Politika

Güney Afrika’da hükümetin aç bıraktığı onlarca madenci öldü!

Güney Afrika'daki bir altın madeninde çok sayıda işçi, yasa dışı çalıştıkları gerekçesiyle su ve yiyecekleri kesilerek dışarı çıkmaya zorlandı. Onlarca madencinin açlıktan öldüğü ortaya çıktı.

Abone Ol

Güney Afrikalı yetkililerin terk edilmiş bir altın madeninde yasa dışı çalıştıkları gerekçesiyle ağustos ayında operasyon başlattığı ve madenden dışarı çıkmaya zorlamak için su ve yiyeceği kestiği onlarca madencinin açlıktan öldüğü ortaya çıktı. Madencilerin önemli bir kesiminin göçmen olduğu sanılıyor.

Johannesburg kentine yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki Stilfontein kasabasında bulunan altın madenindeki kurtarma ekipleri salı günü onlarca ceset ve hayatta ama bir deri bir kemik kalmış madenciyi yeryüzüne çıkarırken, yüzlerce madencinin hâlâ yer altında olduğuna inanılıyor. Madenden sağ çıkarılan 80’den fazla madencinin ise gözaltına alındığı öğrenildi.

Polis içeride kaç madencinin kaldığından emin değil ancak bu sayının yüzlerle ifade edilebileceğini bildirdi.

MADENDEN ÇIKARMAK İÇİN YİYECEK VE SUYU KESTİLER!

Maden, yetkililerin kasım ayında madencileri bir süreliğine yüzeyden yiyecek ve suyu keserek dışarı çıkmaya zorlamak için başlattıkları operasyondan bu yana polis, madenciler ve yerel topluluk üyeleri arasında gergin bir çatışmaya sahne oldu. O dönemde bir bakan amacın “onları dışarı çıkarmak” olduğunu ve “suçlu” oldukları için hükümetin yardım göndermeyeceğini söyledi.

Madenden Etkilenen Topluluklar Eylemde Birleşti (MACUA) grubu tarafından yayımlanan ve internette dolaşan videolardan birinde, derme çatma ceset torbalarına sarılmış onlarca cansız beden görülüyor ve bir adamın “Bu açlık. İnsanlar açlık yüzünden ölüyor. Lütfen bize yardım edin. Bize yiyecek getirin ya da bizi dışarı çıkarın” dediği duyuluyor.

Güney Afrika Genel Sanayi İşçileri Sendikası ise bu hafta yayımladığı bir bildiride, “Bu, ANC hükümetinin politikasının kasıtlı bir sonucudur. Burada yaşananların adı konulmalıdır: Bu bir Stilfontein Katliamı'dır” dedi.

Güney Afrika’da iktidarda olan ve kendisi de Ulusal Maden İşçileri Sendikası’nın eski başkanı olan Devlet Başkanı Ramaphosa’nın ANC hükümeti, 2023 yılında başlatılan ve ülke çapında 3 bin asker ve polisin katıldığı Vala Umgodi (Deliği Tıka) Operasyonu’nun bir parçası olarak, işsiz Güney Afrikalılar ve komşu ülkelerden gelen göçmenler tarafından izinsiz olarak çalıştırılan madeni abluka altına almıştı.

Kabine Bakanı Khumbudzo Ntshavheni kasım ayında gazetecilere “Suçlulara yardım göndermiyoruz. Onları dumanla dışarı atacağız. Dışarı çıkacaklar. Suçlulara yardım edilmemeli; suçlulara zulmedilmeli” dedi. Hükümete göre şimdiden birçok madenden 1000 kişi tutuklandı.

MADENCİ ÖRGÜTÜ MAHKEMEYE VERİNCE YİYECEK GÖNDERMEYE BAŞLADILAR

MACUA ise hükümeti mahkemeye verdi ve hükümet aralık ayında madene yiyecek, su ve ilaç girmesine izin verilmesini emretti, ancak teslimatlar yetersiz kaldı. Aralık ayı ortasında kaçan ve tutuklanan madenci Clement Moeletsi, MACUA’nın davasında ifade vererek “Temmuz 2024’te, maddi sıkıntılar ve ailemin geçimini sağlama ihtiyacı nedeniyle yerin 2 kilometre altına inmek gibi zor bir karar verdim. Tüm çabalarıma rağmen bir iş bulamadım ve evimi geçindirecek imkânlardan yoksun kaldım” diye anlattı. Eylül ayına kadar insanların hamamböceği yediğini ve yemek için diş macununa tuz karıştırdığını söyledi. “Güçlü bir kimyasal tadı olan yer altı suyunu içmek zorunda kaldım” dedi ve bunun baş ve karın ağrısına yol açtığını söyledi.

Ulusal Maden İşçileri Sendikası’nın eski başkanı Ramaphosa, son beş ay içinde görüşlerini defalarca açıkça ortaya koydu. Yeni yıl konuşmasında “Bu yıl suçla mücadeleyi yoğunlaştırdığımız bir yıl oldu... Kolluk kuvvetlerimiz organize suçlarla, yasa dışı madencilikle kararlı bir şekilde mücadele ediyor” diyerek bunları kutladı.