganlardan suçlanan Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, duruşmada hazır bulundu.

Başka bir dosyadan tutuklu bulunan Zelal Bilgin, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden; Yusuf Acar, Edirne Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden; Mehmet Bakır, İzmir 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Hanife Kardaş ve Rıza Barut duruşmaya katılmadı. Bir diğer sanık avukat Serhan Özdemir ise, 6 Şubat Mereş merkezli depremler sırasında hayatını kaybetmişti.

‘TECRİT BU ÜLKENİN GERÇEĞİ’

Duruşmada söz verilen Newroz Tertip Komitesi Başkanı Söner, kutlamaların sorunsuz ve olaysız geçtiğini hatırlatarak, komitenin belirlediği sloganlar dışında slogan atılmaması için uyarılarında bulunduğunu anımsattı.

Acar, üzerine atılı suçlamaları reddetti.

Kürtçenin Kirmançki lehçesinde savunma yapmak isteyen, ancak tercümanın sadece Kurmanci lehçesini bilmesi nedeniyle Türkçe ifade vermek zorunda kalan Tertip Komitesi üyesi Zelal Bilgin, yüzbinlerce insanın katıldığı Newroz etkinliğinin yargılamaya konu olmasının düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.

Davada suçlama konusu yapılan “serhildan (başkaldırı)" ve tecrit kavramlarına değinen Bilgin, tecridin bu ülkenin bir gerçekliği olduğunu söyledi. Bilgin, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından başta İmralı Cezaevi olmak üzere Türkiye’deki cezaevlerinde yapmış olduğu incelemeler sonucunda hazırladığı raporda bu durumu ortaya koyduğunu söyledi.

Bilgin, uzun yıllarda Kürt halkına karşı bir düşmanlık yapıldığına işaret ederek, "Burada yasadışı bir şey var. O da Anayasa’da yer alan düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesidir” dedi.

Kürtçe savunma yapan Mehmet Bakır, mahkeme huzurunda ifade vermek için mahkemeye dilekçe verdiğini hatırlatarak, şu anda bile tercümanı tam olarak anlayamadığını söyledi.

Hakim, bu talebi reddettiğini söyleyerek, kararın kendisini tebliğ edileceği cevabını verdi. Bakır, Tertip Komitesi olarak üzerlerine düşün görevleri yerine getirdiklerini kaydetti.

KATİBE UYARI: DEHAK'IN 'D'SİNİ KÜÇÜK YAZ

Katibin Bakır’ın savunmasında söylediği “Dehak” isminin baş harfini tutanağa büyük yazmasına tepki gösteren hakim, “Örgüt diliyle yazma, harfi küçük yaz” uyarısında bulundu.

‘SORUMLU TUTULAMAZLAR’

Sanıklardan İrfan Söner’in avukatı Berdan Acun, suç delili sayılan pankartların yasadışı olmadığını belirterek, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olan sözlerin iddianamede suç olarak gösterildiğini dile getirdi. Acun, Tertip Komitesi üyelerinin alanda atılan sloganlardan sorumlu tutulmasının suçun şahsiliği ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

Rıza Barut’un avukatı Vedat Barut, Newroz etkinliğinin izinsiz gösteri olarak gösterilmesinin söz konusu olamayacağını ifade ederek, komite üyelerinin görevlerini eksiksiz yerine getirdiğini söyledi. Barut, müvekkilinin alanda atılan slogan ve sözlerden sorumlu tutulamayacağını kaydetti.

POLİSLER DİNLENECEK

Mahkeme hakimi, ifadesi alınmayan Rıza Barut hakkında yakalama kararı çıkarılmasına, Newroz alanında görevli olan polislerin tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. Hakim, yargılananların duruşmalarda vareste tutulması talebini kabul ederek, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 1 Aralık’a erteledi.  

Kaynak: Mezopotamya Ajansı