Politika

HAK-İŞ’te 37 milyonluk vurgun iddiası

HAK-İŞ, Hakkent Yapı Kooperatifi için üyelerden 36 milyon 720 bin TL topladı. Kooperatif paraları hiç oldu.

Abone Ol

Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy'un, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ı yolsuzlukla suçlamasının ardından konfederasyona bağlı Enerji İş'in üyeliği 2 yıl askıya alınmıştı. Enerji İş'in hazırladığı raporda HAK-İş’in 37 milyonluk vurgunu iddiası yer aldı. Deprem yardımlarının kaybolduğu, kara para aklandığı da diğer iddialar arasında.

İktidara yakınlığı ile bilinen HAK-İŞ Konfederasyonu 2016’da Hakkent Yapı Kooperatifi için 720 üyeden 36 milyon 720 bin TL topladı. Aradan 8 yıl geçti ama temel bile atılmadı. HAK-İŞ’e bağlı Enerji İş Başkanı Mahmud Altunsoy, Genel Başkanı Mahmut Arslan’a “Kooperatif paraları nerede?​” dedi. Sendikasının konfederasyon üyeliği askıya alındı.

Konfederasyona bağlı Enerji İş Sendikası, HAK-İŞ'i ve başkanı Mahmut Aslan'ı yolsuzlukla suçlayan bir rapor hazırladı.

Sözcü'den Tarık Işık'ın haberine göre, Aslan söz konusu iddiaları yanıtsız bıraktı.

TEMELİ HÂLÂ ATILAMAYAN KOOPERATiF

Enerji İş, hazırlayıp konfederasyonun diğer üye sendikalarına gönderdiği “HAK-İŞ’te İşgal ve Yolsuzluk Raporu’nda Mahmut Arslan’ı, “Politik gücünü sendikaların mali olanaklarını istismar edip, kasalarını boşaltmakla” suçladı. Raporda şu iddialar yer aldı:

“S.S. Hak Kent Konut Yapı Kooperatifi, HAK-İŞ Konfederasyonu öncülüğünde Mahmut Arslan’ın talimatlarıyla kuruldu. Arslan, HAK-İŞ bünyesindeki sendikaların yöneticilerini kooperatifin yönetim ve denetim kuruluna aldı. 2016’da kooperatif katılım bedeli 51 bin TL olarak belirlendi. Arslan ödemeden kooperatife ortak oldu. 720 üye kaydeden kooperatif 7 bin konut inşa edecekti. İmara uygun arsa temin edilmedi, yapıma başlanmadı. 15 bin TL peşin 36 bin TL de 36 ay vade ile senede bağlanarak üyeler borçlandırıldı. Bu senetler cirolanıp piyasaya sürüldü. Ödemeleri yapan üyelerden 2016 yılı değeri ile 36 milyon 720 bin lira gelir sağlandı."

"Mahmut Arslan, Konfederasyonu’nun alacaklı olduğu aidat borçlarının tahsilatını, sendikaların kendisine yakınlık derecelerini gözeterek yapıyor, görev ve yetkisini kötüye kullanıyor, hukuksuz tavırlar sergiliyor."

"Mahmut Arslan’ın metodu, naylon faturalara yönelik ödemeler şeklinde kara para aklamadır. Sendikaların her türlü organizasyon işleri yalnızca bir firma üzerinden yürütülüyor."

“DEPREM YARDIMLARI KAYBOLDU”

Enerji İş’in hazırladığı raporda, HAK-İş’in 6 Şubat depremlerinden sonra toplanan yardım paraları ve malzemelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiası da yer aldı. Raporda bu konuda şu ifadeler kullanıldı: “HAK-İŞ hesaplarında toplanan on milyonlarca liralık bağıştan yalnızca sembolik bir rakam nakdi olarak afet bölgesine gönderilmiş, geri kalan bağışlar aynileştirilmiştir. Mahmut Arslan ve suç örgütü bu aşamada örgütün gelir elde etmesi amacıyla temin edilen yardım malzemelerini afaki tutarlar ile faturalara yansıtmıştır.”

HAK-İŞ’İN YOLSUZLUK KARNESİ

HAK-İŞ ve HAK-İŞ’e bağlı sendikalar sıklıkla yolsuzlukla anılıyor. Daha önce de pek çok kez yolsuzluklarla gündeme gelen HAK-İŞ’in bazı yolsuzlukları şöyle gündem olmuştu:

-Hükümete yakınlığı ile bilinen Hak-İş Konfederasyonu aile şirketi gibi yönetiliyor, işçi aidatları akrabalara gidiyor.

-Öz İplik-İş’in mahkemece kanıtlanan yolsuzluk geçmişi: İşçilerin aidatlarıyla mallarına mal kattılar

-Öz İplik-İş Sendikası ile ilgili 2011 yılında gündeme gelen ve dava açılan yolsuzluk iddialarına ilişkin sendika genel merkezinden itiraf geldi.

-Yetki alabilmek için il sağlık müdürlerine, rüşvet niteliğinde hediye çeki dağıtmakla gündeme gelen Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert yaklaşık 2 milyon liralık makam aracı kullanıyor.